Grafiek van de dag

Portugal wordt het nieuwe Italië

©Mediafin

Griekenland, Polen, Tsjechië en vooral Portugal zijn op weg het volgende Italië te worden. Daar heeft het coronavirus buiten China het hardst toegeslagen. 

De groei van het aantal nieuwe officiële besmettingen in die vier landen neemt exponentieel toe. Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen per dag procentueel toenam. 

Portugal

Portugal lijkt de sterkst stijgende curve te hebben. In vijf dagen ging het van 112 naar 488 besmettingen, een dagelijkse aangroei van 33 procent, net zoals in Italië.

33 procent
dagelijkse aangroei besmettingen Portugal
In vijf dagen ging het van 112 naar 488 besmettingen, een dagelijkse aangroei van 33 procent, net zoals in Italië.

De Portugese autoriteiten lijken stilaan de ernst van de situatie in te zien. Woensdagavond laat riep president Marcelo Rebelo de Sousa de noodtoestand uit.

Die moet de regering van premier António Costa in staat stellen drastische maatregelen te nemen om de gezondheidscrisis in te dijken. In de loop van donderdag klopt het Portugese kabinet daarop af. Een lockdown ligt op tafel.

Duitsland

Ook in Tsjechië verdubbelde het aantal besmettingen om de drie dagen, net zoals in Polen waar woensdag 238 besmettingen werden vastgesteld.

Vorige week zaten Spanje en Duitsland op een gelijkaardig traject. Ondertussen hebben beide landen, twee weken na het 100ste geval, de kaap van 10.000 vastgestelde besmettingen bereikt.

De verdere evolutie van de curves hangt af van de maatregelen die elk land neemt. Nagenoeg alle Europese landen hebben zware maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Tot nu zijn alleen Italië, Spanje, Frankrijk en België in quarantaine gegaan. In de meeste andere landen is het openbare leven stopgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie