Stimulushoop jaagt Wall Street fors aan

©AFP

Nu de Amerikaanse president de coronacrisis een nationale noodtoestand noemt, hopen beleggers op een stevige scheut stimulus.

Op Wall Street was er vrijdag spectaculair herstel voor de Dow Jones  : plus 9,4 procent of bijna 2.000 punten naar 23.185 punten. Meteen de grootste dagwinst sinds de bankencrisis van 2008. Donderdag incasseerde de Dow nog de grootste klap sinds 'Black Monday', 19 oktober 1987.

De klim kwam er grotendeels in het laatste uur, toen Amerikaanse president Donald Trump vanuit de rozentuin van het Witte Huis het coronavirus als een nationale noodtoestand bestempelde. Niet zozeer de inhoud van de toespraak van Donald Trump ontlokte een late koopgolf, wel de hoop dat die noodtoestand de baan ruim voor een stevig monetair én fiscaal steunpakket. 

Beleggers blikken nu al vooruit naar de vergadering van de Amerikaanse centraal bankiers op woensdag 18 maart. Besluit om 19 uur Belgische tijd, persconferentie voorzitter Jerome Powell om 19u30. Pro memorie: Powell knipte vorige week al de rente met 50 basispunten en kondigde donderdagavond aan 1.500 miljard in de geldmarkten te pompen om de goede werking te verzekeren.

Volgens BNP Paribas was dat maar een voorproefje: komende woensdag zou de echte bazooka op tafel komen. Economen Shahid Lahda en Daniel Ahn verwachten een renteverlaging met 75 basispunten, tot 0,50 procent, en een heropstart van de bulkinkopen van schuldpapier tegen een tempo van 100 miljard dollar per maand.

Eén aandeel met een sprekende naam liet extra van zich spreken: Oracle  . De wereldmarktleider in bedrijfssoftware kwam over het kwartaal tot eind februari met geruststellend degelijke cijfers. De omzet steeg met 2 procent naar 9,8 miljard. De clouddiensten lieten een groei van 4 procent optekenen naar 6,93 miljard dollar. De bedrijfswinst steeg 4 procent naar 3,53 miljard dollar, door hogere belastingen zakt het nettoresultaat wel 6 procent naar 2,57 miljard of 0,79 doller per aandeel. 

Minstens even belangrijk: CEO Safra Catz sluist de cashflow - 13 miljard dollar vorig kwartaal - in steeds groter tempo naar de aandeelhouders door. Bovenop het kwartaaldividend van 24 cent gaat Oracle voor 15 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

Oracle sloot donderdag temidden de verkoopgolf af op 38,45 dollar, het laagste peil in meer dan drie jaar. Bij die koers noteert het aandeel aan 12 keer de verwachte winst over het lopende boekjaar en liep het dividendrendement op tot  2,1 procent, zo'n vier keer dan Amerikaanse tienjarig staatspapier tegenwoordig. Dat vonden beleggers duidelijk te goed om te laten liggen, want het aandeel spurtte 20 procent hoger naar 47,93 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie