Terrassen openen op 8 mei, ook avondklok verdwijnt

Premier Alexander De Croo kiest 'voor een voorzichtige en realistische aanpak'. ©Sierakowski©Isopix

De federale en de regionale topministers in het Overlegcomité hebben beslist dat de terrassen onder voorbehoud op 8 mei weer open kunnen, een week eerder dan wat de experten hadden voorgesteld. De overige beslissingen liggen in de lijn van de verwachtingen.

De federale en de regionale topministers in het Overlegcomité hadden woensdag meer tijd nodig dan verwacht om een akkoord te bereiken over een versoepeling van de coronamaatregelen. Vooral over de heropening van de terrassen werd lang gebakkeleid: 1 of 15 mei? Met 8 mei kwam een Belgisch compromis uit de bus.

De meeste andere beslissingen liggen in de lijn van de verwachtingen. Op maandag 19 april gaan de scholen weer open. Alleen in de tweede en de derde graad van het secundair moeten leerlingen de lessen de helft van de tijd online van thuis volgen. In het hoger onderwijs kunnen studenten één dag per week of twee halve dagen fysiek les volgen.

In de buitenlucht mogen vanaf 26 april tien mensen samenkomen in plaats van vier.

Niet-essentiële reizen in de Europese Unie zijn vanaf 19 april weer toegestaan, al blijven reizen naar rode zones afgeraden. Veel keuzes zijn er niet. Wie terugkeert uit een rode zone zal zich - zoals nu al het geval is - moeten laten testen en in quarantaine gaan.

Op 26 april kunnen alle winkels weer openen. Niet-essentiële winkels mogen klanten nu alleen op afspraak ontvangen. Ook de kappers en de schoonheidssalons kunnen hun activiteiten hernemen. In de buitenlucht mogen vanaf dan tien mensen samenkomen in plaats van vier.

Buitenplan

De grote discussie ging over verdere versoepelingen in de buitenlucht. Coronacommissaris Pedro Facon stelde voor tot 15 mei te wachten met het buitenplan. De Vlaamse regering en de Franstalige liberalen van de MR mikten op 1 mei. Die dag werd ooit vooropgesteld als de dag waarop de horeca weer volledig zou kunnen heropenen.

Voor versoepelingen binnen en de volledige heropening van de horeca is het wachten tot juni.

Het Overlegcomité geeft uiteindelijk twee 'vaccinatiemijlpalen'. Als tegen 8 mei zeven van de tien 65-plussers een eerste prik hebben gekregen, gaat het buitenplan van kracht. Wel wordt de heropening van de terrassen verbonden aan te bepalen voorwaarden. Daarnaast kunnen vanaf dan evenementen, culturele voorstellingen en erediensten in de buitenlucht doorgaan. Maximaal 50 personen mogen aanwezig zijn.

Twee knuffelcontacten

Op 8 mei sneuvelt ook de avondklok. Vlamingen en Walen moeten tot dan nog tussen middernacht en vijf uur 's ochtends binnenblijven, Brusselaars tussen 22 uur en 6 uur. In de plaats geldt er een verstrengd samenscholingsverbod: 's nachts mogen dan maximaal drie mensen samenkomen.

Tot slot mogen mensen vanaf 8 mei thuis twee knuffelcontacten ontvangen in plaats van één. Die knuffelcontacten moeten wel uit hetzelfde huishouden komen. De pretparken kunnen vanaf dan weer opengaan en professionele rommel- en brocantemarkten mogen weer plaatsvinden.

De tweede mijlpaal is begin juni, wanneer naar verwachting bijna alle 65-plussers en kwetsbare groepen gevaccineerd zijn. Dan zou een binnenplan van kracht worden, met verdere versoepelingen en de volledige heropening van de horeca. Versoepelingen binnen komen er alleen als het aantal patiënten op intensieve zorg duurzaam onder 500 is gezakt.

Slechte cijfers

De aankondiging komt op een moment dat de coronacijfers nog altijd behoorlijk slecht zijn. De voorbije zeven dagen werden dagelijks 3.452 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is 20 procent minder dan de week ervoor, maar in de paasvakantie wordt minder getest. Bijna 10 procent van de afgenomen tests is positief, wat erop wijst dat veel besmettingen onder de radar blijven.

In de ziekenhuizen blijft de situatie behoorlijk zorgwekkend. De afgelopen week werden dagelijks 257 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen, evenveel als de week ervoor. Ruim 3.100 mensen met covid liggen in het ziekenhuis, van wie 945 op intensieve zorg. Dat is het hoogste aantal sinds het einde van de tweede golf. Om die patiënten te kunnen verzorgen moeten ziekenhuizen niet-dringende zorg uitstellen.

'Voorzichtige en realistische aanpak'

'We kiezen voor een voorzichtige en realistische aanpak', zei premier Alexander De Croo op een persconferentie waar de beslissingen werden toegelicht. 'De voorbije dagen bereikte ons maar weinig goed nieuws uit de ziekenhuizen. Vooral op intensieve zorg blijft de druk hoog. Meer jonge mensen belanden daar en vaak zijn ze er ook slechter aan toe. Door de hoge bezettingsgraad worden dringende ingrepen uitgesteld.'

Daarom hamerde De Croo op het belang van een snelle vaccinatie. 'Het enige exitplan is een vaccinatieplan. Mogelijk zijn we voorbij de piek van het aantal besmettingen, maar er is nog veel viruscirculatie. De laatste loodjes wegen het zwaarst, dus de boodschap is: vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren. Dinsdag bereikten we de mijlpaal van 2 miljoen ingeënte burgers.'

De regering gaat ook inzetten op wetenschappelijke pilootprojecten om onder meer grote cultuur- en sportevenementen coronaveilig te laten plaatsvinden. 'In de eerste golf deden we de samenleving volledig op slot, in de tweede bepaalde sectoren, nu kiezen we voor een nieuwe methode. Niemand wil de oude methodes nog. Op termijn moeten we gaan naar een aanpak die gebaseerd is op risicobeheersing en verantwoordelijkheid bij de burger. Vandaar ook dat de avondklok verdwijnt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie