Advertentie

Spaanse premier roept noodtoestand uit

©AFP

De noodtoestand gaat gepaard met een avondklok van 23 uur tot 6 uur 's morgens.

‘De realiteit is dat Europe en Spanje in een tweede golf zitten’, aldus de Spaanse premier Pedro Sanchez die de noodtoestand – estado de alarma – voor het hele land afkondigde.

Dat gaat gepaard met een avondklok tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ’s morgens in heel het land. Voor de Canarische eilanden geldt dat niet.

Het afkondigen van de noodtoestand geeft de regio's bovendien een juridische basis om strengere coronamaatregelen door te voeren, zoals een bredere avondklok, het beperken van samenkomsten en de mobiliteit van burgers, of het afsluiten van de regionale grenzen.  Het creëert een kader waarbinnen bepaalde beslissingen niet voor de rechter kunnen aangevochten worden.

De noodtoestand geldt in eerste instantie voor 15 dagen, maar het is de bedoeling van Sanchez om het fiat te krijgen om die te verlengen tot begin mei.

Het is de twee keer dit jaar dat in Spanje de noodtoestand geldt. Die liep van 14 maart tot 21 juni. In die periode moesten burgers gedurende de eerste twee maanden in thuisisolement. Pas op 21 juni kwam Spanje in een normale situatie terecht, en opende de grenzen ook opnieuw voor Belgen.

Op dit ogenblik is er van thuisisolement voor alle Spanjaarden of grenssluitingen nog geen sprake, een groot verschil met midden maart. Er moet wel rekening gehouden worden met de geldende reisadviezen en reisbeperkingen per land.

In Spanje staat de teller intussen op 1 miljoen besmettingen. Maar dat is het officiële cijfers. Sanchez zei vrijdag dat het werkelijke cijfer wellicht ruim 3 miljoen bedraagt

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie