Advertentie

Regering wil testcapaciteit vervijfvoudigen

OOk de huidige testen, met afname van stalen in het ziekenhuis, worden gevoelig uitgebreid. ©AFP

De komende dagen moet het aantal coronatests toenemen van 2.000 naar 10.000 per dag. Dat zegt minister van Digitale Agenda Philippe De Backer, die een taskforce leidt die zich met de testen bezighoudt.

Het plan steunt op drie pijlers. De eerste is de versterking van de zogenaamde PCR-test (polymerase chain reaction), een manier om het genetisch materiaal van het virus te identificeren. PCR is de meest accurate test waarbij stalen in het ziekenhuis worden afgenomen. Enkele universiteiten ontwikkelden daarvoor een nieuwe methode die minder reagentia gebruikt.

Voor de opschaling wordt samengewerkt met het Gentse biotechbedrijf Biogazelle, dat een methode ontwikkelde om de tests te automatiseren, en met de farmabedrijven Janssen Pharmaceutica (J&J), GSK, ThermoFisher, UgenTec, UCB, MIPS en VIB. Verschillende machines zijn samengebracht bij J&J en GSK om het aantal testen maximaal op te drijven.

De tweede pijler is de invoering van zogenaamde ‘snelle antigeentesten’. Die zijn nog niet op de markt, maar de afgelopen week liepen in versneld tempo klinische testen en goedkeuringsprocedures bij de regulator FAGG. Het bedrijf Coris BioConcept ontwierp een test die voldoet om een triage uit te voeren in ziekenhuizen voor Covid-19-positieve patiënten. De test kreeg woensdag een CE-markering en een goedkeuring van de FAGG. 

Op iets langere termijn wordt gekeken naar antilichaamtesten waarmee op zeer grote schaal zou kunnen worden getest. Die zijn op dit moment nog niet betrouwbaar genoeg, maar kunnen hun nut bewijzen als de piek van de epidemie achter de rug is en de maatregelen geleidelijk worden opgeheven. De federale regering gaat daarover ook in overleg met de deelstaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie