The New York Times schiet met scherp op Belgische corona-aanpak

©Photo News

België staat internationaal in een slecht daglicht. The New York Times (NYT) hekelt de corona-aanpak in de Belgische rusthuizen.

Op de voorpagina van de internationale editie van de gerenommeerde Amerikaanse krant prijkt een zwart-witfoto uit een Brussels rusthuis. De titel: oudere patiënten voor dood achtergelaten. In het relaas wijst de krant de Belgische corona-aanpak met de vinger. Ons land heeft per capita het hoogst aantal doden ter wereld door corona. Twee derde van de slachtoffers vielen in de woon-zorgcentra. Hoewel een deel verklaard kan worden door de ruime registratie, is het duidelijk dat ons land tekort schoot in het beschermen van ouderen.

Weinig landen belichamen de dodelijke en vruchteloze reactie op de pandemie beter dan België, waar de overheid bewoners van rusthuizen uitsloot van testen tot duizenden dood waren.
The New York Times
Amerikaanse krant

In het artikel wordt het gebrek aan beschermingsmateriaal pijnlijk duidelijk. Een directeur van een Brussels rusthuis vertelt hoe hij het moest doen met veiligheidsschorten en -brillen van een vriend die graag als dokter verkleed ging met Halloween.

Maggie De Block

Het geriatrisch advies om besmette bewoners van een zekere leeftijd niet in het ziekenhuis op te nemen, wordt onder vuur genomen. Hoewel het slechts om een advies ging en beleidsmakers de praktijk ontkenden, stelt de krant dat het weigeren van ouderen de norm was. Dat federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zich op de borst klopt dat de ziekenhuiscapaciteit nooit overschreden raakte, krijgt dan ook geen applaus van de NYT.

Bovendien kwam België veel te laat met een teststrategie. 'Weinig landen belichamen de dodelijke en vruchteloze reactie op de pandemie beter dan België, waar de overheid bewoners van rusthuizen uitsloot van testen tot duizenden dood waren', schrijft de krant.

De Belgische staatsstructuur - met negen ministers bevoegd voor gezondheid - wordt als schuldige aangewezen. De krant verwijst naar de getuigenis van Pedro Facon, de topman van de FOD Volksgezondheid, dat het weken duurde om uit te zoeken wie waarvoor verantwoordelijk was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie