Advertentie
analyse

Politiek is verdeeld over coronapas voor kleinere evenementen

Grote festivals kunnen vanaf 13 augustus plaatsvinden met een Covid Safe Ticket. Komen die regels er ook voor kleinere evenementen? ©Photo News

Door ook voor kleinere evenementen een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest te eisen, wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ervoor zorgen dat die veilig doorgaan. De Vlaamse regering is niet tegen, aan Franstalige zijde leeft wel weerstand.

Kunnen we het ons permitteren de voor augustus in het vooruitzicht gestelde versoepelingen door te voeren nu de coronabesmettingen opnieuw stijgen? Over die vraag buigen de federale en regionale topministers zich vrijdag in het Overlegcomité. Het gaat vooral over soepeler regels voor feesten en evenementen en het toelaten van grotere festivals vanaf 13 augustus.

Als voorwaarde voor die versoepelingen, die midden mei werden aangekondigd, geldt dat meer dan 70 procent van de volwassenen minstens een eerste prik heeft gekregen, dat minder dan 500 covidpatiënten op intensieve zorg liggen en dat de ziekenhuisopnames een gunstig verloop vertonen. Met een vaccinatiegraad van 81 procent en minder dan 100 patiënten op intensieve halen we die eerste twee drempels ruimschoots.

Wat in mei niet te voorzien was, is dat de deltavariant de strijd tegen het virus moeilijker zou maken. Door de opkomst van die variant en het versoepelen van de regels is het aantal besmettingen, ondanks de vergevorderde vaccinatiecampagne, toch weer aan het stijgen. Ook het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames vertoont een licht stijgende trend, hoewel het nog altijd zeven keer lager is dan midden mei.

Covid Safe Ticket

Vanwege het stijgende aantal besmettingen roepen virologen op voorzichtig te blijven. Toch lijkt de politiek zinnens de aangekondigde versoepelingen door te voeren. Evenementen binnen kunnen dan met 3.000 mensen doorgaan. Afstand houden en het dragen van een mondmasker zouden wel de regel blijven. Evenementen buiten kunnen tot 5.000 mensen verwelkomen, zonder afstand- of mondmaskerregels.

Aan de aantallen wordt allicht niet geraakt, maar mogelijk komen er wel strengere voorwaarden. Daarvoor wordt gekeken naar het Covid Safe Ticket, zeg maar de coronapas die vanaf 13 augustus festivals met meer dan 5.000 toeschouwers mogelijk maakt. Op die festivals moeten geen mondmaskers worden gedragen en is afstand houden niet nodig.

We moeten een grotere rol voor het vaccinatiecertificaat voor bepaalde activiteiten bekijken. Liever dat dan kleinere festivals verbieden.
Jan Jambon
Vlaams minister-president (N-VA)

Om toegang te krijgen tot het festivalterrein moeten toeschouwers een document voorleggen dat bewijst dat ze volledig gevaccineerd zijn, een coronabesmetting achter de rug hebben of negatief hebben getest. Het principe is hetzelfde als het vaccinatiecertificaat voor reizigers, maar het kind kreeg een andere naam om duidelijk te maken dat het om een eenmalige en tijdelijke vereiste gaat.

Ook voor kleinere evenementen?

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet vorige week in de Kamer verstaan dat het Covid Safe Ticket wat hem betreft ook voor kleinere evenementen kan worden gebruikt zolang niet de hele bevolking volledig gevaccineerd is. De socialist is voorstander van een zo breed mogelijke toepassing, eventueel zelfs voor trouwfeesten. 'Ik ben daar niet tegen, maar het ligt gevoelig', zei hij zondag op VTM Nieuws.

Vandenbrouckes Vlaamse coalitiepartners en de Vlaamse regering - ook de N-VA - zijn niet tegen het principe. 'We moeten een grotere rol voor het vaccinatiecertificaat voor bepaalde activiteiten bekijken. Liever dat dan kleinere festivals verbieden', verklaarde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zondag op Radio 1. Voor trouwfeesten gelooft de Vlaams-nationalist er niet in. 'Dat wordt heel moeilijk, want dat zijn privé-aangelegenheden.'

Toch zitten Vandenbroucke en Jambon niet volledig op dezelfde lijn. Terwijl de eerste het Covid Safe Ticket het liefst bij zo veel mogelijk kleinere evenementen gebruikt ziet, wil de tweede er de bestaande regels mee afzwakken. Met een coronapas kunnen bijvoorbeeld de afstandregels voor evenementen binnen worden losgelaten.

Franstalig verzet

Aan Franstalige zijde is er weerstand. De liberale MR en de groenen van Ecolo verzetten zich om principiële redenen tegen een regeling waarbij toegang tot kleinere evenementen afhankelijk wordt van vaccinatie of een negatieve test. 'De politieke afspraak was dat het Covid Safe Ticket voor de hele grote evenementen een eenmalige uitzondering zou zijn en dat moet zo blijven', is te horen. 'Voor kleinere evenementen zijn er protocollen uitgewerkt en dat moet volstaan.'

Zolang niet iedereen volledig gevaccineerd is, heb ik liever een evenement dat veilig georganiseerd is dan een waarbij met een attest alles mag.
Steven Van Gucht
Viroloog

Viroloog Steven Van Gucht heeft om andere redenen zijn bedenkingen. 'Zolang niet iedereen volledig gevaccineerd is, heb ik liever een evenement dat veilig georganiseerd is dan een waarbij met een attest alles mag', zegt hij. 'Het Nederlandse voorbeeld leert dat het snel kan mislopen. Het attest wordt al eens vervalst en met snelle antigeentests mis je een op de vijf positieve gevallen, waardoor zo'n evenement al snel een superspreadingevent kan worden.'

Van Gucht raadt de politiek aan op veilig te spelen. 'De situatie is instabiel. Dat maakt het moeilijk versoepelingen aan te kondigen, want het risico bestaat dat je die moet terugdraaien.' In de Wetstraat leeft dat besef. 'Het kan goed zijn dat vrijdag nog geen grotere beslissingen worden genomen en we even de kat uit de boom kijken.'

Waarover buigt het Overlegcomité zich?

Behalve de versoepelingen voor augustus bekijken de federale en regionale topministers strengere regels voor reizen. Zo wordt, na de heisa over de terugkeer van besmette feestende jongeren uit Spanje, overwogen om Belgen die naar huis komen uit een rode zone te verplichten zich voor vertrek te laten testen. Nu mag dat ook bij aankomst in België, waardoor mensen besmet op het vliegtuig kunnen stappen.

Daarnaast worden de regels voor jeugdkampen herbekeken, al is er veel weerstand om alle jongeren preventief te testen. Coronacommissaris Pedro Facon heeft ook nog een dossier over luchtkwaliteit en ventilatie klaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie