Pfizer levert beetje extra, toch al beperkte vaccinatie in ziekenhuizen

©Photo News

Pfizer levert volgende week alsnog extra vaccins om de impact van de verminderde leveringen wat te dempen. Met die extra dosissen kan dan toch al gedeeltelijk worden ingeënt in de Vlaamse ziekenhuizen.

Het nieuws viel dinsdag bijzonder slecht in de Vlaamse ziekenhuizen. Omdat Pfizer deze en volgende week minder dosissen levert dan oorspronkelijk was beloofd, besliste Vlaanderen om even de pauzeknop in te drukken voor de vaccinatie van het zorgpersoneel in de ziekenhuizen.

Die verminderde levering komt er om een technische reden. Pfizer past zijn productielijnen aan, om op de langere termijn sneller meer dosissen te kunnen leveren. Maar dat heeft tijdelijk een impact op het aanbod. Deze week kreeg België 3.120 minder dosissen dan eerst was begroot (- 3%), volgende week zouden er ruim 17.000 dosissen minder worden geleverd dan oorspronkelijk overeengekomen.

Maar Pfizer komt nu met een aantal extra dosissen op de proppen, wat de impact verzacht. Het farmabedrijf gunt ons land vijf extra 'trays' met 195 flacons vaccin - goed voor 5.850 extra dosissen. Dat maakt dat de tijdelijke dip van volgende week uiteindelijk niet op 17.000 dosissen, maar op 11.310 dosissen komt te liggen. (zie tabel)

Die extra vaccins komen er op aansturen van Europa. De Commissie kwam overeen met Pfizer dat de impact van die tijdelijke terugval in geen enkel land meer dan 8 procent mag uitmaken. Met de vijf extra trays, blijft die impact op de twee weken met lager dan verwachte leveringen aldus binnen de opgelegde beperkingen.

Met de levering van de vijf extra trays kan Vlaanderen dan toch al aan de slag om in beperkte mate zorgpersoneel in te enten in de 13 grootste ziekenhuizen. Daarbij wordt voorrang gegeven aan het personeel op de spoeddiensten en de afdelingen intensieve zorg.

De 'vormdip' van Pfizer moet sowieso in principe snel zijn goedgemaakt, blijkt uit de leveringstabellen die het bedrijf met ons land afsprak, die De Tijd kon inkijken. Vanaf de week van 1 februari wordt er consequent meer geleverd dan oorspronkelijk overeengekomen, met in de week van 25 februari zelfs een 'overschot' van 25 procent - goed voor 24.180 meer dosissen dan gepland. Op het einde van het kwartaal moet het huidige dipje dan ook volledig zijn goedgemaakt. (zie grafiek)

Als Pfizer de komende weken de nieuwe afspraken nakomt, zou de impact op onze vaccinatiecampagne in principe dus klein moeten zijn. De hamvraag is echter of de overheid het farmabedrijf nog genoeg vertrouwt om zijn vaccinatiecampagne op af te stemmen.

Als we erop vertrouwen dat Pfizer consistent aanlevert, dan kan er tempo worden gemaakt, want dan moeten er weinig reserves worden aangehouden. Als de leveringen door Pfizer echter als onzeker worden beschouwd, dan moeten we meer dosissen in de diepvries houden om zeker te zijn dat wie al gevaccineerd werd een tweede prik kan krijgen. In dat geval - en dat is de lijn waar Vlaanderen nu op zit - loopt de campagne vertraging op.

Vijf of zes

Een andere kwestie die de wind wat uit de zeilen van de vaccinatiecampagne neemt, is die over de hoeveelheid dosissen die gewonnen kan worden uit een flacon. Die waren oorspronkelijk bedoeld voor vijf dosissen, maar verschillende landen stelden vast dat als ze zorgvuldig omsprongen met de entstof er eigenlijk zes uit kunnen worden gehaald.

België hoopte dan ook met die extra dosissen meer vaart te kunnen maken. Maar dat was buiten Pfizer gerekend. Omdat het contract met het farmabedrijf is opgesteld in dosissen, besliste Pfizer om zijn bijsluiter aan te passen van vijf naar zes dosissen per flacon, en minder van die vaccinflesjes aan te leveren. Zo levert het bedrijf wel het aantal dosissen dat is overeengekomen, maar dan in minder flacons. Die beoogde versnelling van de campagne is ons land - net als de rest van de wereld - dus niet gegund.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie