Advertentie

'Pfizer-vaccin mag ook bij 12- tot 15-jarigen'

De EU-lidstaten beslissen elk afzonderlijk of ze het vaccin aan 12- tot 15-jarigen toedienen. ©Anthony Behar/Sipa USA

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft vrijdag het licht op groen gezet om het Pfizer/BioNTech-vaccin toe te dienen aan 12- tot 15-jarigen.

Als het van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) afhangt, mag het Pfizer/BioNTech-vaccin ook aan jongeren tussen 12 en 15 jaar worden toegediend. Zo daalt de leeftijdsdrempel, die tot nu op 16 jaar lag.

Volgens het EMA blijkt na een beoordeling van het dossier dat het vaccin ook voor die leeftijdscategorie veilig en effectief is en dus in Europa gebruikt mag worden. Het volgt de gezondheidsautoriteiten in Canada en de Verenigde Staten, die het vaccin al groen lichten gaven voor 12- tot 15-jarigen.

Het EMA baseert zich op een studie met 2.260 jongeren tussen 12 en 15 jaar, die deze week in de New England Journal of Medicine verscheen. De helft van de groep kreeg een vaccin toegediend, de andere helft kreeg een placebo. In de groep die een vaccin kreeg, raakte niemand besmet met Covid-19, in de controlegroep waren er 16 besmettingen.

Goede bescherming

'De studie toont aan dat de immuunrespons bij 12- tot 15-jarigen even goed of zelfs beter is dan bij jongeren tussen 18 en 25 jaar', zei Marco Cavaleri, de topman vaccinatiestrategie van het EMA, vrijdag op een persconferentie. 'De data tonen aan dat het vaccin de leeftijdsgroep heel goed beschermt tegen ziekte en dat de bijwerkingen mild zijn.'

In de studie werden geen zeldzame bijwerkingen gedetecteerd, maar dat komt omdat de groep onderzochte kinderen te beperkt was, stipt het EMA aan. Ondanks die onzekerheid wegen de voordelen van de vaccinatie van kinderen op tegen de risico's die verbonden zijn aan ernstige Covid-19, zeker voor kinderen met onderliggende aandoeningen.

Het geneesmiddelenagentschap onderzoekt nog enkele zeer zeldzame gevallen van myocarditis - ontsteking van de hartspier - en pericarditis - ontsteking van het hartzakje - die zich voordeden bij mensen jonger dan 30 die het Pfizer/BioNTech-vaccin kregen. Momenteel zouden er geen aanwijzingen zijn dat die aandoeningen aan het vaccin te wijten waren.

België moet knoop nog doorhakken

Het is nu aan de Europese Commissie om haar finale goedkeuring te geven. Hoe dan ook beslissen de lidstaten elk afzonderlijk of ze het vaccin aan 12- tot 15-jarigen toedienen.

In België is die beslissing nog niet genomen, zegt Gudrun Briat, de woordvoerster van de vaccinatietaskforce. 'De Hoge Gezondheidsraad heeft al groen licht gegeven om het Pfizer/BioNTech-vaccin toe te dienen aan 16-plussers, maar de ministers van Volksgezondheid moeten woensdag hun finale fiat geven. Het is onduidelijk of de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen daar besproken wordt.'

Wanneer België met de vaccinatie van de -18 jarigen kan beginnen, is ook onduidelijk. Normaal was dat vanaf 11 juli gepland, maar door leveringsproblemen en onzekerheid over het J&J-vaccin kan de overheid niet garanderen dat die timing gehaald wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie