'Sluis was een spookdorp, dit voelt als een bevrijdingsfeest'

©Wouter Van Vooren

Na een sluiting van ruim zes maanden kunnen de cafés en restaurants in Nederland weer klanten ontvangen. Anderhalve week vroeger dan bij ons, ondanks slechtere coronacijfers. ‘Ik hoop dat we nooit meer dicht moeten.’

In de keuken van Bart Grahame (36) liggen woensdagochtend de verse zeebaarzen, tarbotfilets en langoustines al klaar. De carpaccio - ‘van eigen kweek’ - kan stilaan gedresseerd worden, de flessen mousserende wijn worden aangerukt. Bart loopt te ijsberen en wrijft nerveus door de blonde haren. ‘Gezonde stress’, zegt hij, met een zachte g die het accent van een geboren Zeeuw verraadt.

De chef-kok van restaurant De Vijverhoeve in Sint-Anna ter Muiden, een gehucht bij de grensgemeente Sluis, is klaar om voor het eerst in ruim een half jaar weer klanten te ontvangen. ‘Normaal is woensdag een sluitingsdag, maar dat konden we nu niet maken’, zegt Grahame, die de zaak overnam van zijn ouders Jan en Carolien Van de Vijver - vandaar De Vijverhoeve. ‘Ons hele team heeft hier geweldig naar uitgekeken. We staan te popelen om er weer aan te beginnen.’

Acceptabele risico's

593
besmettingen
De afgelopen 14 dagen werden in Nederland 593 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld, bij ons waren dat er 419.

De Nederlandse premier Mark Rutte kondigde vorige week een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Cafés en restaurants zijn sinds woensdag weer open en mogen tussen 12 en 18 uur gasten ontvangen. Per terras zijn maximaal 50 personen toegelaten. Aan één tafel mogen twee mensen uit een verschillend gezin zitten. Ook de avondklok verdwijnt. ‘Ongelooflijk spannend, maar verantwoord’, zei Rutte over de regeringsbeslissing.

Nederland heropent de horeca tien dagen eerder dan België, hoewel de coronacijfers er slechter zijn. De afgelopen 14 dagen werden 593 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld, bij ons waren dat er 419. Uit de massabijeenkomsten in parken en straten op Koningsdag blijkt bovendien dat de coronamoeheid in het zenit staat. ‘Besturen is ook het nemen van acceptabele risico’s’, oordeelt Rutte.

We waren razendsnel volgeboekt. Mensen weten dat het hier veilig is.
Bart Grahame
Chef-kok De Vijverhoeve

Op de terrassen is de mensenstroom beter te controleren, is de redenering. ‘Dat klopt’, zegt Grahame. ‘We waren razendsnel volgeboekt. Mensen weten dat het hier veilig is.’

Dirk Beljaarts, de CEO van de sectororganisatie Koninklijke Horeca Nederland, treedt hem bij. ‘De regering had de horeca al eerder en met minder restricties moeten heropenen. Onze ondernemers hebben 5 miljard euro van hun eigen spaarcenten ingezet, puur om te overleven. De vraag bij consumenten is onverminderd groot, laat ons er nu vol voor gaan.’

Bourgondiërs

In de Vijverhoeve druppelen de eerste klanten binnen. Vooral Belgen, zo blijkt. Grahame beaamt. '95 procent van de klanten hier komt uit België. Dat geldt voor alle toeristen in Sluis.'

Bruno Saverys en Marie-Christine Vandecasteele, twee zestigers uit Knokke, nemen als eersten plaats op het terras, waar de noorderwind venijnig blaast. ‘Maar slecht weer bestaat niet’, zegt Vandecasteele, stevig ingeduffeld. ‘Alleen slechte klederdracht. Wij zijn gepensioneerd en gaan graag op restaurant. Ik heb al tien reservaties vastgelegd voor de komende weken.’

Of Belgen de grens over mochten voor een café- of restaurantbezoek was vorige week voer voor discussie. De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge zwaaide met een quarantaineplicht, maar die is volgens Marga Vermue, de burgemeester van Sluis, niet afdwingbaar. ‘Er is een wetsontwerp in de maak, maar quarantaine is voorlopig niet verplicht. België en Nederland zouden hun beleid beter op elkaar afstemmen. Nu is het een kakofonie. De Belgen - die van oudsher bourgondischer zijn dan de Nederlanders en dus belangrijk voor onze horecazaken - zijn van ganser harte welkom.’

Jopie

Ook in het centrum van Sluis, waar de Duvels, Brugse Zotten en gin-tonics rijkelijk vloeien, is de voertaal op de terrassen West-Vlaams. Liesbeth van Os en Christof De Coster, een koppel uit de Brugse deelgemeente Dudzele, baten in de Oude Kerkstraat brasserie Lizzie’s uit. ‘Niet alleen wij zijn opgelucht, ook de klanten’, zegt Van Os. ‘Mensen waren uitgeput en depressief. Dit voelt als een bevrijdingsfeest. Sluis was een half jaar een spookdorp. We hopen dat we nooit meer dicht moeten.’

Binnenkort kunnen we na onze shift stoom afblazen op de Belgische terrassen, die tot 10 uur openblijven.
Bart Grahame
Chef-kok De Vijverhoeve

Het valt op dat vooral tearooms en brasseries de deuren openen. Bars en cafés blijven voorlopig dicht. Aan het raam van Café Jopie staat te lezen dat het (swing)café door een gebrek aan buitenruimte nog niet opengaat. ‘Niet alle cafés en restaurants hebben plaats voor een terras’, zegt Beljaarts van Horeca Nederland. ‘De overheid moet de steunmaatregelen voor loon- en vaste kosten nog de rest van het jaar aanhouden, want deze crisis is niet voorbij.’

In De Vijverhoeve gaan de eerste couverts de keuken uit. ‘We maken er het beste van’, zegt chef-kok Grahame. ‘En binnenkort kunnen we na onze shift stoom afblazen op de Belgische terrassen, die tot 10 uur openblijven. Met een Heineken? Nee, Jupiler, dat spreekt voor zich.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie