Pfizer levert dan toch meer vaccins aan België

©EPA

Premier Alexander De Croo vraagt Pfizer om duidelijkheid, nadat de farmagroep vrijdag plots de levering van het aantal coronavaccins had verlaagd van 100.000 naar 60.000. Dat worden er nu toch 86.500.

'Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet. Wij moeten ook wel kunnen plannen', reageerde premier Alexander De Croo in het VTM Nieuws op het nieuws dat Pfizer volgende week geen 100.000 maar slechts 60.000 coronavaccins zou leveren aan ons land. De Croo heeft de Amerikaanse farmagigant om duidelijkheid gevraagd 'over de garanties die we hebben op het gebied van leveringen de komende weken.'

Na forse Belgische kritiek blijkt zaterdagavond dat Pfizer nu alsnog 86.500 vaccins zal leveren. Xavier De Cuyper, de topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), noemde het 'onbegrijpelijk' en 'onaanvaardbaar' dat Pfizer vrijdagavond op minder dan 48 uur voor de beloofde levering en 'zonder duidelijke uitleg' de levering terugschroefde.

Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet.
Alexander De Croo
Belgisch premier

'We waren zeer verrast', zegt ook Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. 'Het was niet onze beste avond'. Ramaekers hoopt dat het blijft bij een 'eenmalige hiccup'.

We zijn erop voorbereid dat leveringen niet altijd volgens plan verlopen. Laat ons het hoofd koel houden.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Moderna

De taskforce bekeek zaterdag in hoeverre de verminderde levering van Pfizer-vaccins een impact heeft op de geplande vaccinatieschema's. Zo is het de bedoeling om vanaf volgende week te starten met het vaccineren van een deel van het ziekenhuispersoneel, in de eerste plaats de verpleegkundigen en artsen op spoedgevallen, intensieve zorgen en op COVID-afdelingen.

FAGG-topman Xavier De Cuyper was zeer scherp voor Pfizer. 'Ze verwijzen naar de opschaling in productie die ze voorbereiden. Maar als dat de reden is, is het nog bizar om daar nu mee te komen, twee dagen voor de geplande levering. We hopen dat het niet meer zal gebeuren.'

Ramaekers meldt wel dat het eerste 'shipment' van het tweede goedgekeurde vaccin, dat van Moderna, is aangekomen. Maar daar gaat het voorlopig maar om 8.000 dosissen en ook de komende weken gaat het om eerder beperkte leveringen van enkele tienduizenden vaccins.

Voor de zomer?

'De ene week krijg je wat meer vaccins geleverd dan de andere. We zijn er op voorbereid dat leveringen niet altijd volgens plan verlopen. Laat ons het hoofd koel houden', reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op de tijdelijk verminderde levering van Pfizer. Hij wijst er ook op dat de vaccinaties op schema zitten. 'Tegen het einde van de maand zullen de woonzorgcentra gevaccineerd zijn.'

Eerder deze week zei Jambon dat elke Vlaming voor de zomer minstens één prik zal krijgen. De taskforce vaccinatie hanteert voorlopig nog een iets voorzichtiger timing.

'We denken dat, als alle assumpties ingevuld worden, er voldoende vaccins zullen zijn om voor de zomer te starten met fase 2. Die fase hopen we eind augustus of september af te ronden. We houden voorlopig vast aan die projectie', zegt Ramaekers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie