1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

'Scholen blijven na paasvakantie dicht'

Dat zei viroloog Marc Van Ranst vrijdagavond in VTM Nieuws. Officieel is het wachten tot de Nationale Veiligheidsraad komende woensdag de knoop doorhakt.
 • Coens voor onderzoekscommissie over corona-aanpak

  Joachim Coens, de voorzitter van CD&V, is gewonnen voor een onderzoekscommissie om, na afloop van de corona-epidemie, de aanpak ervan te evalueren. Dat zei hij in 'De afspraak op vrijdag' (Canvas). 'Ik denk dat het belangrijk is dat er gekeken wordt naar wie waarvoor verantwoordelijk is. En ik denk sowieso dat de crisis van die aard is en zo erg is op verschillende vlakken dat we – achteraf – onderzoek zullen moeten doen naar wat er allemaal fout is gelopen. Met een onderzoekscommissie, absoluut.'

  'Het gaat daarbij niet zozeer over personen op dit moment – al is het mogelijk dat daaruit conclusies moeten worden getrokken', aldus Coens nog. 

 • Frustratie bij mondmaskerbedrijven

  De overheid wordt overspoeld met voorstellen van bedrijven die mondmaskers willen maken. Dat leidt tot overvolle labo's en frustraties. Ondernemers klagen dat er geen strategie is voor de productie, en dat de politiek alles vertraagt.

  We hebben de machines, België is expert in textiel en er interesse en geld genoeg, zo horen we bij ondernemers, om er mee te starten. Toch lukt het nog niet.
  Christophe Cuigniez
  directeur van lasbedrijf Alpha

 • Herhaalt Europa de fouten van de eurocrisis?

  Europa brengt een bazooka van 540 miljard euro in stelling om bedrijven, werknemers en landen te behoeden voor te grote coronaschade. Maar een gezamenlijk waterkanon ontbreekt bij het blussen. Herhaalt Europa de fouten van de eurocrisis?

  De econoom Wim Moesen (KU Leuven), een specialist inzake openbare financiën, spreekt alvast van een 'scharnierpunt'. Moesen adviseert de fouten van de eurocrisis niet te herhalen en de economische groei ditmaal niet aan flarden te schieten. 

 • 'Scholen blijven na paasvakantie dicht'

  'Het is duidelijk dat na de paasvakantie de scholen nog niet zullen openen', zei viroloog Marc Van Ranst vrijdagavond in VTM Nieuws. 'De kans dat er enorm grote verlichtingen van de maatregelen gaan komen, is quasi nihil', zei hij. 

  De viroloog drukte er ook nog eens op dat een paasbrunch met de grootouders niet aan de orde is. 'Ook niet als er anderhalve meter tussen elke persoon gelaten wordt. De klokken uit Rome komen dit jaar simpelweg niet bij oma en opa, ook niet als ze achter glas blijven zitten. Wie toch eitjes in hun tuin gaat rapen, riskeert beboet te worden voor een niet-essentiële verplaatsing.'

  Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om de huidige lockdownmaatregelen te evalueren.

  Viroloog Marc Van Ranst. ©Wouter Van Vooren/ID

 • 'Kantoren zullen er nooit meer hetzelfde uitzien'

  Omdat iedereen zo veel mogelijk moet thuiswerken, staan miljoenen vierkante meters kantoorruimte al weken leeg. Maar ook na de lockdown zullen de werkvloeren niet meer vollopen zoals voorheen

  Het lijkt erop dat maatregelen die inderhaast zijn ingevoerd blijvers worden: landschapskantoren zullen herdacht worden, en de overstap naar thuiswerk komt in een stroomversnelling terecht.  

  1,8 meter
  afstand
  De voorbije jaren evolueerde de afstand tussen bureaus van 1,80 meter naar 1 meter, nu wordt de omgekeerde beweging gemaakt.

 • Ierland verlengt lockdown tot 5 mei

  Door de uitbraak van het coronavirus zijn in Ierland cafés, restaurants en niet-essentiële winkels gesloten, en dat blijft zo tot 5 april. Ook de richtlijnen om niet verder dan twee kilometer van huis te gaan en geen vrienden en familie te bezoeken blijven nog minstens drie weken van kracht. 

  'Wat we doen, is zeer moeilijk, maar het maakt een verschil. Het is belangrijk dat we doorzetten en discipline blijven tonen', zei premier Leo Varadkar in een toespraak op televisie.

  De maatregelen hebben de uitbraak van het virus zichtbaar vertraagd, maar er is meer nodig om de verspreiding te stoppen.
  Leo Varadkar
  Iers premier

  Vrijdag steeg het aantal bevestigde coronagevallen in Ierland tot 8.089 en 288 doden. De gemiddelde groei van die cijfers is wel gezakt tot 9 procent per dag, in vergelijking met 15 procent vorige week. 

 • Belgisch team controleert op mondmaskerfraude in China

  Omdat 3 miljoen geleverde mondmaskers onbruikbaar bleken, heeft het kabinet van minister De Backer (Open VLD) een Belgische controleteam aangesteld, dat in China nagaat of fabrieken effectief bestaan en leveranciers op voorhand checkt. 

  Het kabinet becijferde ook de concrete noden van België en maakt zich sterk dat voor de maand april de meeste zaken voorhanden zijn. 'Er zijn bijna 15 miljoen chirurgische maskers geleverd, waarvan er meer dan 10 miljoen zijn verdeeld. We hebben ook meer dan een miljoen FFP2-maskers ontvangen, waarvan er 850.000 zijn uitgedeeld. De maskers die nog niet werden verdeeld ondergaan momenteel een kwaliteitscontrole. Daarnaast zijn ook nog eens 80 miljoen chirurgische- en 14,7 miljoen FFP2-maskers in bestelling', klinkt het in een mededeling. 

 • Wereldwijd meer dan 100.000 coronadoden

  Het wereldwijde aantal coronadoden heeft vrijdagavond de kaap van 100.000 gerond. Volgens de vermaarde Johns Hopkins University zijn er nu al 100.376 mensen bezweken aan het virus.

  Op 9 januari werd in de Chinese stad Wuhan de eerste coronadode gemeld. Ruim twee maanden later, op 20 maart, werd wereldwijd de kaap van 10.000 slachtoffers gemeld. Daarna duurde het maar twee weken tot vorige week donderdag het 50.000ste slachtoffer bezweek. En amper acht dagen later is dat aantal alweer verdubbeld.

  Italië blijft het hardst getroffen land ter wereld, met 18.849 coronadoden, al lijken de Verenigde Staten (17.925) die treurige koppositie zaterdag te zullen overnemen. De top-vijf wordt vervolledigd door Spanje (15.970), Frankrijk (13.197) en het Verenigd Koninkrijk (8.958). België staat op een achtste plaats, met sinds vrijdag 3.019 coronadoden.

  ©Photo News

 • Italië verlengt lockdown tot 3 mei

  De Italiaanse lockdown om de coronacrisis te counteren wordt verlengd tot 3 mei. Dat kondigde premier Giuseppe Conte vrijdagavond aan. Italië leeft al sinds 9 maart in lockdown.

  Geen land ter wereld dat harder getroffen is dan Italië, met sinds vrijdag al 18.849 doden. Toch lijkt er iets van licht aan het einde van de tunnel te gloren. Het dagelijkse aantal doden neemt nu al een tijdje af, en ook het aantal besmettingen loopt terug. 

 • Frans kind sterft aan corona

  In Frankrijk zijn er vrijdagavond 987 nieuwe coronadoden geteld - 554 in ziekenhuizen en 433 in rusthuizen. Dat brengt het Franse dodentol op 13.197. Wereldwijd zijn enkel Italië, de VS en Spanje harder getroffen.

  Extra pijnlijk is dat Frankrijk het sterfgeval meldde van een kind jonger dan tien. Hoopgevend is wel dat het aantal patiënten op intensieve zorgen andermaal afneemt.

 • Google en Apple werken samen rond corona-apps

  Techgiganten Google en Apple kondigen vrijdagavond laat een opmerkelijke samenwerking aan. De technologiebedrijven beloven apps die met behulp van bluetoothtechnologie de verspreiding van het coronavirus willen tegen gaan te zullen helpen.

  Wereldwijd werken app-ontwikkelaars aan 'contact tracing'-apps: die apps houden via bluetoothtechnologie of locatiedata bij met wie een smartphonegebruiker allemaal in contact kwam. Als iemand met wie je in contact kwam, besmet is, krijg je daar - geanonimiseerd - een melding van. Je kan dan zelf op je hoede zijn, en zo de keten van de verspreiding stoppen. 

  De twee technologiebedrijven beloven zich nu achter de bluetoottechnologie te scharen.

 • UZ-directeur: 'Sommige patiënten op intensieve zijn hier gewoon binnengewandeld'

  ‘Je hebt patiënten die hier letterlijk binnenwandelen, en na enkele dagen met compleet aangetaste longen op intensieve belanden. Dat komt vooral door de afweerreactie van het eigen lichaam maar ook door tot nog toe slecht gekende mechanismen, tromboses in de kleinste bloedvaatjes bijvoorbeeld', vertelt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel in zijn dagboek

  ‘Elke patiënt die opgenomen wordt en positief test op Covid denkt: ik ga dood. Meestal worden ze na het toedienen van hoge dosissen zuurstof al na een of twee dagen snel beter. Maar soms zie je ze elke dag bergaf gaan. De snelheid waarmee je die achteruitgang op CT-scans ziet, is vrij spectaculair', ervaart hij. 

 • Defensie houdt personeel beschikbaar voor woon-zorgcentra

  Defensie houdt personeel beschikbaar voor de woon-zorgcentra, als die hulp nodig is. Dat is vrijdag afgesproken op het Overlegcomité. Defensie heeft al bijstand geboden, in rusthuizen in Jette en Lustin. Op het Overlegcomité werd nu afgesproken dat er militairen beschikbaar worden gehouden voor andere woon-zorgcentra, als daar nood aan is . Afhankelijk van hun opleiding, nemen ze logistieke of verzorgende taken op.

  'Ook de Vlaamse woon-zorgcentra kunnen dus, indien nodig, een beroep doen op Defensie', is te horen bij het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon. Voorlopig was dat nog niet het geval.

 • Bijna duizend nieuwe Britse doden

  In het Verenigd Koninkrijk zijn er vrijdag 980 nieuwe coronadoden geteld. Dat is weer een pak meer dan het vorige Britse dagrecord van woensdag (938), en nu ook meer dan de dodelijkste dagen in het loodzwaar getroffen Italië (969) en Spanje (961). En dan worden mogelijke coronadoden in Britse rusthuizen voorlopig nog amper meegeteld.

  Het totale Britse dodentol ligt nu op 8.958. Enkel Italië, de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk scoren wereldwijd nog slechter. Maar in tegenstelling tot Italië, Spanje en Frankrijk, waar de coronacurve lijkt af te vlakken, zit het VK nog lang niet aan zijn piek. Die zou pas over twee weken bereikt worden, verwacht de medisch hoofdadviseur van premier Boris Johnson. Die koos er veel later dan andere Europese leiders voor om zijn land in lockdown te plaatsen.

  Johnson zelf lijkt er dan weer opnieuw wat beter aan toe. Nadat hij donderdag na vier dagen de afdeling intensieve zorgen had mogen verlaten, waar hij met hardnekkige coronasymptomen was opgenomen, kon hij vrijdag naar verluidt al wat rondlopen. Het ziekenhuis verlaten, laat staan zijn politiek ambt opnieuw opnemen, is echter nog niet aan de orde. 

  ©Photo News

 • Italiaanse dodentol en besmettingen stijgen minder snel

  Italië gaat met sprankels hoop het weekend in. In 24 uur kwamen er 570 sterfgevallen bij. Een dag eerder waren dat er nog 610. Sinds de coronacrisis uitbrak op 21 februari, kostte Covid-19 al aan 18.849 mensen het leven in de derde economie van de eurozone.

  Het land registreerde tot nu 147.577 besmettingen. Het aantal coronapatiënten steeg in een etmaal met 3.951. Donderdag was nog sprake van een stijging met 4.204 gevallen. Van de zieken liggen er 3.497 op de afdeling intensieve verzorging, tegenover 3.605 een dag eerder. Het aantal patiënten op intensieve daalt nu al zeven dagen op rij in Italië.

  Hoewel de cijfers hoopgevend zijn, maakt de Italiaanse regering vrijdagavond wellicht bekend dat de quarantainemaatregelen nog zeker tot 3 mei van kracht blijven. De Italiaanse premier Giuseppe Conte plaatste zijn land op 9 maart in lockdown in een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

  3.497
  patiënten op intensieve
  Van de zieken liggen er 3.497 op de afdeling intensieve verzorging, tegenover 3.605 een dag eerder. Het aantal patiënten op intensieve daalt nu al zeven dagen op rij in Italië.

 • Rock Werchter verliest headliner Pearl Jam

  Pearl Jam zal op 2 juli niet de hoofdact zijn op Rock Werchter. De Amerikaanse rockband stelt zijn Europese tour uit tot volgend jaar vanwege het coronavirus.

  Of Rock Werchter, net zoals tal van andere zomerfestivals, überhaupt kan plaatsvinden, lijkt steeds onwaarschijnlijker. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem sprak die vrees al uit, en ook de organisatie van Rock Werchter lijkt zich nog weinig illusies te maken. 'Het is aan de Nationale Veiligheidsraad om te bepalen over verdere maatregelen, maar om eerlijk te zeggen: het ziet er niet goed uit.'

  Pearl Jam tijdens hun legendarische concert op Pinkpop in 1992.

 • Vlaamse begroting duikt minstens 4 miljard in het rood

  De Vlaamse regering raamt het begrotingstekort op 4,14 miljard euro. Dat is bijna tien keer zo groot dan verwacht werd voor de coronacrisis, toen de regering uitging van een tekort van 434 miljoen euro. 'Een evenwicht in 2021 is niet meer haalbaar', zegt de bevoegde minister Matthias Diependaele (N-VA).

  Een evenwicht in 2021 is niet meer haalbaar.
  Matthias Diependaele
  Minister van Financiën


  Bovendien gaat de huidige raming uit van een daling van het bruto binnenlands product met 1 procent. Maar volgens nieuwe ramingen moet België zich verwachten aan een krimp van 8 procent. Dat zou Vlaanderen nog 1 miljard dieper in het rood doen gaan.

 • Dertien overlijdens in voorzieningen voor personen met handicap

  Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) meldt in totaal dertien overlijdens door corona in de voorzieningen. De overlijdens zijn gespreid zijn over heel Vlaanderen, er zou dus geen sprake zijn van echte brandhaarden. Hoeveel besmettingen er zijn in de voorzieningen, is niet duidelijk. 

  Bij afkondiging van de lockdownmaatregelen konden de verblijvers kiezen of ze bij hun familie thuis zouden verblijven, of in de voorzieningen zonder bezoek. Vooral minderjarigen blijken ervoor gekozen hebben de lockdown thuis door te brengen. Van wie nog in de voorzieningen verblijft, behoort de helft (bijna 7.000 personen) tot de risicogroep omdat ze bijvoorbeeld een ademhalingsproblematiek hebben of ouder zijn dan 65 jaar.

 • 1,6 miljoen euro voor veiligheid en bescherming werknemers sociale economie

  Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits neemt tijdelijk versterkende maatregelen voor het personeel van de bedrijven in de sociale economie. Het gaat om maatwerkbedrijven (beschutte en sociale werkplaatsen) en ondernemingen in de lokale diensteneconomie.

  Bedrijven die nog actief zijn of zullen heropstarten krijgen eenmalig extra middelen toegekend om extra hygiëne-, voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen te nemen ter bescherming van het personeel. Dat gaat dan bijvoorbeeld over handschoenen of ontsmettingsgels, maar ook plexiwanden en stickers op de vloer om duidelijk de social distancing te kunnen garanderen of het aanpassen van de productielijnen. In totaal gaat het om 1,6 miljoen euro extra investeringen.

 • Moskouse ziekenhuizen stilaan aan limiet

  De capaciteit van de gezondheidsdiensten heeft in de Russische hoofdstad Moskou bijna de limiet bereikt. Het aantal nieuwe coronabesmettingen steeg vrijdag in Rusland met een record van 1.786 gevallen. In totaal testten al 11.917 mensen positief, van wie 7.822 in Moskou. Er vielen tot dusver 94 doden. 

  5.500
  longontstekingen
  Het aantal Moskovieten die met een longontsteking zijn opgenomen in het ziekenhuis steeg de voorbije dagen tot 5.500.

  'De voorbije dagen liep het aantal hospitalisaties en zwaar zieken sterk op in Moskou', zei een assistente van Sergej Sobjanin, de burgemeester van de Russische hoofdstad. 'De hoeveelheid mensen met een longontsteking verdubbelde vergeleken met vorige week, van 2.600 tot 5.500 gevallen.'

  Sobjanin, die zijn partijgenoot president Vladimir Poetin vorige maand aanmaande de coronacrisis serieuzer te nemen, vreest nog een forse toename van de druk op de Moskouse ziekenhuizen. 'We zitten nog niet aan de piek van de pandemie, maar ergens aan het begin ervan. Zelfs nog niet in het midden.'

 • Nederlandse dodentol stijgt tot boven 2.500

  In Nederland zijn vrijdag 115 nieuwe coronadoden gerapporteerd, wat het dodentol op 2.511 brengt. Ter vergelijking: in België zijn er sinds vrijdag meer dan 3.000 sterfgevallen.

  Sinds het begin van de uitbraak zijn 8.197 Nederlanders opgenomen in het ziekenhuis, 225 meer dan donderdag. Het totale aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1.335 naar 23.097.

 • Vier op tien bedrijven ziet omzet met driekwart dalen

  Uit een enquête van de Nationale Bank blijkt dat bijna vier op de tien Belgische bedrijven hun omzet met ruim 75 procent zien dalen door de coronacrisis. Vooral in de entertainmentsector en de horeca dreigt de economische ravage enorm te worden. Ongeveer een op de vijf bedrijven in die sectoren vreest het faillissement.

 • Zuid-Korea gaat stemmen in coronatijden

  In volle coronacrisis is Zuid-Korea, dat geroemd wordt om zijn succesvolle aanpak van het virus, een van de eerste landen die het wagen verkiezingen te organiseren. Een recordaantal van 11 procent van het electoraat bracht vrijdag al vervroegd zijn stem uit. Ook zaterdag kan dat, terwijl de parlementsverkiezingen officieel woensdag plaatsvinden.

  Bij stembureaus gelden strenge maatregelen: kiezers moeten minstens een meter afstand houden, mondmaskers en wegwerphandschoenen dragen, en hun temperatuur laten meten.

  Zuid-Korea was na China een van de eerste landen die hard getroffen werden door het coronavirus. Eind februari werden op een dag 900 besmettingen vastgesteld. Door zeer veel Zuid-Koreanen te laten testen, en ze snel zeer strenge regels voor social distancing op te leggen, is dat aantal fors teruggedrongen. Vrijdag waren er nog 27 nieuwe besmettingen, het laagste aantal in zeven weken. Er zijn in Zuid-Korea 208 coronadoden gerapporteerd.

  Een stembureau in Zuid-Korea. ©AFP

 • Test Aankoop roept supermarkten op prijzen opnieuw te verlagen

  De consumentenorganisatie Test Aankoop roept supermarkten op hun prijzen opnieuw te verlagen tot het prijsniveau van voor de coronacrisis. De regering laat weer kortingen en promoties toe, maar het effect daarvan is volgens de consumentenorganisatie nog klein.

   De regering besloot op 19 maart om promoties in supermarkten te verbieden, nadat veel mensen aan het hamsteren sloegen. In navolging stelde Test Aankoop prijsstijgingen vast tot ruim 6 procent ten opzichte van begin maart.

  Test Aankoop vergeleek een korf van 267 verschillende producten van verschillende merken. Vooral bij Carrefour Hyper (+5 procent), Collect&Go van Colruyt (+5 procent) en Colruyt zelf (+6,6 procent) gingen de prijzen omhoog in de crisis, stelde de organisatie vast.

  Deze maand zijn promoties weer toegelaten, maar een groot effect blijft uit. Colruyt en Collect&Go zouden ongeveer 1 procent goedkoper zijn geworden, terwijl de prijzen bij Carrefour en Delhaize stabiel bleven. Tegenover de periode voor de crisis, blijven de prijzen in de grootste ketens verhoogd.

 • Europese Commissie keurt Vlaamse waarborgcapaciteit bij Gigarant goed

  De Europese Commissie heeft de waarborgcapaciteit van 3 miljard euro bij Gigarant goedgekeurd.Via Gigarant, de waarborgvennootschap van de investeringsmaatschappij PMV, biedt de Vlaamse overheid tot 3 miljard euro aan waarborgcapaciteit. De waarborgregeling wordt gebruikt om bankiers te ondersteunen bij kredietaanvragen van grotere bedrijven die in de moeilijkheden zitten door de coronacrisis. 

  De maatregel is in overeenstemming met de Europese regels over staatssteun, die tijdelijk versoepeld werden door de coronacrisis. 'Dat zal de bedrijven helpen hun onmiddellijke cashnoden te lenigen en hun activiteiten voort te zetten in deze moeilijke tijden', zegt Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

 • Sector van live muziekevenementen luidt alarmbel

  Het Belgisch livecircuit is bezorgd over zijn voortbestaan. 'De economische impact van de crisis is nu al bijzonder groot en mogelijke annulaties in de festivalzomer zullen voor de muzieksector desastreuze gevolgen hebben', klinkt het in een persbericht. Alleen al in ticketverkoop zou de schade in de honderden miljoenen lopen. 

  Uit een recente studie (eind maart) van de Karel De Grote-Hogeschool blijkt dat de hele evenementensector dit jaar 5 miljard euro aan omzet zal verliezen, zowat 54 procent minder dan vorig jaar.

 • Spaanse dodentol loopt minder snel op

  De Spaanse autoriteiten putten vrijdag weer een beetje moed uit de dagelijkse cijferupdate over de corona-epidemie in hun land. In 24 uur kwamen er 605 overlijdens bij. Dat is de kleinste stijging sinds 24 maart. Donderdag was de dodentol nog met 683 aangedikt. In totaal bezweken in Spanje zeker 15.843 mensen aan de longziekte.

  157.022
  Spaanse coronapatiënten
  Het aantal besmettingen steeg in een etmaal van 152.446 naar 157.022. Wereldwijd tellen alleen de Verenigde Staten meer besmettingen.

  Het aantal besmettingen steeg in een etmaal van 152.446 naar 157.022. Wereldwijd tellen alleen de Verenigde Staten meer besmettingen. Het is wel de laagste groei in het aantal besmettingen in Spanje sinds het begin van de crisis. Van de Spaanse coronapatiënten zijn er 55.668 genezen verklaard. 

  De Spaanse premier Pedro Sánchez maakte zich donderdag in het parlement sterk dat het 'licht aan het einde van de tunnel stilaan in zicht komt'. Tegelijk waarschuwde hij dat het belangrijk blijft de quarantainemaatregelen nog weken aan te houden. Het parlement gaf donderdagavond groen licht aan een verlenging tot 26 april.

 • Milanese derby op spelconsole

  De 'Derby della Madonnina', de voetbalwedsdtrijd tussen het Inter van Romelu Lukaku en het AC Milan van Alexis Saelemaekers, kan niet plaatsvinden door de coronacrisis. 

  De twee clubs nemen dan maar hun toevlucht tot de spelconsole. Sebastiano Esposito van Inter neemt het zaterdagmiddag in de Pro Evolution Soccer-game op tegen Rafael Leao van AC Milan.

  De wedstrijd wordt live uitgezonden op de sociale media van beide clubs en op DAZN, een van de rechtenhouders van de Serie A.

 • Record van 325 extra overlijdens

  In totaal zijn er 325 nieuwe overlijdens binnen het ziekenhuis. Dat is een record. Daarnaast zijn er 171 vermoedelijke gevallen vanuit de woon-zorgcentra gemeld die met vertraging zijn gerapporteerd. Dat is een forse stijging met gisteren. De gerapporteerde overlijdens zijn in totaal 3.019 in België. 41 procent daarvan zijn vermoedelijke gevallen.

  De voorbije 24 zijn in ons land 462 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met gisteren, toen er 459 waren. In de Belgische ziekenhuizen liggen 5.610 personen met Covid-19. Er is een lichte stijging van 20, in vergelijking met gisteren. Op dit moment zijn er 1.278 bedden op intensieve zorgen bezet, wat een daling met 7 is.

  De afgelopen 24 uur hebben 1.684 positief getest voor corona. 915 daarvan komen uit Vlaanderen. Het totaal aantal bevestigde gevallen bedraagt 26.667 in België.

 • Plopsa plant temperatuurcontrole en shiften

  De opening van Belgische pretparken is nog niet in zicht, maar toch bereidt Plopsa zich al voor.

  'We kijken naar landen als China om te zien hoe we die heropening in goede banen moeten leiden', zegt topman Steve Van den Kerkhof. De focus ligt daarbij op het spreiden van bezoekers door middel van een ochtend- en avondshift.

  Daarnaast zouden ook alle bezoekers aan de ingang gecontroleerd worden op koorts. Verder wil het park attracties ontsmetten, shows vermijden en ook de medewerkers in animatiepakken zullen verdwijnen. 

 • Sanofi schenkt 100 miljoen dosissen chloroquine

  De Franse farmareus Sanofi gaat 100 miljoen dosissen hydroxychloroquine schenken aan 50 landen. De productie is al met 50 procent verhoogd.

  De groep benadrukt wel dat klinische studies de efficiëntie en effectiviteit van het middel in de behandeling van covid-19 nog moeten bevestigen, maar als dat zo is belooft Sanofi het middel wereldwijd gratis aan overheden ter beschikking te stellen.

  Er zijn aanwijzingen dat Covid-19-patiënten met hydroxychloroquine enkele dagen sneller herstellen, maar het is geen wondermiddel en we hebben nood aan grootschalig klinisch onderzoek.
  Steven Van Gucht
  Viroloog

  Collega Nico Schoofs schreef recent een analyse over (hydroxy)chloroquine, een middel tegen malaria dat al decennia op de markt is. De labresultaten zijn inderdaad veelbelovend en Belgische ziekenhuizen behandelen nu al covid-19 patiënten met het middel, maar het is te vroeg om het een wondermiddel te noemen. 

 • Notariële aktes tekenen kan voortaan digitaal

  Het tekenen van een koopakte, een schenkingsakte of een andere notariële akte kan binnenkort vanop afstand. De burger kan dan via een digitale volmacht aan een vertrouwenspersoon of notariële medewerker de akte ondertekenen zonder zich naar het notariskantoor te verplaatsen. Dat meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot). Het parlement moet de wet nog goedkeuren.

  De maatregel moet helpen de verdere versrpeiding van het coronavirus in te dijken. Momenteel mogen burgers zich enkel voor dringende aktes naar de notaris begeven, maar dat is volgens de federatie niet werkbaar. De digitale volmacht gebeurt via videoconferentie. Identificatie gebeurt via de elektronische identiteitskaart met juiste pincode of de app itsme.

 • De persoonlijke drama's achter de statistieken

  Hartverscheurend, maar eigenlijk verplicht te beluisteren voor wie de drama's achter de coronastatistieken wil snappen. Nog steeds met dank aan Today, het onvolprezen ontbijtprogramma van BBC Radio 4. Het getuigenis van Sue Martin over haar echtgenoot Mal die intussen elf dagen in een hospitaal in Zuid-Wales op intensieve zorgen ligt en wiens leven aan een zijden draadje hangt. 'Elke dag verwachten we het ergste.'

 • Stanley Johnson 'opgelucht' dat zoon Boris uit intensieve zorgen is

  Hoe een crisis mensen dichter bij elkaar kan brengen. Boris Johnson en vader Stanley stonden lijnrecht tegenover elkaar in het brexitverhaal, maar vader is logischerwijs erg opgelucht dat Boris uit de intensieve zorgen is.

  En Stanley denkt dat het feit dat ook de premier zwaar getroffen werd door de coronacrisis de Britten geholpen heeft om de ernst van de situatie te beseffen, zegt hij in een gesprek met het ontbijtprogramma 'Today' op BBC Radio 4. 

 • Vlieghe akkoord met uitbreiding doelgroep tests

  Erika Vlieghe, Diensthoofd Infectieziekten van het UZ Antwerpen en voorzitter van de taskforce voor de exit-strategie, gaat akkoord met de uitbreiding van de coronatests naar andere doelgroepen. Dat zegt ze in 'De Ochtend'. Ze pleit er voor dat stapsgewijs en georganiseerd te doen. 

  De regering wil graag de testen uitbreiden naar 10.000 per dag. Die capaciteit is er, maar toch wordt er in de praktijk veel minder getest. Dat komt door de strikte richtlijnen die experts hanteren om te bepalen wie getest wordt. Ze vrezen dat de tests een vals gevoel van veiligheid geven als ze negatief zijn. 'Maar wie vandaag negatief is, kan morgen positief zijn', duidt viroloog Steven De Gucht de discussie.

  'Wij zijn nooit tegen de uitbreiding van testen geweest', zegt Vlieghe. Ze wijt de strikte richtlijnen aan het feit dat er lang maar een beperkt aantal testen beschikbaar waren.

  Foute handleiding

   Vlieghe zei ook dat de fout afgenomen tests in de woon-zorgcentra, best opnieuw worden afgenomen. Sommige kits die naar de woon-zorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op het coronavirus bevatten handleidingen die niet overeenkwamen met de wissers om de tests af te nemen. 'Een bijzonder frustrerende miscommunicatie' noemt Vlieghe het incident. 'Het was misschien beter geweest met een pilootproject te beginnen in een of twee centra. Maar de klok tikt en iedereen wil graag zijn tests uitvoeren.' 

 • Burgemeester Eindhoven over 'belangrijkste bijzaak ter wereld'

  In tegenstelling tot de Belgische collega's is de Nederlandse voetbalbond KNVB voorstander om op één of andere manier de competitie uit te spelen. Een standpunt dat op onbegrip stuit bij de burgemeester van Eindhoven, thuisstad van PSV. 

  Voetbal? Ik kan het ethisch niet verkopen. Er worden mensen toegezongen bij verpleeghuizen, terwijl opa en oma op een balkonnetje staan.
  John Jorritsma
  Burgemeester Eindhoven

   

  'Ik ben boos. Rabiaat zelfs', zegt John Jorritsma in het Algemeen Dagblad. 'De samenleving ligt stil, ik kan het ethisch niet verkopen. Er worden mensen toegezongen bij verpleeghuizen, terwijl opa en oma op en balkonnetje staan. Daar gaat het nu om. Is voetbal dan zo belangrijk dat er een uitzondering moet zijn?'

 • Vier scenario's voor de wereldeconomie

  Economen die nu al perfect menen te weten hoe hard de economie in 2020 zal krimpen, die maken u wat wijs. Maar wat wél mogelijk is, is de meest realistische scenario's oplijsten.

  Dat doet ING-econoom Carsten Brzeski via - corona oblige - weblink uit Frankfurt. Belangrijkste conclusie: duimen dat het geen 'L' wordt. 

 • Boodschap van @pontifex

  Geen traditionele paasvieringen voor gelovigen, ook niet in Rome. Maar deze boodschap van paus Franciscus willen we u niet onthouden.

 • 'Er komt een mentale pandemie op ons af'

  De aandacht in de coronacrisis gaat logischerwijs naar het gezondheidsrisico en - in tweede instantie - naar de economische crisis die voortvloeit uit de draconische maatregelen die overheden moeten nemen om de sluipmoordenaar SARS-CoV-2 af te remmen. Maar er komt ook een mentale pandemie op ons af door de lockdown, waarschuwen experts

  Wie met een ernstige depressie in isolatie gaat, loopt het risico nog somberder te worden, zelfs suïcidaal
  Dirk Van den Abbeele
  Psychiater

 • Ook kat moet in quarantaine

  Wie besmet is met het coronavirus, of denkt het te zijn, moet zijn kat binnenhouden. Dat meldt Het Nieuwsblad en staat ook te lezen op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

   Eerst dit: je moet je kat niét sowieso binnenhalen uit schrik dat hij het coronavirus zal oplopen. Volgens experts wijst alles erop dat katten besmet worden door hun baasje, en niet omgekeerd. Wie Covid-19 heeft, laat zijn kat dus beter niet meer naar buiten gaan, om geen andere katten te besmetten. Sterker nog. Viroloog Steven Van Gucht raadt aan om je kat in een aparte ruimte te zetten, om zeker te zijn dat het virus niet wordt overgedragen.

  Honden zijn een ander verhaal. Hoewel in Hongkong twee honden positief testten op ­Covid-19, zou de ziekte bij hen amper aanslaan. 'Maar honden zijn wel mechanische dragers: ze kunnen het virus meedragen op hun vacht. Als iemand hen aait, kunnen ze het wel degelijk doorgeven.'  

 • Mode Unie maar deels tevreden met uitstel solden

  De vereniging van zelfstandige modeverkopers reageert heel tevreden op het uitstel van de soldenperiode tot 1 augustus.  

  'Zo krijgen ondernemers de kans om de grote stock die nu in de winkels hangt tot augustus aan een normale marge te verkopen in plaats van in juli al te moeten solderen', zegt Isolde Delanghe, directeur van de Mode Unie. 

  Delanghe betreurt wel dat de overheid niet inging op de vraag om de sperperiode uit te breiden van zodra de winkels terug open zijn. 'Het is een gemiste kans om Belgische zelfstandige modehandelaars en KMO’s verder te beschermen tegen grote, buitenlandse ketens. Deze laatste lieten immers al weten meteen met kortingen uit te pakken van zodra de modewinkels terug open mogen gaan.'

 • Staat New York telt meer besmettingen dan Spanje en Italië

  De staat New York telt inmiddels nagenoeg 160.000 coronabesmettingen. Dat is meer dan Spanje (153.000) en Italië (143.000). 

  Het aantal doden in de fel getroffen Amerikaanse staat bedraagt 7.000, versus 18.000 in Italië en 15.500 in Spanje. In China vielen officieel 3.300 coronadoden. 

  Een uitgestorven Times Square in New York, donderdagavond. ©AFP

 • Aantal doden in Duitsland kent grootste stijging

  In Duitsland is het aantal doden door het coronavirus de voorbije 24 uur met 266 gestegen, tot 2.373.

  Dat is de grootste stijging sinds het begin van de pandemie bij onze oosterburen, aldus de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut. Experts hadden dat verwacht.

  Het aantal besmettingen met SARS-CoV-2 steeg sinds donderdag met 5.323, wat het totale aantal bevestigde gevallen op 113.525 brengt. Voor de vierde dag op rij steeg het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen in Duitsland, terwijl de dagen daarvoor juist een afname lieten zien.

 • Langer verkopen met verlies

  Naast het uitstel van de solden hebben de bevoegde ministers nog twee andere maatregelen uitgewerkt om de zelfstandigen te ondersteunen.

  Een daarvan slaat op handelszaken die door de coronamaatregelen noodgedwongen hun activiteiten geheroriënteerd hebben om toch nog wat omzet te halen. Denk aan restaurants die zijn overgeschakeld op levering aan huis of take-away.

  Zo'n wijziging moet normaal gezien aan de Kruispuntbank voor Ondernemingen worden gemeld, maar tijdens de coronamaatregelen zal dat uitzonderlijk niet moeten.

  Uitverkoop

  Ook zullen ze voorstellen de regels voor uitverkoop te veranderen. Juridisch gezien mag die periode tussen 5 maanden en een jaar duren, afhankelijk van de reden, waarbinnen de handelaar uitzonderlijk tegen verlies mag verkopen.

  Bedoeling is de periode te verlengen in overeenstemming met de duur van de verplichte sluiting door de coronamaatregelen. Daardoor kunnen de handelaars na de opheffing van die maatregelen de uitverkoop voortzetten. 

 • Solden uitgesteld tot 1 augustus

  De solden schuiven een maand op, ze beginnen dit jaar op 1 augustus. De sperperiode - waarbinnen geen prijsverlagingen mogen worden aangekondigd - schuift mee op tot de maand voordien.

  De noodlijdende modewinkels hadden de overheid gevraagd om de solden uit te stellen. 'Het is een goedkope maatregelen om de sector extra zuurstof te geven', zeggen zij. De redenering is dat de winkels, die nu al weken de deuren hebben gesloten, toch nog een tijdje hun collecties aan de gewone prijzen kunnen verkopen vooraleer de solden aanbreken. 

  Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) en haar collega van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) trekken nu naar de ministerraad met volmachten-kb om het uitstel te formaliseren. 

  ©Photo News

 • Groep experts schept duidelijkheid over dragen van mondmaskers

  Een nieuwe taskforce moet duidelijkheid scheppen over het dragen van mondmaskers. Dat schrijft L'Echo op basis van een document van de Risk Management Group.

   De expertengroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Hoge Gezondheidsraad, het geneesmiddelenagentschap FAGG, de gezondheidsadministratie en van het Wetenschappelijk comité Coronavirus. 

  Samen moeten ze een aanbeveling opstellen over het gebruik van mondmaskers, zowel door gezondheidsprofessionals als door particulieren. Ze moeten zich buigen over hoe de maskers verdeeld moeten worden en in welke omstandigheden ze gedragen moeten worden.

  Federaal onderzoekscentrum Sciensano moet op basis van de conclusies van de experts tegen maandag een richtlijn opstellen die de respons van de Belgische autoriteiten moet uniformiseren.

  Momenteel raadt de overheid het dragen van een mondmasker door iedereen niet aan.

 • VS tellen 1.783 nieuwe doden, maar minder mensen in ziekenhuizen

  In de VS zijn nu al 16.478 mensen omgekomen door het coronavirus. Zo worden de VS het op één na zwaarst getroffen land door de pandemie, na Italië. In New York kwamen al meer dan 7.000 mensen om het leven. 

  Dinsdag en woensdag telden de VS nog bijna 2.000 doden op 24 uur tijd. In totaal zijn in de VS al meer dan 460.000 bevestigde coronabesmettingen geregistreerd. Zo zijn de VS goed voor een kwart van alle bevestigde bevallen wereldwijd. 

  Expert en adviseur van de coronataskforce Anthony Fauci zei donderdag dat het aantal mensen dat door het virus is het ziekenhuis is opgenomen fors is gedaald. 'Wat we doen, werkt.'

 • Chili geeft certificaat aan mensen die hersteld zijn

  Chili gaat aan patiënten die het coronavirus hadden en genezen zijn verklaard een certificaat geven, zodat zij zich vrij kunnen bewegen zolang de lockdownmaatregelen gelden. Dat heeft de Chileense minister van Gezondheid Jaime Mañalich gemeld.

  'Deze mensen kunnen een grote hulp zijn voor de gemeenschap', aldus de minister, die stelde dat ex-patiënten die immuun zouden zijn aan het virus de economie weer kunnen laten draaien.

  In totaal zijn al 1.274 patiënten genezen verklaard. Chili telt bijna 6.000 besmettingen en 57 coronadoden.

  Ook in andere landen en steden, zoals Parijs, wordt gedacht aan dergelijke certificaten.

 • VN-baas waarschuwt voor virussen als biologisch wapen

  Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft gewaarschuwd dat terroristen kunnen leren van pandemieën zoals de coronacrisis om bioterroristische aanslagen te plegen.

  'De zwakke punten en slechte voorbereiding die door deze pandemie worden blootgelegd, geven een inzicht in hoe een bioterroristische aanslag er zou kunnen uitzien, en verhogen ook het mogelijke risico daarop', zei hij tijdens een virtuele bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad die gewijd was aan het coronavirus.

  'Niet-gouvernementele groepen zouden toegang kunnen krijgen tot stammen van virussen die voor verwoesting zouden kunnen zorgen in gemeenschappen overal ter wereld', zei Guterres.

 • Van Ranst tackelt Dewinter

   

  Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) haalde donderdagmiddag op Twitter uit naar Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter.

 • Kerknet streamt paasvieringen

  Kerknet zendt om 15 uur de Goede Vrijdag-dienst uit vanuit de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

  Zaterdagavond wordt de Paaswake gestreamd en zondag volgt de Paasviering om 11 uur vanuit Parijs.

  De livestreams komen bovenop het gebruikelijke aanbod van de VRT op radio en tv.

 • 'ECB moet overheidstekorten rechtstreeks financieren'

  De coronacrisis veroorzaakt een macro-economische aanbod- en vraagschok van een zelden geziene omvang.

  De Europese Centrale Bank moet overheidstekorten als gevolg van de coronacrisis monetair financieren, zeggen Paul De Grauwe en Guido De Bruyne in een opiniestuk.

  Monetair gefinancierde tekorten doen de overheidsschuld niet toenemen. Daardoor verdwijnt de voedingsbodem voor een aanval van de financiële markten.

 • 'Er komt een zondvloed aan wanbetalingen'

  Kredietverzekeraars spelen een sleutelrol in de economie. Daarom werkt de federale regering aan een steunmechanisme.

  Als leveringen niet tegen wanbetaling kunnen worden verzekerd, moet iedereen contant betalen of de economie valt stil.

 • Regering mikt nu eerder op 1.000 euro coronapremie

  De regering-Wilmès wil dit weekend landen met een pakket maatregelen om de productie in de bedrijven weer op te krikken.

  Alleen over de haalbaarheid van een coronapremie van 1.000 euro voor de zorg en alle andere sectoren bestaat nog discussie.

 • Davignon: 'Brussels Airlines krijgt staatssteun'

  De luchtvaartsector is erkend als een strategische sector voor de Belgische economie. Dat rechtvaardigt staatssteun, zegt voorzitter van Brussels Airlines Etienne Davignon in La Libre Belgique.

  Een nationalisering van het bedrijf heeft volgens de voorzitter helemaal geen nut. 'Wat zou Brussels Airlines helemaal alleen doen na de crisis?', zegt hij. En moederbedrijf Lufthansa wil Brussels Airlines ook niet kwijt. 'De Duitsers zijn bereid om ons te helpen en het feit dat ze actief deelnemen aan de onderhandelingen met de Belgische staat is meer waard dan alle geruchten.'

  Wel gaat Brussels Airlines zijn herstructurering moeten 'intensifiëren' op vraag van Lufthansa. Het is onvermijdelijk dat het Belgische bedrijf kleiner zal zijn na de crisis, 25 tot 30 procent kleiner, volgens de voorzitter. 'We gaan er alles aan doen om ontslagen te vermijden, maar we hebben niet alleen goed nieuws voor ons personeel de komende weken', zegt Davignon.

 • Europees noodplan van 540 miljard euro

  De ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten zijn het donderdagavond eens geraakt over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken.

  Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland. 

 • Regering botst met experts over coronatests

  Hoewel ons land in staat is 10.000 coronatests per dag uit te voeren, werden er woensdag ‘slechts’ 4.300 gedaan. Volgens federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) komt dat omdat de regels voor wie getest mag worden te streng zijn.

  De richtlijnen van de experts die de overheid bijstaan in de strijd tegen het coronavirus stellen dat alleen wie in het ziekenhuis ligt met een luchtwegeninfectie, een beperkt aantal bewoners van woon-zorgcentra en zorgverstrekkers met coronasymptomen kunnen worden getest.

  De gehanteerde definitie is behoorlijk strikt. De experts bekijken hoe ze kan worden versoepeld. Op een vergadering donderdag geraakten ze het niet eens. Er is discussie in welke mate tests kunnen worden opengesteld voor mensen die geen symptomen hebben.

  De politiek is vragende partij, maar enkele experts zijn tegen.

  Klik hier door naar de blog van donderdag 9 april. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud