Testcapaciteit ruim de helft hoger tegen januari

De extra capaciteit moet toelaten om meer teststalen te kunnen analyseren. ©Photo News

Tegen januari wil de overheid de testcapaciteit drastisch opschroeven naar 114.500 test per dag, ruim de helft meer dan vandaag. Daarvoor schakelt ze acht nieuwe universitaire labo's in, die elk tot 7.000 extra testen per dag kunnen verwerken. Op dit moment is het volgens coronacommissaris Pedro Facon echter nog te vroeg om de teststrategie bij te sturen.

Nu het virus aan hoge snelheid door ons land raast, moet de federale regering alle zeilen bijzetten om niet kopje-onder te gaan in de tweede coronagolf. Bij gebrek aan capaciteit om de vele testen te verwerken, werd de teststrategie twee weken terug nog ingeperkt. Momenteel gaat het om zo'n 70.000 tests per dag die door de labo's kunnen worden geanalyseerd, maar dat aantal wil de overheid verder omhoog.

Ze duidde daarom acht universitaire ziekenhuizen aan die elk een nieuw covidlabo inrichtten, elk goed voor de analyse van 7.000 extra coronatests per dag. Want daar bevindt zich nu de grootste bottleneck: niet het fysieke testen is het probleem, wel de verwerking van de stalen die afgenomen worden in triagecentra, en de communicatie van die resultaten naar Sciensano en de aanvragers.

We kunnen niet even snel schakelen als het virus.
Emmanuel André
Microbioloog KU Leuven

In principe betekent de opschaling dat er, zodra alle labo's up and running zijn, 56.000 extra testen per dag kunnen geanalyseerd worden. Maar de uitbreiding van de capaciteit zal gefaseerd verlopen. 'Tegen eind november is een opschaling tot 90.000 testen per dag voorzien', zegt Pedro Facon. Volgens de vooruitzichten van de coronacommissaris bereiken we in december de lat van 100.000 dagelijkse testen, tegen januari moet dat oplopen tot 114.500. Dat is een pak meer dan de 90.000 dagelijkse testen die Philippe De Backer (Open VLD), voordien verantwoordelijk voor de teststrategie, vooropstelde.

'De capaciteitscijfers van de klassieke klinische labo's en de nieuwe covidlabo's zijn niet perfect cumulatief', nuanceert ook de microbioloog Emmanuel André, verbonden aan de KU Leuven, waar maandag een van de nieuwe labo's opende. 'Het is de bedoeling progressief op te schalen. We werken nu al in crisismodus, wat veel inspanning vraagt. En wij kunnen niet even snel schakelen als het virus.'

Teststrategie

Twee weken geleden moest de overheid de teststrategie noodgedwongen bijsturen, door het tekort aan capaciteit. België zit nu al bij de Europese testkampioenen, maar, zoals André aangeeft, kunnen we het virus niet bijhouden. Daarom kan alleen wie symptomen van het coronavirus heeft nog worden getest, en dat zeker tot 15 november. Een van de hindernissen bij het testen was dat de klinische labo's het gewend zijn zieke patiënten te testen, wat om een andere werkwijze vraagt. 'Behalve de tekorten aan reagentia, die overal in Europa opduiken, was er vooral nood aan een andere workflow', zegt André.

114.500
testcapaciteit
In het ideale scenario kunnen tegen januari dagelijks 114.500 coronatests verwerkt worden.

Volgens de microbioloog, die in het voorjaar deel uitmaakte van het communicatieteam van Sciensano, maken de extra labo's het met hun coronaspecifieke aanpak mogelijk om op korte termijn opnieuw mensen zonder symptomen te testen. Maar daarover wil Facon nog geen uitspraken doen. 'We zien nu al pieken tot 80.000 staalafnames per dag, wat - ondanks de aangepaste testprioriteiten - tot saturatie en vertraging leidt. Het is dus te vroeg om nu al te beslissen of we vanaf midden november opnieuw breder kunnen testen.'

Behalve in Leuven zijn ook in het UZ Gent en in het Waalse Bergen maandagochtend labo's opgestart. Zowel Leuven als Gent nam 40 nieuwe mensen in dienst om de labo's te bemannen. De andere universiteiten in het consortium zijn die van Luik (ULiège en CHU Liège), Antwerpen (UAntwerpen en UZA), Louvain-La-Neuve (UCL en Saint-Luc Bruxelles), Brussel (ULB en IBC) en Namen (UNamur en CHU-UCL Namur)  moeten de komende dagen ook starten.

De overheid voorziet de nodige toestellen en reagentia. 'Alle labo's zijn goed uitgerust', bevestigde Bruno Verhasselt, het diensthoofd van het lab aan het UZ Gent, maandag op Radio 1. 'Er was niemand blij met de aangepaste teststrategie. Dat was een pragmatische beslissing, omdat de laboratoria overspoeld werden, maar wel een tijdelijke maatregel. We gaan terug naar de meest rationele aanpak: het screenen van asymptomatische mensen die een risicocontact gehad hebben. Zo moeten we verder werken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie