analyse

Quarantainevrijstelling voor gevaccineerden voorbode van meer versoepelingen

Cafés en restaurants hopen op minder strenge regels. ©Kristof Vadino

De soepele quarantaineregels voor wie volledig gevaccineerd is, zijn de voorbode van een hele reeks versoepelingen waarover het Overlegcomité zich vrijdag uitspreekt. De horecasector hoopt langer open te kunnen blijven met meer mensen aan één tafel.

De coronacurves gaan zo snel naar beneden dat zelfs een durfal als Mathieu van der Poel zou schrikken van de hellingsgraad als de curve een afdaling op de weg was. Er geraken nu gemiddeld minder dan 800 mensen per dag besmet (-42%), er worden dagelijks minder dan 50 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen (-33%) en er sterven nog 7 mensen per dag door het virus (-46%). Daardoor kleurt België morgen normaal weer geel op de Europese kaart, wat betekent dat de pandemie zo goed als onder controle is.

De essentie

  • De coronacijfers duiken sneller naar beneden dan verwacht.
  • De quarantaineregels voor wie volledig gevaccineerd is, worden versoepeld.
  • Op 1 juli gaat een nieuwe reeks versoepelingen in, waardoor telewerk niet meer verplicht is.
  • Welke versoepelingen er komen voor de horeca blijft de vraag. De sector wil soepelere regels voor de tafelbezetting en het sluitingsuur.

De goede cijfers hebben we te danken aan de voorzichtigheid die veel mensen aan de dag leggen, het effect van het warme en zonnige weer - dat lijkt het virus minder gevaarlijk te maken - en de snel oprukkende vaccinatiecampagne - België is zowat het snelst vaccinerende land van Europa, waardoor de helft van de bevolking minstens één keer is ingeënt.

Omdat al 5,7 miljoen Belgen een eerste vaccinatie kregen, hebben de ministers die bevoegd zijn voor de zorg woensdag in de Interministeriële Conferentie (ICM) beslist de quarantaineregels te versoepelen. Voor wie volledig gevaccineerd is - dat is twee weken na de toediening van de laatste dosis - gelden vanaf 24 juni soepeler regels na een hoogrisicocontact.

Quarantaine

Nu moet wie een hoogrisicocontact had zich laten testen en in quarantaine. Ten vroegste na zeven dagen volgt een tweede test. Is die negatief, dan wordt de quarantaine opgeheven. Wie volledig gevaccineerd is, zal zich nog altijd moeten lasten testen na een hoogrisicocontact. Maar als die test negatief is, vervalt de quarantaineverplichting. Uitzonderingen zijn er als sprake is van meerdere besmettingen in een collectiviteit, zoals woonzorgcentra.

5,7 miljoen
Gevaccineerden
5,7 miljoen Belgen, de helft van de bevolking, heeft zijn eerste vaccin gekregen.

Daar blijft het niet bij. In het Overlegcomité buigen de federale en regionale topministers zich vrijdag over bijkomende versoepelingen. Begin mei werd een plan voor een terugkeer naar een normaal leven uitgetekend dat voor begin juli een hele reeks versoepelingen bevatte. Die zijn afhankelijk van de evolutie van de coronacijfers, maar de vooraf gestelde vereisten zullen ruimschoots worden gehaald. De belangrijkste voorwaarde was dat tegen dan minder dan 500 coronapatiënten op de intensieve zorg lagen. Hun aantal is nu al de helft lager.

Telewerk niet langer verplicht

Daardoor ziet het ernaar uit dat telewerk vanaf begin volgende maand niet meer verplicht is. Evenementen binnen zullen met 2.000 personen kunnen plaatsvinden, buiten met 2.500 mensen. Een mondmasker dragen en afstand houden blijven de regel. Op feesten en recepties mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn. Op erediensten, huwelijken en begrafenissen zijn 200 mensen binnen en 400 mensen buiten toegelaten.

Horeca Vlaanderen stuurt aan op soepelere regels voor zowel de tafelschikking als het sluitingsuur.

Daarvan kan worden afgeweken om nog verder te versoepelen. Een open vraag blijft wat met de cafés en de restaurants gebeurt. Die mogen nu maximaal vier klanten per tafel ontvangen, tot half twaalf 's avonds. Horeca Vlaanderen stuurt aan op soepeler regels voor de tafelschikking en het sluitingsuur.

Politiek moet nog worden uitgeklaard waar de grens wordt getrokken. Het wordt zoeken naar een evenwicht tussen een bevolking die snakt naar een normaal leven en voorzichtigheid om een Brits scenario te vermijden. In het Verenigd Koninkrijk werden verdere versoepelingen uitgesteld om de opmars van de Delta-variant - vroeger de Indiase variant genoemd - een halt toe te roepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie