Stijgende ziekenhuisopnames dwingen regering tot time-out

Premier Alexander De Croo (links) en Vlaams minister-president Jan Jambon. ©BELGA

Omdat de coronacijfers opnieuw de verkeerde kant dreigen op te gaan, heeft het Overlegcomité beslist voorlopig geen lichte versoepelingen van de maatregelen aan te kondigen. 'Nu versoepelen zou roekeloos zijn', zei premier Alexander De Croo (Open VLD).

Nu het aantal coronabesmettingen week op week met een kwart stijgt en ook het aantal ziekenhuisopnames weer omhoog gaat, is er geen ruimte voor het afzwakken van de coronamaatregelen. Dat is de conclusie van het Overlegcomité, waarin de federale en regionale topministers zich vrijdag bogen over de epidemie.

'We hebben niet de beslissingen genomen die we dachten te nemen, want de coronasituatie blijft bijzonder delicaat', zei De Croo na afloop van het overleg. Uit de recentste cijfers blijkt dat donderdag 204 mensen met covid in het ziekenhuis werden opgenomen. Dat zijn er onrustwekkend veel. De voorbije week lag het gemiddelde op 125 opnames.

We hebben niet de beslissingen genomen die we dachten te nemen, want de coronasituatie blijft bijzonder delicaat.
Alexander De Croo
Premier

Bovendien liggen er weer meer dan 400 mensen op intensieve zorg, wat er 100 meer zijn dan een dikke maand geleden. Dat leidt ertoe dat de ziekenhuizen opnieuw in een hogere staat van paraatheid worden gebracht. Ze schakelen over op fase 1B, wat betekent dat ze de helft van hun bedden op de afdeling intensieve zorgen moeten voorbehouden voor covidpatiënten. De gewone zorg moet wel nog niet worden uitgesteld.

'Als het stormt, kun je niet opstijgen, en met deze cijfers kun je niet versoepelen. Dat zou roekeloos en onverantwoord zijn', stelde De Croo. 'We kiezen voor een time-out van een week, want we willen niet te grabbel gooien wat we de voorbije weken hebben opgebouwd.' Verwachte maatregelen, zoals het vergroten van de buitenbubbel van vier naar acht of tien personen, komen er voorlopig niet.

Nieuwe evaluatie op 5 maart

Het Overlegcomité komt volgende vrijdag opnieuw samen om zich over de toestand te buigen. Tegen dan moet duidelijk zijn of de cijfers een tijdelijke opstoot kenden, of dat sprake is van een derde golf. Afhankelijk daarvan wordt beslist om bepaalde versoepelingen, zoals de uitbreiding van de buitenbubbel of studenten in het hoger onderwijs toelaten om vaker fysiek les te volgen, al dan niet toe te laten vanaf 15 maart.

Ook het reisverbod blijft behouden. Onder druk van de Europese Commissie leek dat op de schop te gaan, maar op een vergadering van de Europese Raad bleek donderdag dat de meeste regeringschefs geen probleem hebben met het verbod op niet-essentiële reizen.

In navolging van de kappers mogen de niet-medische contactberoepen, zoals de schoonheidssalons, zoals eerder afgesproken op 1 maart de deuren openen. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde aan dat de avondklok in Wallonië vanaf 1 maart net als in Vlaanderen van middernacht tot 5 uur 's ochtends loopt. Nu is dat, zoals in Brussel, nog van 22 uur tot 6 uur.

De lente van de vrijheid komt eraan. Maar dat lukt alleen als we de komende weken extra voorzichtig zijn.
Alexander De Croo
Premier

Rapport GEMS

Door geen extra versoepelingen toe te staan, houdt het Overlegcomité zich aan het advies van de GEMS. Die expertengroep, onder leiding van de virologe Erika Vlieghe, ijverde ervoor om zeker tot april te wachten met versoepelingen en legde een zeer voorzichtig pad naar de vrijheid voor. De scholen en activiteiten in de buitenlucht krijgen daarbij voorrang. De horeca en zeker reizen moeten wachten.

Door de lente en de aan vaart winnende vaccinatiecampagne moeten kleine versoepelingen ten vroegste vanaf april mogelijk worden. 'De lente van de vrijheid, komt eraan', probeerde De Croo de bevolking moed in te spreken. 'Met meer scholen die open zijn, met terrassen waar we een glas kunnen drinken en momenten waarop we elkaar onbezorgd kunnen vastpakken. Maar dat lukt alleen als we de komende weken extra voorzichtig zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie