Rechter volgt forse Europese claim tegen AstraZeneca niet

©REUTERS

In het conflict tussen de Europese Commissie en de vaccinproducent AstraZeneca heeft een Brusselse rechter bepaald dat AstraZeneca extra dosissen moet leveren, al zijn dat er veel minder dan Europa had geëist.

De Commissie, die ook namens de 27 lidstaten spreekt, besliste eind april een kort geding te starten omdat de leveringen van de Brits-Zweedse vaccinproducent bleven haperen. De Commissie sloot eind augustus een contract met AstraZeneca voor de levering van in totaal 300 miljoen dosissen voor eind juni. Voor april zouden 120 miljoen dosissen geleverd worden, maar bij de start van de rechtszaak waren er nog maar 30 miljoen gearriveerd.

De Commissie, die voor de Europese vaccinatiecampagnes sterk op het AstraZeneca-vaccin gerekend had, was ziedend over die contractbreuk. Ze eiste de levering van 20 miljoen extra dosissen tegen eind juni en forse dwangsommen om die leveringen te verzekeren.

Beide partijen claimden na de uitspraak de overwinning.

De Brusselse rechter besloot vrijdag de kerk in het midden te houden. Hij oordeelde dat AstraZeneca 50 miljoen dosissen extra moet leveren, maar dat moet niet tegen eind juni, maar pas tegen 27 september gebeuren. Er komt wel een bindend schema met dwangsommen. Tegen 26 juli moet de vaccinmaker 15 miljoen dosissen leveren, tegen 23 augustus nog eens 20 miljoen en tegen 27 september nog eens 15 miljoen. Per dosis die niet geleverd wordt, moet AstraZeneca een boete van 10 euro betalen.

Beide partijen claimden na de uitspraak de overwinning. 'We zijn zeer tevreden', zei Jeffrey Pott, de advocaat van AstraZeneca. 'De rechter heeft geoordeeld dat de Commissie geen exclusiviteit of voorkooprecht had ten opzichte van de andere partijen.' AstraZeneca maakt zich sterk dat het intussen al meer dan 70 miljoen dosissen aan de Europese Unie heeft geleverd, en dat het dus de gevraagde 50 miljoen extra al tegen eind juni zal overschrijden.

Ook de Commissie voelde zich in het gelijk gesteld. 'Het is goed dat een onafhankelijke rechter heeft bevestigd dat AstraZeneca zijn beloftes niet is nagekomen', zei voorzitster Ursula von der Leyen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie