Steunpakket moet horeca redden

©Photo News

De federale regering heeft een steunpakket van 835 miljoen euro goedgekeurd om de horeca en andere zwaar getroffen sectoren te ondersteunen. De belangrijkste maatregel is een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca.

Als de coronacijfers het toelaten, gaan de terrassen op 8 mei weer open, voor een volledige heropstart is het wachten tot juni. Na een verplichte sluiting van meer dan een halfjaar, die veel zaken naar het faillissement duwde, wachten veel uitbaters zo nog enkele moeilijke weken. ‘Met bijkomende steunmaatregelen geven we de horeca de komende weken en maanden extra rugwind’, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

Met bijkomende maatregelen geven we de horeca de komende weken en maanden extra rugwind.
Alexander De Croo
Premier

Op maaltijden moeten cafés en restaurants in principe 12 procent btw aanrekenen, op dranken 21 procent. Vanaf de heropening van de terrassen tot eind september wordt dat 6 procent. De horecazaken kunnen de btw-verlaging gebruiken om hun winstmarges op te krikken. Een gelijkaardige maatregel werd na de eerste lockdown afgekondigd, al gold de btw-verlaging toen niet voor alcoholische dranken. ‘De nieuwe maatregel komt dus ook de cafés ten goede’, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Café- en restauranthouders hoeven voor 2021 geen bijdragen af te dragen voor het vakantiegeld voor de arbeiders uit de sector, wat de staat 110 miljoen euro kost. De horeca kan net als de event- en de culturele sector de komende maanden soepeler studenten inschakelen. De cafés en de restaurants genieten mee van een tijdelijke korting op de socialezekerheidsbijdragen voor bedrijven die werknemers terughalen uit de tijdelijke werkloosheid, waarvoor 233 miljoen wordt uitgetrokken.

Kritiek

Horeca-uitbaters die hun terras opnieuw openen, zullen tot slot nog altijd het dubbel overbruggingsrecht, een soort van uitkering voor getroffen zelfstandigen, kunnen aanvragen. De Vlaamse regering komt vrijdag nog met een bijkomend pakket aan maatregelen.

‘De federale regering geeft een erg sterk signaal met dit pakket’, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. ‘Het maakt een wereld van verschil voor onze horeca-uitbaters.’ Al is er ook kritiek. Econoom Gert Peersman (UGent) wijst erop dat tijdelijke btw-verlagingen op termijn tot hogere prijzen leiden en de leveranciers - zoals grote bierbrouwers - met een deel van de winst gaan lopen.

Heropening

Over het steunpakket voor de horeca is er nu duidelijkheid. Over hoe de heropstart er net zal uitzien, moet de komende dagen klaarheid komen. Het Overlegcomité schoof vorige week 8 mei naar voren als startdatum, vrijdag beslissen de federale en regionale topministers over de modaliteiten.

Onduidelijk is nog hoeveel mensen aan één tafel mogen zitten en hoelang de terrassen mogen openblijven.

Onduidelijk is nog hoeveel mensen aan één tafel mogen zitten en hoelang de terrassen mogen openblijven. De horecasector stuurt aan op tafels van maximaal zes personen, zeg maar één gezin met hun twee knuffelcontacten. Coronacommissaris Pedro Facon lijkt, samen met de virologen, echter uit voorzichtigheid op minder mensen per tafel aan te sturen.

Sluitingsuur

Ook het sluitingsuur moet nog worden vastgelegd. De horeca pleit ervoor tot 23 uur open te mogen pleiten, maar ook 20 uur en 21.30 uur zijn opties die aan de politiek worden voorgelegd. Vroeg sluiten houdt het risico in dat mensen zich in parken of bij anderen thuis verzamelen. Langer openblijven kan, zeker in combinatie met veel alcohol, tot risicogedrag leiden.

De coronacijfers zijn niet van die aard dat er veel ruimte is om risico’s te nemen. Het aantal besmettingen daalt erg beperkt en nog altijd belanden dagelijks meer dan 200 mensen met covid in het ziekenhuis. Er liggen 925 covidpatiënten op de intensieve zorg, waardoor de ziekenhuizen er - omdat er ook veel niet-covidpatiënten liggen - op de limieten botsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie