Taskforce overheid: 'Blijf werken waar mogelijk'

Lege autostrades als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. ©Photo News

Piet Vanthemsche, een van de covoorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG) die de regering bijstaat in de aanpak van de coronacrisis, roept de mensen op om zo veel mogelijk te blijven werken om de economie draaiende te houden.

De werkgevers moeten dan ook voldoende voorzorgen nemen opdat mensen die niet kunnen telewerken toch veilig kunnen werken. Dat zei Vanthemsche zondag in een interview op Radio 1. Vanthemsche zetelt samen met Pierre Wunsch, de voorzitter van de Nationale Bank, in de adviesraad.

'Mensen worden geconfronteerd met een aantal maatregelen die hen moeten beschermen tegen het virus, wat lastig is voor veel mensen. Langs de andere kant willen we mensen ook aanmoedigen om aan het werk te blijven', zegt Vanthemsche, die in de taskforce verantwoordelijk is voor de 'business continuity'.

Dat kan tegenstrijdig klinken, beseft de ex-voorzitter van de Boerenbond. 'Er zijn duidelijke afspraken: wie kan thuiswerken moet thuiswerken. Waar dat niet kan, moet de werkgever voldoende voorzorgen nemen om de werknemers voldoende te beschermen.'

De covoorzitter van de taskforce benadrukt dat een positieve aanmoediging nodig is en dat we mensen dankbaar moeten zijn dat ze blijven werken, zodat onze economie kan blijven draaien. Vanthemsche verwijst dan naar chauffeurs, werknemers in industriƫle sectoren en in de farma- en de voedingssector.

'Voeding in de winkels, medicijnen bij de apotheek, de post die pakjes blijft rondbrengen, energie die geleverd wordt, de gezondheidswerkers die blijven werken: dat is erg belangrijk voor de rest van de economie, voor ons dagelijks leven', zegt Vanthemsche. Hij benadrukt dat we op die manier voorkomen dat de bevoorradingsketens wegvallen. Wie ziek is, moet uiteraard wel thuisblijven.

Dat betekent niet dat Vanthemsche tegen tijdelijke werkloosheid is. 'Er zijn bedrijven die niet meer kunnen werken omdat de vraag wegvalt. Tijdelijke werkloosheid is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen hun werk niet verliezen', zegt hij. Een statuut met een tijdelijke uitkering, waarbij men meteen weer aan het werk kan als het probleem zich herstelt, is volgens hem dan ook een heel belangrijke sociale maatregel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie