Advertentie

Slovakije test 2,6 miljoen mensen op één dag

©AFP

Bij een grootschalige testactie zaterdag heeft bijna de helft van de Slovaakse bevolking zich laten testen op het coronavirus. Wie meedoet en niet positief test, krijgt meer bewegingsvrijheid.

Slovakije scoorde zaterdag een primeur door als eerste land in Europa de bevolking op grote schaal te testen. Van de 5,5 miljoen inwoners daagden er zaterdag 2,58 miljoen op voor de testactie die twee dagen duurt. Daarvan hebben er bijna 26.000 positief getest op het coronavirus, zo maakte minister van Defensie Jaroslav Nad bekend.

De bevolking is niet verplicht om zich te laten testen, maar wie geen attest kan voorleggen met een negatieve uitslag moet thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen mag zich dus ook niet meer naar het werk verplaatsen.

Het is de eerste keer dat een land met de omvang van Slovakije besluit om de hele bevolking te testen. De autoriteiten hopen zo de verspreiding van het virus in te dijken. Er komt volgend weekend nog een tweede grote testronde.

De actie, waarvoor 40.000 verpleegkundigen, militairen, politieagenten en administratieve medewerkers werden ingeschakeld op 5.000 testlocaties, is niet zonder controverse. Critici zetten vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de sneltesten die worden gebruikt. Die worden gezien als minder nauwkeurig dan PCR-testen, waarbij monsters geanalyseerd moeten worden in laboratoria.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie