Advertentie

Roep om nieuwe lockdown borrelt op

©EPA

Verschillende decanen, ministers en topnamen uit de zorgsector noemen een nieuwe lockdown onvermijdelijk.

De coronadruk in de ziekenhuizen wordt bijna onhoudbaar. In de ziekenhuizen liggen 5.554 coronapatiënten, 911 van hen hebben intensieve verzorging nodig. Het aantal patiënten op intensieve verdubbelt om de acht dagen. Als die trend aanhoudt, stijgt dat cijfer vrijdag boven 1.000 en volgende week vrijdag boven de maximumcapaciteit van 2.000.

In dat tempo liggen de ziekenhuizen tegen 6 november vol, klonk het gisteren in de persconferentie van Sciensano. Concreet betekent dat dat niet iedereen de juiste medische hulp zal krijgen en de dokters keuzes moeten maken in de covidpatiënten die ze behandelen. Een ander probleem is het nijpende tekort aan zorgpersoneel. Omdat het aantal ziekenhuisopnames onverminderd blijft stijgen, heeft de overheid een plan B klaar. De hoop om dat scenario nog te kunnen vermijden, slinkt.

'Zo snel mogelijk algemene lockdown'

De politiek blijft dit precies negeren, maar we stevenen af op een crash van het systeem.
Margot Cloet
Hoofd Zorgnet Icuro

Sinds vannacht zijn nieuwe, strengere maatregelen van kracht in Vlaanderen. Wallonië en Brussel kregen eerder al een striktere avondklok opgelegd. Maar dat is niet voldoende, waarschuwen experts al een tijdje. De roep om een nieuwe lockdown, waarbij niet-essentiële verplaatsingen verder worden ingeperkt en we zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, borrelt op.

Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet Icuro, vraagt 'zo snel mogelijk een nieuwe algemene lockdown in te voeren'. 'De politiek blijft dit negeren, maar we stevenen af op een crash van het systeem. Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen moeten laten sterven', aldus Cloet. 'Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen.'

Ook in Wallonië wordt aan de boom geschud, nadat Frankrijk woensdagavond een lockdown 2.0 afkondigde. De Waalse regering verwacht dat het Overlegcomité vrijdag 'de gepaste maatregelen' neemt om de exponentiële groei van de epidemie een halt toe te roepen. 'Als de maatregelen niet voldoende worden geacht om de curve van deze tweede golf te buigen, is Wallonië klaar om verder te gaan op het vlak van reconfinement', waarschuwde Waals minister van Binnenlandse Zaken Christophe Collignon donderdag op Bel-RTL. Hij verwees daarbij ook de strengere regels in buurlanden Frankrijk en Duitsland.

#LOCKDOWNnu

Ook UGent-rector Rik Van de Walle en VUB-decaan Dirk Devroey van de faculteit geneeskunde en farmacie slaan opnieuw alarm. Gewoonlijk duurt het tien dagen eer het effect van een nieuwe maatregel merkbaar wordt in de ziekenhuizen. Daar is geen tijd voor, zegt Devroey. 'Als ik premier zou zijn, zou ik nu met de ministerraad samenzitten en de lockdown binnen een uur instellen. Elk uur telt op dit moment. De ziekenhuizen worden overrompeld en het zorgpersoneel staat op breken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie