Strikte voorwaarden voor heropening terrassen

Een terras in Gent, vorige zomer. De heropening zal deze keer gepaard gaan met strikte voorwaarden. ©Wouter Van Vooren

Het ‘maximalistisch’ scenario waarbij zes personen aan één tafeltje mogen zitten en de horeca om 23 uur sluit, botst op verzet bij medische experts.

De politiek zet door met het openen van de terrassen op 8 mei. Wel zal die opening gepaard gaan met strikte voorwaarden, zoals een verplicht sluitingsuur en een beperkt aantal personen per tafel. De federale en regionale topministers buigen zich vanmiddag in het Overlegcomité over die modaliteiten.

Vorige week vrijdag spraken de federale regering en de deelstaten af dat cafés en restaurants vanaf 8 mei weer klanten op hun terras kunnen ontvangen. De voorwaarde was toen wel nog dat zeven op de tien 65-plussers zouden zijn gevaccineerd en dat de situatie in de ziekenhuizen zou zijn verbeterd.

Die eerste voorwaarde is al vervuld, maar van een verbetering van de toestand in de ziekenhuizen is nog geen sprake. De voorbije zeven dagen werden dagelijks 241 mensen met covid opgenomen in het ziekenhuis, evenveel als een week geleden. Met 3.075 covidpatiënten (+1%) is de belasting voor de ziekenhuizen nu hoger dan een week geleden, al ligt de intensieve zorg met 933 covidpatiënten net iets minder vol dan vorige week (-1%). De situatie wordt echter pas goed beheersbaar als daar maximaal 500 covidpatiënten liggen.

3.075
patiënten in het ziekenhuis
De belasting voor de ziekenhuizen is nu hoger dan een week geleden.

Toch is de politiek van plan door te zetten met de heropening van de terrassen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), niet meteen de grootste versoepelaar, noemde het gisteren ‘logisch’ dat de cafés en de restaurants weer opengaan. ‘We moeten zuurstof geven aan de samenleving en als we buiten meer mogelijk maken, denk ik dat we ook die zuurstof kunnen geven’, zei hij voor de camera’s van ‘Villa Politica’.

Te riskant

Het Overlegcomité moet uitmaken onder welke voorwaarden de heropening kan plaatsvinden. De sector wil zes mensen per tafel toelaten - zeg maar een gezin en hun twee knuffelcontacten - en openblijven tot 23 uur. Experts vinden dat maximalistische scenario te riskant. ‘Terrassen openen kan veilig, maar dan moet je zoals in Nederland strikte voorwaarden opleggen’, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Terrassen openen kan veilig, maar dan moet je zoals in Nederland strikte voorwaarden opleggen.
Steven Van Gucht
Viroloog

Bij onze noorderburen gaan de terrassen volgende week woensdag open, maar mogen maximaal twee mensen aan een tafel zitten en moeten cafés en restaurants om 18 uur alweer sluiten. Dat ‘minimalistische’ scenario is politiek niet haalbaar. ‘Het sop moet de kool waard zijn voor de horeca-uitbaters’, klinkt het op een federaal kabinet.

De politiek lijkt op weg naar een compromis waarbij vier mensen tot 21 uur aan een tafel kunnen plaatsnemen. Maar de beslissing valt pas in het Overlegcomité, waarbij ook een link is met het exitplan voor de evenementensector.

(Test)evenementen

De federale en regionale ministers die bevoegd zijn voor zorg bereikten woensdag een compromis over het organiseren van testevenementen. In mei en juni vinden met behulp van tests een dertigtal evenementen plaats om uit te zoeken hoe ze veilig kunnen verlopen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kondigde afgelopen week aan dat hij verder wil gaan en het exitplan van de evenementensector wil uitvoeren. Normaal kunnen vanaf 8 mei 50 personen aanwezig zijn op evenementen, culturele voorstellingen en erediensten in de buitenlucht. De evenementensector pleit er echter voor om binnen 100 mensen en buiten 200 mensen toe te laten.

De plannen konden op brede steun in het Vlaams Parlement rekenen, maar ze botsen federaal op een koude steen. In de Kamer maakte premier Alexander De Croo (Open VLD) alvast duidelijk dat er geen verdere versoepelingen komen. Een tachtigtal Waalse en Brusselse cultuurinstellingen kondigden daarop aan dat ze, tegen de regels in, op 30 april de deuren openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie