Sneltesten moeten essentiële bedrijven draaiende houden

©BELGA

Een beperkt aantal bedrijven uit essentiële sectoren mag vanaf nu gebruikmaken van sneltesten om cruciale werknemers aan de slag te houden tijdens een corona-uitbraak. 'We gebruiken dit alleen als laatste redmiddel.'

De groente- en fruitveiling REO in Roeselare kreeg woensdag de primeur. In het bijzijn van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kregen drie werknemers er een sneltest - alle drie negatief.

De Vlaamse regering stelt bij wijze van proefproject 40.000 sneltests ter beschikking aan 50 bedrijven met samen 20.000 werknemers. Die komen allemaal uit als essentieel bestempelde sectoren - denk aan economische draaischijven in de havens, voedingsbedrijven of energieproducenten. Onder de testbedrijven zitten namen als Katoennatie, de kerncentrale van Doel (Engie) en AB InBev.

De bedoeling is om bedrijven draaiende te houden, zelfs bij een corona-uitbraak. Normaal zou iedereen die een risicocontact had dan thuis in quarantaine moeten, wat de continuïteit kan hypothekeren. REO zat een tijd geleden bijna zonder cruciale heftruckchauffeurs, nadat een personeelslid in zijn vrije tijd besmet was geraakt en enkele medewerkers in quarantaine moesten. Met sneltesten kan zo'n strenge quarantaine vermeden worden.

Strikt

Het kader is wel bijzonder strikt. De sneltesten mogen alleen worden ingezet bij moeilijk vervangbare werknemers in cruciale functies, die onmogelijk van thuis uit kunnen. Bovendien krijgt wie negatief test geen absolute vrijgeleide. Die persoon mag werken, maar moet privé nog altijd in quarantaine. Behalve twee sneltests op dag één en dag drie volgt ook een PCR-test op dag zeven.

De reden voor die striktheid is eenvoudig. De sneltests zijn minder betrouwbaar dan de standaardtests. Onderzoek wijst uit dat ze zeker bij asymptomatische gevallen wel eens naast het net vissen.

We houden die tests achter de hand voor als de epidemiologische situatie weer uit de hand zou lopen.
Nele Scheerlinck
Woordvoerder Engie

De bedrijven die de tests mogen gebruiken, doen dat dan ook niet lichtzinnig, klinkt het. 'Wij zien ze vooral als een laatste redmiddel', zegt Nele Scheerlinck, woordvoerder van Doel-uitbater Engie. 'De bedoeling is dat zelfs werknemers in cruciale functies na een risicocontact in quarantaine gaan. Daarvoor hebben we in principe genoeg marge. We houden de tests achter de hand voor als de epidemiologische situatie weer uit de hand zou lopen en veel werknemers tegelijk in quarantaine moeten gaan.'

Na de eerste beperkte testfase wil de overheid de sneltesten toegankelijk maken voor alle bedrijven in de essentiële sectoren. Van een bredere uitrol naar niet-essentiële sectoren is voorlopig geen sprake. 'Elk bedrijf kan uiteraard zelf sneltesten aankopen, maar op dit moment is deze teststrategie en bijhorende uitzondering op de quarantaine er voor cruciale functies in essentiële bedrijven', zegt Crevits.

Lees verder

Advertentie
Advertentie