'Striktere controle op terugkerende reizigers is nodig'

Reizigers op Brussels Airport. ©AFP

Hoewel almaar meer reizigers zich bij terugkeer uit een rode zone laten testen, moet de controle op testing en quarantaine 'nog beter'. Anders blijft de deur voor gevaarlijke virusvarianten openstaan, waarschuwen de regering en de virologen.

Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet bij aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) invullen. Als u terugkeert uit een rode zone, wordt u beschouwd als een hoogrisicocontact en moet u in quarantaine. Op de eerste en zevende dag van de quarantaineperiode ondergaat u bovendien een PCR-test.

Intussen laat 83 procent van de terugkerende reizigers zich effectief testen.
Vincent Van Quickenborne
Minister van Justitie

Dat is de theorie, in de praktijk blijkt dat niet iedereen zich aan die regels houdt. 'Tijdens de kerstvakantie waren er berichten dat maar 37 procent van de reizigers zich liet testen', zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dinsdagmiddag in de Kamer. Sindsdien zijn de controles fors opgevoerd. 'Intussen laat 83 procent van de terugkerende reizigers (cijfers voor april, red.) zich testen.'

Uit de cijfers van Van Quickenborne blijkt dat bijna 1.400 terugkerende reizigers een proces-verbaal kregen omdat ze de regels niet naleefden. 831 mensen kregen een pv omdat ze geen PLF konden voorleggen. 277 mensen lieten zich niet testen en tegen 155 anderen werd een pv opgesteld omdat ze geen negatief testresultaat konden voorleggen. Op de meeste overtredingen staat een boete van 250 euro.

Internationaal kruispunt

HetVRT-programma 'Terzake' bracht dinsdag cijfers naar buiten waaruit blijkt dat het testen beter kan. Tussen 26 april en 2 mei kwamen 41.416 reizigers aan in ons land, van wie 29.230 uit een rode zone. Slechts 9.679 mensen lieten zich testen op dag één. Op dag zeven lieten 1.992 mensen zich testen.

'Iedereen controleren is voor een land als België, dat zo'n internationaal kruispunt is, niet mogelijk', reageerde premier Alexander De Croo (Open VLD) in de uitzending. 'Het zijn vooral de luchthavens die belangrijk zijn. Daar gebeurt die controle in ons land best systematisch.'

Hotelquarantaine?

Om nieuwe coronavarianten - zoals de Indiase - buiten België te houden is het belangrijk dat het percentage van geteste reizigers verder stijgt. 'Alle achterpoortjes rond terugkerende reizigers sluiten zal misschien niet lukken', zegt viroloog Steven Van Gucht. 'Maar het moet nog beter dan vandaag als we het de komende weken en maanden voldoende veilig willen houden.'

Voor internationale reizigers ziet de expertengroep Gems heil in het invoeren van hotelquarantaines - waarbij aankomende reizigers in een speciaal hotel ondergebracht worden - en een streng Europees reisverbod naar 'gebieden met zorgwekkende varianten'. In 'Terzake' toonde De Croo zich geen voorstander van een hotelquarantaine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie