Rijscholen mogen weer open, rest moet wachten

Premier Alexander De Croo (links) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. ©Photo News

Met de heropening van de rijscholen dinsdag komt er één miniversoepeling op de coronaregels. Al de rest moet minstens tot 22 januari wachten.

Dat is beslist op een overlegcomité tussen federale en regionale topministers. Het was bekend dat daar weinig grote aanpassingen zouden plaatsvinden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en premier Alexander De Croo (Open VLD) hadden deze week duidelijk laten verstaan dat versoepelingen nog niet aan de orde zijn. Daarvoor is de toestand in de ziekenhuizen niet stabiel genoeg. 'Het is ook te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren.'

Autorijlessen

Opmerkelijk is dat er één kleine geste komt voor de autorijscholen. Zij mogen ietwat onverwacht weer open. 'Het gebrek aan rijlessen, en de oplopende wachtlijsten, zijn stilaan een gevaar voor de economie geworden', stelt een regeringsbron. 'Een geldig rijbewijs is voor een jong iemand vaak een bepalend toegangsticket voor de arbeidsmarkt.' Een bijkomend probleem is dat mensen van wie het rijbewijs is ingetrokken en die verplicht opnieuw een examen moeten afleggen dat niet kunnen. Het gevolg is dat sommigen hun job niet kunnen uitoefenen of niet op hun werk raken.

Het gebrek aan rijlessen, en de oplopende wachtlijsten, zijn stilaan een gevaar voor de economie geworden. Een geldig rijbewijs is voor een jong iemand vaak een bepalend toegangsticket voor de arbeidsmarkt.
Regeringsbron

Verdere versoepelingen komen er de komende twee weken zeker niet. Het overlegcomité bekijkt op 22 januari opnieuw of de corona-statistieken gunstig genoeg evolueren om andere sectoren eventueel open te doen of hen op zijn minst perspectief te geven over een mogelijke heropening in de weken nadien. Her en der was er de voorbije dagen wat druk gezet om bepaalde contactberoepen, zoals kappers, weer te laten werken. Maar dat wordt als te risicovol beoordeeld.

Exit-plan op komst

Hoewel versoepeling er nog niet inzit, wil de overheid toch perspectief geven aan de bedrijven en zelfstandigen. Het expertenteam GEMS moet daarom een tijdpad uitzetten voor de snelle en efficiënte heropening van sectoren. De GEMS moet daarbij aangeven waar verstrengde protocollen en bijkomende sanitaire maatregelen nodig zijn.

Voor de rest blijft alles voorlopig zoals het was. Thuiswerk wordt verplicht en dat zal nog strenger gecontroleerd worden. Ook de controles worden opgedreven of mensen zich houden aan de test- en quarantaineplicht na terugkeer van reis. Die worden, zolang ze niet-essentieel zijn, ten strengste afgeraden. De regels rond reizen zullen zeker al gelden tot na de krokusvakantie die op 15 februari begint.

Tenslotte dringt het Overlegcomité er bij de taskforce vaccinatie op aan nog meer vaart te maken het spuitjes zetten. De ministers van Volksgezondheid moeten er ook voor zorgen dat het testen, zowel de klassieke PCR-tests als de sneltests, flink opgevoerd wordt. Er worden nu dagelijks gemiddeld 27.000 PCR-tests afgenomen, terwijl de capaciteit ruim drie keer hoger ligt. Tenslotte wordt erop aangedrongen waakzaam te zijn in het onderwijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie