Advertentie

Testen en thuisblijven zonder tussenkomst van huisarts

Binnenkort kunnen mensen met coronasymptomen via een website een code verkrijgen waarmee ze een testcentrum kunnen kiezen. Zo worden de huisartsen gespaard. ©Photo News

Mensen met coronasymptomen hoeven binnenkort niet meer langs de huisarts voor een test. Op een speciale website kan wie getest moet worden een code krijgen. Overleg met de sociale partners moet ertoe leiden dat iemand met symptomen thuis kan blijven zonder medisch attest.

De huisartsen hadden in de aanloop naar het Overlegcomité over de coronamaatregelen de druk behoorlijk opgevoerd. Ze voorspelden op voorhand dat de verwachtte maatregelen - de uitbreiding van de mondmaskerplicht, het Covid Safe Ticket en de aanbeveling om meer te telewerken - niets zouden veranderen aan de hoge testdruk.

De huisartsenvereniging Domus Medica zei dinsdag dat huisartsen bezwijken onder de druk. Ze slaagden er naar eigen zeggen niet meer in mensen te testen, uitleg te geven aan mogelijk besmette personen en zieke patiënten te onderzoeken. Toch niet zonder andere zorg uit te stellen.

Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen.
Roel Van Giel
Voorzitter huisartsenvereniging Domus Medica

Bovendien meldden de huisartsen, de wachtposten en de testcentra dat ze geconfronteerd worden met veel meer agressie. 'Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen', zei Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel. De huisartsenvereniging besliste daarom om hoogrisicocontacten niet langer te testen. 'De viruscirculatie zal waarschijnlijk versnellen', besefte Van Giel. 'Het laatste wat we willen, is onze collega's van de tweede lijn in de problemen brengen. Maar ook zij zullen begrijpen dat we aan de noodrem moeten trekken om zelf te overleven.'

Testlocatie kiezen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toonde begrip voor de hoge werkdruk van de huisartsen. Hij kwam hen na het Overlegcomité tegemoet met specifieke maatregelen om de druk te verlichten. 'Vanaf volgende week kan iemand die zich ziek voelt een website raadplegen', aldus Vandenbroucke. 'Als het resultaat van de consultatie via die site is dat je je moet laten testen, krijg je een code.' Met die code kan iedereen een testlocatie kiezen. Een consultatie bij de huisarts wordt overbodig.

Er is overleg opgestart met de sociale partners over het ziektebriefje. Vandenbroucke hoopt dat mensen die thuisblijven omdat ze denken dat ze corona hebben geen ziektebriefje nodig hebben tot ze het resultaat van de test kennen.

Tot slot is beslist de testcentra zeker al het hele najaar open te houden en apothekers de mogelijkheid te geven om snelle antigeentesten af te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie