Sneltesten bij de apotheek vanaf 12 juli

De sneltests - of antigeentesten - zijn goedkoper dan een PCR-test en hoeven niet naar een labo te worden verstuurd. ©Photo News

Wie komende zomer wil reizen, nog niet de kans heeft gehad om zich volledig te laten vaccineren en er ook niet toe gekomen is om een van de twee gratis PCR-testen te laten afnemen, kan vanaf 12 juli ook in de apotheek terecht voor een snelle antigeentest.

Wie de komende zomer wil reizen, maar nog niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis PCR-coronatesten. Een recent negatief testresultaat is op het Europese digitale coronacertificaat, waarmee reizen in de Europese Unie mogelijk wordt gemaakt, evenwaardig aan een volledige vaccinatie.

De apothekers willen er zeker van zijn dat ze de essentie van hun job nog kunnen uitvoeren: geneesmiddelen verdelen.
Georges Verpraet
Woordvoerder Algemene Pharmaceutische Bond (APB)

Maar de vrees bestaat dat de testcentra, huisartsen en laboratoria de komende maanden overspoeld worden door testaanvragen. Bovendien zal mogelijk niet iedereen tijdig een test laten afnemen om nog voor het vertrek het resultaat te hebben. Daarom besliste de regering vorige week dat apothekers sneltesten mogen afnemen. Dat zal vanaf 12 juli kunnen, maar de testen worden niet gratis en voor de apothekers wordt het een vrijwillig systeem.

Die sneltests - of antigeentesten - zijn goedkoper dan een PCR-test en hoeven niet naar het labo te worden gestuurd. Daardoor leveren ze na ongeveer een kwartier een resultaat op. Daartegenover staat dat hun betrouwbaarheid bij wie geen symptomen heeft een pak lager is dan bij een PCR-test.

Huisartsen sparen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil vooral vermijden dat de huisartsen deze zomer overspoeld worden door mensen die een test willen laten afnemen om op reis te kunnen vertrekken. 'We organiseren de afnamecapaciteit, zodat mensen niet naar de huisarts moeten gaan voor een test die ze nodig hebben om te reizen. De huisartsen moeten vooral klaarstaan voor mensen met symptomen.'

Vandenbroucke hoopt dat 15 tot 25 procent van de apothekers zich zal aanbieden om sneltesten af te nemen. Volgens een enquête van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) is een op de vier bereid om mee te stappen in het sneltestenverhaal.

25%
apothekers die sneltesten willen uitvoeren
Volgens een enquête van de apothekersvereniging APB is een op de vier apothekers bereid om mee te stappen in het sneltestenverhaal.

'De enquête heeft maar 24 uur online gestaan', nuanceert Georges Verpraet, de woordvoerder van de APB. Dat de meerderheid van de apotheken liever geen sneltesten afneemt, heeft verschillende redenen, zegt Verpraet. 'Om antigeentesten af te nemen in de apotheek zijn een basisopleiding en een aparte, goed geventileerde ruimte nodig. Niet iedereen heeft daar de tijd of de plaats voor. De apothekers willen er zeker van zijn dat ze de essentie van hun job nog kunnen uitvoeren: geneesmiddelen verdelen.'

Apothekers moeten het resultaat ook meteen kunnen registreren bij het gezondheidsinstituut Sciensano, zodat dat ook onmiddellijk op het coronacertificaat verschijnt. Wie gebruik wil maken van een gratis PCR-test om te reizen kan dat vanaf 28 juni doen, kondigde de minister nog aan. Aanvankelijk was uitgegaan van 1 juli, maar het zal dus al iets vroeger kunnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie