Advertentie

Quarantaine weer korter voor mensen zonder symptomen

©REUTERS

Wie zich niet ziek voelt maar wel in nauw contact is geweest met een coronapatiënt mag vanaf maandag na zeven dagen uit quarantaine. Maar wel pas na het afleggen van een negatieve test. Tot nu was het tien dagen quarantaine, zonder dat getest werd.

De laatste details zijn bekend over hoe de teststrategie er vanaf maandag zal uitzien. Coronacommissaris Pedro Facon heeft de communicatie erover verstuurd naar de artsen en de sleutelspelers in de zorgsector.

Facon bevestigt dat vanaf maandag het testen van 'hoogrisico- en nauwe contacten' hervat. Het gaat vooral om mensen zonder ziektesymptomen die langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter van een bevestigde coronapatiënt zijn geweest. Een andere belangrijke groep zijn mensen die terugkeren uit het buitenland, net als de mensen die door de corona-app gewaarschuwd worden voor een gevaarlijke blootstelling.

Test week na contact

Vanaf 23 november worden alle hoogrisicocontacten weer getest met een PCR-test, exact een week na de dag dat het hoogrisicocontact plaatsvond. Die tests zullen gebeuren in een testcentrum. Mensen krijgen een activatiecode via sms en kunnen zich via de website mijngezondheid.belgie.be aanmelden.

We zijn blij dat het testen van mensen zonder symptomen helemaal van ons bord wordt gehaald. Ook het afleveren van quarantaineattesten voor de werkgever wordt bij ons weggehaald.
Roel Van Giel
Huisartsenvereniging Domus Medica

Nieuw is dat het proces wordt losgekoppeld van de huisartsenpraktijken. 'We zijn blij dat het testen van mensen zonder symptomen helemaal van ons bord wordt gehaald. Ook het afleveren van quarantaineattesten voor de werkgever wordt bij ons weggehaald. Dat scheelt een pak administratieve rompslomp', zegt Roel Van Giel, de voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica.

Dat het testen van 'asymptomatische' mensen na een maand hervat, heeft belangrijke gevolgen voor de quarantaineregels. Wie positief test, moet minstens zeven dagen na de afname van de test in quarantaine blijven. Bij een negatieve test mogen mensen na een week uit quarantaine, met de bijkomende vraag zich in totaal twee weken voorzichtig te gedragen. Daarmee wordt de quarantaine iets korter, want nu was de quarantaine voor de mensen zonder symptomen vastgelegd op tien dagen.

Mensen in cruciale delen van de samenleving en de economie - onder meer zorg, politie, brandweer, bepaalde overheidsdiensten, onderwijs en farmasector - kunnen zich na vijf dagen laten testen. Bij een negatief resultaat mogen ze twee dagen na de test uit quarantaine. Positief betekent minstens een week in quarantaine.

Sinds begin november had de regering wel uitzonderingen ingevoerd. Mensen in cruciale onderdelen van de samenleving en de economie - onder meer zorg, politie, brandweer, bepaalde overheidsdiensten, onderwijs en farmasector - kunnen zich na vijf dagen laten testen. Bij een negatief resultaat mogen ze twee dagen na de test uit quarantaine. Positief betekent minstens een week in quarantaine. Die regeling gold in oktober ook al een tijdje voor alle mensen die beschouwd werden als een hoog risico of nauw contact.

Voor mensen met symptomen en andere prioritaire groepen verandert niets. Positief betekent minstens zeven dagen volledige isolatie, zeker tot alle symptomen verdwenen zijn. Bij een negatief resultaat volgt geen isolatie.

De reden voor de kortere quarantaine voor hoogrisicocontacten en terugkerende reizigers is dat ze weer getest worden. Dat gebeurde sinds een maand niet meer om capaciteit vrij te houden voor prioritaire groepen. Daarbij ging het in de eerste plaats om mensen die zich ziek voelen, bij uitbraken in bijvoorbeeld scholen of zorginstellingen, bij nieuwe bewoners van rusthuizen of bij een ziekenhuisopname. Die beslissing kwam er omdat de labo's te veel vertraging opliepen - ze konden er op dat moment maximaal 65.000 per dag verwerken - met het doorsturen van de resultaten. Snelheid is cruciaal om besmette mensen en hun contacten in kaart te brengen. Nu de pandemie enigszins luwt en er labo-capaciteit is bijgekomen, wordt het weer mogelijk veel ruimer te testen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie