The Lancet-studie: monitor en controleer tot er een vaccin is

China slaagde er met agressieve maatregelen in om de eerste golf van corona-besmettingen te beëindigen. ©Photo News

Een studie in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet toont dat China de eerste coronagolf via agressieve maatregelen de kop heeft ingedrukt, maar waarschuwt voor een tweede als de teugels te snel gevierd worden.

Landen die mensen weer willen toelaten zich vrij te bewegen en naar hun werk te gaan, moeten blijven monitoren voor nieuwe infecties en mogen de maatregelen maar geleidelijk versoepelen zolang er geen vaccin is voor Covid-19.

Dat adviseert een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Die analyseert de eerste verspreidingsgolf in China buiten de oorspronkelijke brandhaard, de provincie Hubei, na de maatregelen die eind januari getroffen werden, net als de planning voor een eventuele tweede golf.

De bevindingen zijn van belang nu een pak landen, waaronder België, zich het hoofd breken over een exitstrategie uit de lockdown die een heropstart van de economie verzoent met het beperken van de gezondheidsrisico's.

De studie stelt dat agressieve maatregelen in China een einde maakten aan de eerste Covid-19-golf, maar geeft aan dat het gevaar voor een tweede 'zeer reëel' blijft.

Zonder groepsimmuniteit

'Hoewel het erop lijkt dat de maatregelen het aantal besmettingen in China naar zeer lage niveaus brachten, kan het aantal gevallen zonder groepsimmuniteit makkelijk heropleven wanneer bedrijven en scholen hun activiteiten geleidelijk hervatten en de sociale mix weer vergroten', preciseert professor Joseph T. Wu van de Universiteit van Hongkong, die het onderzoek mee voerde, tegenover de Britse krant The Guardian.

'Dat geldt zeker als je rekening houdt met het verhoogde risico op ingevoerde gevallen uit het buitenland, omdat het coronavirus zich wereldwijd blijft verspreiden.'

De studie stelde vast dat het gemiddelde aantal mensen dat in China geïnfecteerd wordt door één met het nieuwe coronavirus besmette persoon is gezakt van twee à drie naar minder dan één. Maar ze waarschuwt dat dat cijfer weer zal stijgen als het normale leven te snel hervat wordt en het aantal controles te snel wordt verminderd. 

De auteurs baseerden zich op officiële bevestigde Covid-19-gevallen in Peking, Sjanghai, Shenzen en Wenzhou en de tien Chinese provincies buiten Hubei met het hoogste aantal geregistreerde gevallen. 

De Lancet-studie rekent voor dat de sterftegraad in de provincie Hubei bijna 6 procent bedroeg, terwijl dat elders in China minder dan 1 procent was. De sterfgevallen varieerden ook aanzienlijk van provincie tot provincie, wellicht naar gelang de welvarendheid en de beschikbaarheid van gezondheidszorg, aldus de auteurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie