1. Dossiers
 2. Coronavirus

Lab Wuhan ontkent rol in uitbraak pandemie

Het aantal coronagevallen in Europa is opgelopen tot meer dan 2 miljoen.
 • 48 nieuwe hospitalisaties

  In de voorbije 24 uur zijn er 48 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er meer dan de 34 in het voorgaande etmaal. In totaal zijn er nu 1.324 patiënten opgenomen. Op intensieve zorgen liggen 256 patiënten.

  Er vielen daarnaast 43 nieuwe coronadoden, wat het totaal op 9.280 sterfgevallen brengt.

 • India krijgt epidemie niet onder controle

  In India zijn er de voorbije 24 uur 6.745 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen, een record. Het is de derde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen toeneemt. De teller staat nu op bijna 132.000 besmettingen. Minstens 3.870 mensen overleden aan het virus.

  De piek in besmettingen komt op een moment dat India de lockdown probeert te versoepelen. Intussen zet de overheid nog eens 2.600 treinen in om 3,6 miljoen migrantenwerkers die zonder werk vastzitten in de grote steden naar familie op het platteland te brengen.

 • Lab Wuhan ontkent verantwoordelijkheid in pandemie

  Het Chinese instituut voor virologie in Wuhan beschikt over drie levende stammen van het coronavirus van vleermuizen, maar geen enkele stemt overeen met COVID-19, zo heeft de directrice van het instituut verzekerd.

  Dat COVID-19 uit het instituut ontsnapt zou zijn - zoals een hardnekkige complottheorie het wil - is een 'zuiver verzinsel', zei directrice Wang Yanyi op televisiezender CGTN. 'Net als iedereen wisten we niet dat dit virus bestond', verzekerde Wang in een interview dat op 13 mei opgenomen en zaterdag uitgezonden werd. 'Hoe had het dan uit ons laboratorium kunnen ontsnappen?' 

  ©AFP

 • Horeca Vlaanderen vreest voor 36.000 jobs

  Horeca Vlaanderen luidt de noodklok. De sectororganisatie wil deze week duidelijkheid over een eventuele heropening van horecazaken vanaf 8 juni. De volgende Nationale Veiligheidsraad is gepland voor 3 juni, maar volgens Horeca Vlaanderen-CEO Matthias De Caluwe kan de sector niet zo lang wachten op eventueel groen licht. Er is meer tijd nodig om horecazaken klaar te maken voor een heropening, zegt hij in De Zondag.

  'Zonder een pakket bijkomende steunmaatregelen zijn de gevolgen immens', waarshuwt De Caluwe nog. 'Dinsdag in het parlement lichten we verschillende scenario's toe. Het is eenvoudig: doen we niets, dan gaan er de komende twaalf maanden tussen de 20.000 en 36.000 arbeidsplaatsen verloren.' Sinds de collectieve sluiting op 14 maart bedraagt het omzetverlies voor de sector al 3,9 miljard euro.

 • Premier Wilmès brengt bezoek aan Hasselts Jessaziekenhuis

  Premier Sophie Wilmès (MR) heeft zaterdag vanaf 16 uur op haar vraag een bezoek gebracht aan het Jessaziekenhuis in Hasselt. 'Ze nam uitgebreid de tijd om met artsen en verpleegkundigen in de frontlinie te praten en naar hun ervaringen van de voorbije twee maanden te luisteren. Ze bezocht ook een niet-COVID-afdeling. Ook de vakbonden hebben op voorhand met haar van gedachten kunnen wisselen. Rond 18 uur rondde ze haar bezoek af', vertelt Lieve Ketelslegers, woordvoerster van het Jessaziekenhuis.

  Eerder op de middag bezocht de eerste minister ook het Epicuraziekenhuis in Aat.

  Een week geleden werd de premier nog koeltjes ontvangen toen ze een bezoek bracht aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Dat gebeurde uit onvrede van het ziekenhuispersoneel met enkele koninklijke besluiten in verband met de zorg. De onvrede over de wetteksten leidde ook al tot stakingsaanzeggingen in ziekenhuizen. De twee koninklijke besluiten in kwestie werden zaterdag echter van tafel geveegd door 'de superkern'.

 • Macron kondigt dinsdag steunplan voor autosector aan

  De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag 'belangrijke aankondigingen' doen over een steunplan voor de autoindustrie, die zwaar is getroffen door de coronacrisis. Dat vernam het Franse persagentschap AFP van een bron uit de omgeving van het Elysée.
  'Het plan bevat verschillende bestanddelen: industriële soevereiniteit, de transitie naar schone wagens en de competitiviteit van de sector', lichtte de bron toe. 
  Volgens de krant Le Parisien zal Macron onder meer de herinvoering van een premie voor de aankoop van een hybride wagen aankondigen. De premies voor elektrische wagens en voor het overschakelen van een oude diesel op een minder vervuilende wagen (benzine, nieuwere diesel, hybride) zouden verhoogd worden.
 • Limburgse basisschool sluit preventief na positieve coronatest

  Het stadsbestuur van Beringen in Limburg heeft zaterdagavond beslist de stedelijke basisschool De Hoeksteen in Korpsel preventief te sluiten. Die beslissing werd genomen nadat een personeelslid positief had getest op Covid-19. Het betrokken personeelslid stond afgelopen maandag in de noodopvang van kleuters en onderging vrijdag een coronatest.
  Toen zaterdag bleek dat die test positief was, heeft het schoolbestuur niet geaarzeld om uit voorzorg de deuren van de school voorlopig te sluiten. Hiermee wil men het risico op besmetting zoveel mogelijk indijken.
 • Nog geen duidelijkheid over sportkampen

  Het licht werd vrijdag op groen gezet voor zomerkampen, maar sportkampen zouden daar voorlopig nog niet bij horen.'Er zijn nog bijkomende specifiëringen nodig wat sportactiviteiten betreft', zegt Tom Demeyer, woordvoerder van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Voor duidelijkheid is het wachten op een beslissing voor de volledige sportsector.

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft samen met de andere ministers van Sport een paar weken geleden een advies over de heropstart voor de volledige sportsector overhandigd aan de Veiligheidsraad, waar ook sportkampen in vervat zitten. 'We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan', klinkt het op het kabinet van minister Weyts. 
 • Minder coronadoden in Italië

  De dalende trend in het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus zet door in Italië. De autoriteiten meldden zaterdag 119 nieuwe doden. Het totaal komt daarmee op 32.735 te liggen. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tellen tot dusver meer mensen die overleden aan corona.

 • Meer dan 2 miljoen coronagevallen in Europa

  Het aantal besmettingen met Covid-19 heeft in Europa de kaap van 2 miljoen gerond. Tot die conclusie komt het Franse persagentschap AFP op basis van officiële tellingen.

  Bijna twee derden van alle coronagevallen zijn te situeren in Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk.

  AFP komt zaterdag rond 17 uur in totaal tot 2.001.995 coronagevallen en 173.133 coronadoden. Europa is daarmee het zwaarst getroffen continent. Wereldwijd werden al circa 5,25 miljoen gevallen geteld.

  Het aantal gediagnosticeerde gevallen vormt slechts een fractie van het werkelijke aantal besmettingen, merkt AFP op. Veel landen testen immers alleen wanneer mensen ernstig ziek zijn.

 • Binnenkort weer topvoetbal in Spanje

  Van de Spaanse premier Pedro Sanchez mogen de topvoetbalclubs uit La Liga vanaf 8 juni de competitie hervatten. Sinds 12 maart lag het professioneel voetbal in het land stil, al hebben clubs uit de twee topdivisies reeds de trainingen hernomen.

  La Liga zelf heeft nog niet beslist wanneer er weer gespeeld wordt. Voorzitter Javier Tebas had eerder hoop uitgedrukt dat het seizoen vanaf 12 juni de draad zou kunnen opnemen.

  De Duitse Bundesliga was de eerste grote Europese voetbalcompetitie die weer van start ging. Dat gebeurde op 16 mei. De matchen worden zonder publiek gespeeld.

 • Gaan we voorgoed out of office?

  De meeste mensen die een kantoorjob hebben, werken door de coronacrisis al tien weken van thuis. Her en der laten bedrijven nu weer mondjesmaat personeel toe op de werkvloer, onder strenge voorwaarden. Maar willen we wel terug naar ‘den buro’? Durven we wel? En wat met het openlandschapskantoor? Een bediendebaan zou er in de toekomst wel eens helemaal anders kunnen uitzien.

 • Omstreden KB's van tafel

  De twee koninklijke besluiten die voor onvrede zorgen bij het zorgpersoneel zijn van tafel. Dat is zaterdag overeengekomen tijdens de bijeenkomst van de 'superkern', de top van de federale regering en de tien partijen die de volmachten steunen.

  Eén van die besluiten geeft de gouverneurs de mogelijkheid om personeel op te vorderen. Een ander besluit laat zorgkundigen meer taken uitvoeren die voordien enkel door verpleegkundigen gedaan mochten worden.

  De onvrede over de wetteksten leidde al tot stakingsaanzeggingen in ziekenhuizen. Op het wekelijkse overleg van de zogenaamde superkern werd zaterdag beslist de twee besluiten in te trekken.

  Technisch gesproken moeten er nu twee nieuwe kb's worden genomen die de effecten van de vorige twee tenietdoen.

  Er is ook een maximumprijs vastgelegd voor de serologische tests naar Covid-19 bij huisartsen, zo werd vernomen op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Bij serologische testen wordt nagegaan of iemand antilichamen heeft tegen het coronavirus en dus besmet is geweest. Er geldt een terugbetaling van 9,60 euro voor bepaalde doelgroepen.

 • 5.811 coronadoden in Nederland

  Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.811. In de afgelopen 24 uur kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnen. Dat zijn er 10 meer dan vrijdag.

  Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

 • Toeristen vanaf juli weer welkom in Spanje

  Spanje stelt vanaf juli zijn grenzen weer open voor buitenlandse toeristen, zo kondigde premier Pedro Sanchez zaterdag aan. Buitenlandse toeristen waren niet meer toegelaten in Spanje sinds midden maart, toen het land een strenge lockdown invoerde.

  Een nagenoeg verlaten strand op de Canarische eilanden ©EPA

 • 'Zuinige' EU-landen komen met noodplan voor twee jaar

  Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zweden komen met een eigen voorstel voor een Europees herstelfonds, dat tot doel heeft de economische schade die het coronavirus aanricht te beperken.

  De 'vier zuinige landen' willen dat met een fonds dat voor twee jaar wordt opgericht, anders aanpakken dan de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel, die een plan voor een 'schuldenunie' hebben gepresenteerd. De vier willen dat de EU geld leent en dat dan niet als subsidie, maar als goedkopere lening doorgeeft aan de landen die het nodig hebben. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld het fonds volgens de vier in kas zou moeten hebben.

  Het zwaar getroffen Italië wees het voorstel meteen van de hand als 'onvoldoende'. De zware recessie verdient 'ambitieuze en innovatieve voorstellen' want de interne markt met zijn voordelen voor alle Europeanen is in gevaar, twitterde minister van Europese Zaken Enzo Amendola zaterdag. 'Het plan van de 'zuinige' landen is defensief en onvoldoende.'

 • Frankrijk gaat quarantaineplicht invoeren voor reizigers uit VK en Spanje

  Franrijk gaat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje verplichten om na aankomst in het land veertien dagen in quarantaine te gaan. Onze zuiderburen reageren zo op de gelijkaardige maatregelen die Londen en Madrid hebben aangekondigd om de coronapandemie te bedwingen.

  Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken deelde zaterdag mee dat het land wederkerige maatregelen zal opleggen voor alle reizigers uit Europese landen die unilateraal beslissen om reizigers tot veertien dagen quarantaine te verplichten. 

 • Ultrarechts protest in Spanje tegen lockdowns

  Duizenden toeterende auto’s en moto’s reden vanmorgen in karavaan door Madrid. Het ging om een nationale protestactie tegen de lockdowns waartoe was opgeroepen door de ultrarechtse partij Vox.

  Spanje voerde op 14 maart een van de strengste lockdownregimes in Europa in. De maatregelen worden stilaan versoepeld, maar nog niet in Madrid en Barcelona omdat er daar nog steeds veel besmettingen zijn.

  De betogers eisten het ontslag van de regering-Sanchez omdat ze volgens hen faalt in haar aanpak van de coronacrisis, de economie veel schade toebrengt en veel arbeidsplaatsen doet verloren gaan.

  Betogers zwaaien met Spaanse vlaggen terwijl ze voorbij de Puerta de Alcalá rijden in Madrid. ©AFP

 • Gebedshuizen heropenen in Frankrijk

  In Frankrijk mogen kerken en andere gebedshuizen onder voorwaarden weer openen voor diensten. Het is de bedoeling dat de gelovigen een mondmasker dragen en afstand bewaren.

  In alle kerken, moskeeën en synagoges moet er ten minste één persoon zijn die belast is met het toezicht. Hij of zij moet erover waken dat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn.

  Frankrijk versoepelt geleidelijk de coronamaatregelen. Het land heeft circa 1.700 coronapatiënten in kritieke toestand. Het totale aantal patiënten bedraagt bijna 90.000. Er zijn tot dusver in totaal 182.000 besmettingen vastgesteld, vooral in het noordoosten en de regio Parijs. Meer dan 28.000 mensen in Frankrijk hebben het virus niet overleefd.

 • Wie zal de coronarekening betalen?

  Overheden en centrale banken komen met massa’s geld over de brug om de gevolgen van de coronacrisis, de extra gezondheidskosten en de economische en maatschappelijke impact van de quarantainemaatregelen op te vangen. De vraag is wie uiteindelijk die rekening zal moeten betalen.

  Overal in Europa ontwijken politici die vraag, zegt Peter Praet in een interview met De Tijd. En ze hebben daar hun redenen voor. ‘Als de bevolking begint te snappen dat de belastingen zullen stijgen, wordt ze voorzichtiger om geld uit te geven', legt de voormalige hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank uit.

  Peter Praet

 • Marktkramers hekelen uiteenlopende regels

  De regels voor de heropstart van de openbare markten verschillen erg tussen de gemeenten en steden die erover beslissen. Dat leidt tot veel onduidelijkheid bij de marktkramers, die zich bovendien vaak onvoldoende betrokken voelen.
  Dat zegt NSZ op basis van een bevraging van 283 marktkramers. De ondernemersorganisatie roept de federale overheid op om de lokale besturen duidelijkere en concretere regels op te leggen.
  In de bevraging stellen twee op de drie marktramers dat er sprake is van onduidelijke communicatie rond de heropstart van de markten. 75 procent geeft aan nooit betrokken te zijn geweest bij het overleg.
  Het NSZ plaatst ook vraagtekens bij de algemene federale regel van maximum 50 kramen per markt. 'Bijna alle marktkramers geven aan dat het veel beter zou zijn het aantal kramen te bepalen op basis van het aantal vierkante meter openbare ruimte, zoals bij de winkels', zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.
 • Telgen uit rijke families halen mondmaskers naar België

  Een reeks telgen uit rijke Belgische families haalde met de steun van even prestigieuze schenkers 630.000 mondmaskers naar België. Ze spraken hun netwerken aan en vergaarden 10 miljoen euro van Sofina (familie Boël), D’Ieteren, Bank Delen, het durffonds Fortino, de holding Ackermans & van Haaren of nog de kalkreus Carmeuse. Ook de families achter de chemiegroep Solvay droegen hun steentje bij.
 • Minder patiënten op intensieve zorg

  De afgelopen 24 uur zijn er 299 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. Het totale aantal formeel vastgelegde besmettingen stijgt zo naar 56.810. 

  Er zijn ook 34 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er liggen nu 1.388 Covid 19-patiënten in het ziekenhuis.

  Op intensieve zorgen is het aantal patiënten gedaald met 9 tot 259 patiënten. De voorbije drie dagen is het aantal patiënten op intensieve zorgen afgenomen met 5 procent per dag, zo blijkt uit de cijfers. Er zijn ook 25 nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat blijkt uit coronacijfers van het Crisiscentrum. Dat brengt het totaal op 9.237 sterfgevallen.

  'De cijfers zien er goed uit', zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT Nieuws. 'We tellen 34 nieuwe ziekenhuisopnames, dat is het laagste cijfer sinds een hele tijd. Een eventuele verslechtering door de versoepeling zien we niet of nog niet.'

  Er liggen steeds minder Covid 19-patiënten op intensieve zorg. ©Photo News


 • 330.000
  besmettingen in Brazilië
  Het aantal mensen in Brazilië die besmet zijn met het coronavirus is de afgelopen 24 uur gestegen met circa 20.000 en bedraagt nu ruim 330.000. Daarmee neemt het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd de tweede plaats in qua besmettingen wereldwijd. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer ziektegevallen, bijna 1,6 miljoen.

 • Verhuurders vakantiewoningen aan kust vragen duidelijkheid

  De toeristische verhuurkantoren aan de Belgische kust vragen snelle duidelijkheid rond de heropstart om een stormloop te voorkomen, meldt de Confederatie van Immoberoepen (CIB). De datum van 8 juni voor een heropstart is voor hen cruciaal, klinkt het. Volgens de confederatie zijn de toeristische verhuurkantoren aan de kust goed voor een aanbod van zowat 10.000 vakantiewoningen, waarvan ongeveer 40 procent nog beschikbaar is voor de zomermaanden. De kantoren zijn klaar om veilig opnieuw te starten. 'Nu moet er dringend duidelijkheid komen.'

 • Axa moet Parijs vergoeden voor coronaschade

  De handelsrechtbank van Parijs heeft verzekeraar Axa opgedragen om de Parijse restaurantuitbater Stéphane Manigold te vergoeden voor zijn verliezen als gevolg van de coronacrisis.
  Manigold baat vier restaurants uit met een jaaromzet van 6 miljoen euro en meer dan 50 personeelsleden. Hij had bij Axa een zogenaamde ‘multirisicoverzekering’ afgesloten. Dat is een uitbreiding van de brandverzekering die ook andere schade dekt.
  Volgens Manigold wordt ook de financiële schade als gevolg van een pandemie gedekt, maar Axa ontkende dat. De verzekeraar wordt nu in een uitspraak in kort geding door de rechtbank in het ongelijk gesteld. Axa gaat in beroep tegen de uitspraak.
  De zaak kan een precedent vormen voor andere horeca-uitbaters die hun schade op Axa willen verhalen. 'Dit is een collectieve overwinning', aldus de advocaat. 'Deze uitspraak betekent dat bedrijven in gelijkaardige situaties hun verzekeraars kunnen aanspreken.'

 • Controle op coronasteun voor bedrijven in fiscale paradijzen

  De fiscus gaat alle beschikbare gegevens, ook de vele info over buitenlandse bankrekeningen, gebruiken om zeker te zijn dat bedrijven die werken via belastingparadijzen geen coronasteun krijgen. Dat zegt minister van Financiën Alexander De Croo. 'De fiscus zal volgend jaar controleren zodra de aangiftes over de inkomsten van 2020 binnen zijn'. 

  Hoogleraar Fiscaal Recht Luc De Broe (KU Leuven) voorspelt dat de koppeling aan belastingparadijzen vanaf nu ook toegepast wordt voor andere specifieke belastingvoordelen. 'Het zal misschien een blijvertje worden, om de terminologie van Marc Van Ranst te gebruiken.

 • Hertz vraagt bescherming aan in VS

  Autoverhuurbedrijf Hertz, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis, heeft in de Verenigde Staten en Canada bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Europa is voorlopig niet getroffen. 'De impact van Covid-19 op de vraag naar reizen was zo plotseling en dramatisch en veroorzaakte een abrupte daling van de inkomsten van het bedrijf en op toekomstige boekingen', aldus Hertz in een persbericht.

  Het water staat Herz aan de lippen. ©REUTERS

 • Wilmès: 'België heeft nood aanregering met zo breed mogelijke meerderheid'

  België heeft nood aan een regering die over een meerderheid in het parlement beschikt. Hoe sneller die er komt, hoe beter. Hoe breder de regering gedragen wordt, hoe beter ze zal werken.
  Sophie Wilmès
  Premier

  Dat zegt Wilmès in een interview met De Tijd.

 • Voor eerst geen nieuwe besmettingen in China

  China heeft zaterdag voor het eerst geen enkele nieuwe besmetting met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden ervan. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen.

  Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle. Het officiële dodental in het land van 1,4 miljard mensen ligt op 4.634, ruim onder het aantal dodelijke slachtoffers in veel kleinere landen. Volgens de autoriteiten zijn 84.081 Chinezen besmet geraakt. Er is echter twijfel gerezen over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers en de Verenigde Staten betwijfelen zeer of Peking alle informatie met de internationale gemeenschap heeft gedeeld. Sinds het virus in Wuhan voor het eerst opdook, heeft het zich over de hele wereld verspreid en zijn wereldwijd meer dan 335.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. NAJ/ 

  De mijlpaal komt een dag na de opening van het Chinese parlement, het Nationaal Volkscongres (NPC)

 • Reconstructie van een jaar politiek falen

  Om federaal te besturen was N-VA-voorzitter De Wever bereid Open VLD te slachtofferen. Maar zelfs een alliantie van de N-VA, CD&V en de sp.a kon de federale jet niet doen landen. Drie pogingen - waaronder één in volle coronacrisis - crashten in de Bermudadriehoek tussen de PS, de MR en de N-VA. De Tijd reconstrueert het jaar na de verkiezingen.

 • Kleuter- en basisscholen weer open

  Het Vlaamse onderwijsveld adviseert een volledige heropening van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het 2de en 4de jaar secundair onderwijs. Dat kan vanaf 2 juni. De overige leerjaren keren minstens 1 dag terug naar school, meer indien mogelijk.  

  Ook zomerkampen kunnen doorgaan. 

  Het nieuws van vrijdag kan u hier vinden. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud