Sociale verkiezingen uitgesteld

©Photo News

Het coronavirus doet de vakbonden en de werkgeversorganisaties de verkiezingen op de bedrijfsvloer allicht over de zomer tillen.

De sociale verkiezingen, die normaal in mei zouden plaatsvinden, worden uitgesteld. De vakbonden en de werkgeversorganisaties zijn tot het besef gekomen dat het geen zin heeft om die verkiezingen te organiseren op het moment dat de coronacrisis in alle hevigheid woedt. 'Zie je ons al campagne voeren op het moment dat de hele economie stilvalt? Dat gaat toch niet?', zegt een vakbondsbron. 

Bij de sociale verkiezingen kunnen werknemers hun vertegenwoordigers voor de ondernemingsraad en voor het comité voor bescherming en preventie op het werk kiezen. Om kandidaat te zijn, moeten werknemers aangesloten zijn bij een van de grote vakbonden.

Praktische details

De praktische details moeten nog worden uitgewerkt - de christelijke vakbond ACV doet daarover dinsdag een voorstel aan de andere sociale partners. Zo is het de vraag of de kandidatenlijsten nog worden ingediend zoals bepaald, zodat de uitgebreide ontslagbescherming geldt voor wie zich kandidaat stelt. De verkiezingen zelf worden allicht over de zomer getild.

Officieel is de beslissing nog niet. 'De minister heeft nog geen beslissing genomen over de sociale verkiezingen, maar ze zal daar in de komende periode een initiatief over nemen', klinkt het op het kabinet van federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Door de overeenstemming tussen de bonden en de werkgevers lijkt het de logica zelve dat ze het uitstel zal steunen.

10.700 bedrijven

De discussies over de sociale verkiezingen zijn gelinkt aan een ruimer debat tussen de sociale partners over welke economische maatregelen nodig zijn om de economische klap die de strijd tegen het coronavirus met zich meebrengt op te vangen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan wordt een groot deel van de economie platgelegd.  

De sociale verkiezingen worden om de vier jaar gehouden en vinden plaats in 10.700 ondernemingen. Bij de verkiezingen kiezen een kleine 1,8 miljoen werknemers wie hen in hun bedrijf vertegenwoordigt in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie