Poetin claimt overwinning in wedloop naar coronavaccin

Poetin zei op de Russische staatstelevisie dat zijn dochter het vaccin al kreeg toegediend. ©via REUTERS

Rusland pakt vriend en vijand in snelheid door als eerste land ter wereld een vaccin tegen Covid-19 te patenteren.

Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft de goedkeuring gegeven om 's werelds eerste vaccin tegen Covid-19 op de markt te brengen. En dat na minder dan twee maanden van menselijk testen.

President Vladimir Poetin meldde het nieuws via de Russische staatstelevisie en zei dat zijn dochter het vaccin, dat ontwikkeld werd door het Gamaleya-instituut in Moskou, al kreeg toegediend. 'Het middel is uiterst effectief en vormt een sterke immuunrespons. Ik onderlijn dat het voldoet aan alle veiligheidscriteria', zei Poetin.

Het middel is uiterst effectief en vormt een sterke immuunrespons.
Vladimir Poetin
President Rusland

Het Russische vaccin zal 'Spoetnik V' heten. De naam verwijst naar de gelijknamige Sovjet-satelliet die in 1957 als eerste satelliet ooit in een baan om de aarde werd gebracht.

'De Amerikanen waren verrast toen ze het gepiep van de Spoetnik hoorden. Met dit vaccin is het net hetzelfde', verklaarde Kirill Dmitrijev, het hoofd van het Russische investeringsfonds dat de ontwikkeling van het vaccin mee heeft gefinancierd, aan de Amerikaanse zender CNN.

Rusland zegt dat het vanuit twintig landen al bestellingen heeft gekregen voor in totaal 'meer dan 1 miljard dosissen'. De industriële productie van het vaccin is gepland voor september. In oktober zou een nationale vaccinatiecampagne volgen.

De snelheid waarmee Rusland zijn vaccin wil uitrollen, wekt al langer de bezorgdheid dat nationaal prestige primeert op wetenschap en veiligheid.

De beurs van Moskou trekt zich evenwel op aan het nieuws en buigt zijn openingsverlies om in winst. De Moex-index noteert na de vaccinberichten met 2 procent winst.

Wereldgezondheidsorganisatie

Wereldwijd worden meer dan 100 mogelijke coronavaccins ontwikkeld. Minstens vier bevinden zich volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie in de laatste fase III-proeven bij mensen.

Aan de ontwikkeling van het Russische vaccin ging geen derde klinische testfase vooraf waarbij een kandidaat-geneesmiddel in duizenden patiënten en in verschillende onderzoekscentra wordt getest. Vaccinexperts, onder meer die van de universiteit van Oxford, onderlijnden eerder al het belang om kandidaat-vaccins in grote patiëntengroepen te testen om tot een breed inzetbaar vaccin te kunnen komen.

Moskou maakte ook geen tussentijdse onderzoeksdata over aan de Wereldgezondheidsorganistatie. 'We staan in nauw contact met Russische gezondheidsautoriteiten en er zijn besprekingen gaande met betrekking tot een mogelijke prekwalificatie van het vaccin', reageert Tarik Jaresevic, woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie. 'Maar daarvoor is een rigoureuze boordeling nodig van alle vereiste veiligheids- en werkzaamheidsgegevens'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie