Advertentie

Reumamiddel geeft beloftevol resultaat in strijd tegen Covid-19

©Photo News

De immuunonderdrukker tocilizumab blijkt de ligduur en de beademingsperiode van covidpatiënten op intensieve zorg te verkorten.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een wereldwijde studie naar verschillende afweerremmers bij 300 patiënten in 260 ziekenhuizen. Ernstig zieke Covid-19-patiënten die behandeld worden met de afweerremmer tocilizumab hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte als patiënten die het middel niet krijgen.

Tocilimuzab bestrijdt een typische reactie die vaak optreedt bij patiënten met een ernstige vorm van Covid-19. Ze krijgen een ernstige overreactie van het immuunsysteem waardoor in het hele lichaam ernstige infecties ontstaan.

De onderzoekers kunnen nog niet zeggen hoeveel minder sterfte er is in de groep die tocilizumab kreeg en de controlegroep die het niet kreeg. Ook is nog niet duidelijk hoeveel korter de patiënten uit de tocilizumab-groep op intensieve zorg lagen en aan apparaten die hun vitale functies overnamen.

Tocilizumab is een middel tegen reumatische aandoeningen. Het is het tweede medicijn waarvan de werkzaamheid tegen Covid-19 bewezen is. Eerder werd vastgesteld dat de ontstekingsremmer dexamethason, een corticosteroïde, het ziektebeeld van patiënten flink verbetert.

De studie waarvan de eerste resultaten zijn bekendgemaakt, maakt deel uit van een grote internationale studie in acht Nederlandse ziekenhuizen, 48 ziekenhuizen in 15 andere Europese landen en nog eens 200 ziekenhuizen in Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada. Het UMC Utrecht coördineert het Europese deel van de studie die geleid wordt door het Imperial College in Londen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie