Sanofi en GSK werken samen aan coronavaccin

De eerste klinische studies met het kandidaat-vaccin starten in de tweede helft van 2020. ©Tim Dirven

De Franse farmareus Sanofi en het Britse GSK, met zijn hoofdkantoor voor vaccins in België, bundelen hun krachten in de strijd tegen het coronavirus.

Beide bedrijven brengen hun technologieën samen om een vaccin te ontwikkelen, melden ze dinsdag in een persbericht. Naar verwachting vinden de eerste klinische studies met het kandidaat-vaccin in de tweede helft van dit jaar plaats. Indien succesvol, zal het vaccin een jaar later beschikbaar zijn.

‘Door de buitengewone humanitaire en financiële uitdaging van de pandemie zijn beide bedrijven van mening dat de wereldwijde toegang tot Covid-19-vaccins een prioriteit is’, klinkt het. Sanofi en GSK zeggen vastbesloten te zijn om elk vaccin dat via de samenwerking wordt ontwikkeld betaalbaar te maken voor het publiek, via mechanismen die een eerlijke toegang bieden voor mensen in alle landen.

Allianties

De ontwikkeling van het kandidaat-vaccin wordt ondersteund door financiering van en een samenwerking met de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) in de Verenigde Staten. Sanofi en GSK zijn van plan om ook financieringssteun te bespreken met andere overheden en instellingen. ‘Strategische allianties tussen de leiders van de vaccinindustrie zijn essentieel om zo snel mogelijk een coronavaccin beschikbaar te maken’, zegt BARDA-directeur Rick Bright.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie