nieuwsanalyse

Thuiswerk is hindernisrace voor bedrijven

Thuiswerk is niet zo evident als het lijkt.

Voor heel wat bedrijven is de uitbraak van het coronavirus de eerste kennismaking met thuiswerken op grote schaal. Dat is vaak geen evidentie. 'Sommigen vragen om beveiligingsproblemen.'

'Telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt.' De federale regering riep donderdagavond bedrijven op om hun werknemers zo veel mogelijk van thuis uit te laten werken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Veel bedrijven, waaronder kleppers zoals ING en Telenet en groeibedrijven zoals Showpad en In The Pocket, kondigden al aan dat op grote schaal te doen. Maar voor het gemiddelde Belgische bedrijf is zo'n switch niet evident.

Een op de vijf Belgen werkt gemiddeld 1,4 dagen per week thuis, becijferde de hr-dienstverlener SD Worx. Slechts 17 procent van de Belgische bedrijven versoepelde door het coronavirus het beleid rond telewerk, meldde Acerta. Thuiswerken blijft een harde dobber om meerdere redenen. 

1. Veilig werken

Werknemers hebben om hun job uit te oefenen niet alleen een pc en een goede internetverbinding nodig, maar ook toegang tot de bedrijfssystemen. Voor wie op kantoor werkt en op het bedrijfsnetwerk actief is, is dat geen probleem. Maar wie thuis werkt, heeft een IT-trucje nodig: een virtual private network (VPN) graaft een beschermde tunnel van jouw (bedrijfs)laptop naar het bedrijfsnetwerk.

Vuistregels voor thuiswerk

1. Voorzie uw werknemer van hetzelfde materiaal als op de werkvloer: zowel qua hardware (laptops) als connectiviteit (internetverbinding). 

2. Waak over de veiligheid van de connectie via 'vpn' tussen de bedrijfslaptop en het bedrijfsnetwerk

3. Denk na over welke online tools u uw werknemers opdringt. WhatsApp is niet geschikt voor zakelijke chat, want dan vervaagt de grens tussen werk en privé.

4. Wees ook gevoelig voor de menselijke component. Thuiswerk mag niet leiden tot sociale isolatie of wantrouwen van de baas. Tools zoals 'virtuele koffiemachines' of tijdsregistratietools kunnen helpen. 

'Tal van bedrijven hebben nu misschien de VPN-capaciteit om 20 procent van hun personeel thuis te laten werken', zegt Christof Jacques, expert bij het cyberbeveiligingsbedrijf Check Point. 'Zij moeten plots uitbreiden.'

Een voorbeeld is Colruyt. 'Onze VPN-capaciteit bleef voorlopig voorbehouden voor mensen die van operationeel belang zijn', erkent woordvoerster Hanne Poppe. 'We werken aan de uitbreiding van de capaciteit.'

Zo'n snelle uitbreiding is niet goedkoop. Tegelijk dreigt haastwerk, wat de deur openzet voor cyberaanvallen. 'Veel verouderde VPN-servers komen nu online, terwijl er het voorbije jaar veel beveiligingsproblemen waren bij grote VPN-aanbieders. Dat is om problemen vragen', zegt Inti De Ceukelaire, cyberveiligheidsexpert van het ethische hackersplatform Intigriti. 

2. Even efficiënt werken

Vergaderen, brainstormen, bijpraten... Op de bedrijfsvloer is voor zulke activiteiten infrastructuur aanwezig. Vergaderen doe je in de vergaderzaal, en om te brainstormen is er een whiteboard. Die moeten bedrijven allemaal naar een online omgeving verhuizen, geen evidentie.

Vergaderen kan door te videobellen, het resultaat van een vergadering hou je bij in een documentatietool, een vraag stellen of bijpraten kan via chatapps. Maar bedrijven met weinig ervaring in thuiswerk moeten goed nadenken welke online tools ze hun werknemers opdringen, stelt Andreas Creten, de CEO van Madewithlove.

Zijn Leuvens digitaleproductenfabriekje laat zijn 24 werknemers al twaalf jaar niet naar kantoor komen. 'Niet elke tool is geschikt voor elke situatie. Wie videobelt met Zoom, moet weten dat alleen de eerste 40 minuten gratis zijn. En wie WhatsApp als zakelijke chatapp opdringt, doet de grens tussen werk en privé totaal vervagen. Veel Belgen gebruiken WhatsApp ook privé.'

Ook hier dreigen beveiligingsproblemen. Maandag zetten mensen screenshots online van videoconferenties waar ze in zaten, om te tonen dat ze thuisbleven. De Ceukelaire roept op dat niet te doen.

Deel geen screenshots van een videoconferentie. Ik kon net een interne vergadering van iemand bijwonen omdat die een screenshot op Instagram zette.
Inti De Ceukelaire
Beveiligingsexpert

'Deel de screenshot van een call, en je deelt de unieke link die de tools genereren waarmee je de call kan bijwonen. Ik kon net een interne vergadering van iemand bijwonen omdat die een screenshot op Instagram zette.' 

3. De menselijke component

Wie niet op kantoor is, ziet zijn collega's niet. Er is geen pendel naar het werk, geen lunch en geen babbel aan de koffiemachine. Vervreemding en vervaging tussen werk en privé zijn reële risico's.

Eén Belg op de tien wil niet thuiswerken uit angst voor sociale isolatie, aldus SD Worx. Maar ook daar bestaan tools voor. Madewithlove maakt gebruik van Know Your Team, een tool om input te geven. Het gebruikt die voor serieuze vragen (zoals 'Wat staat deze week op je planning?'), maar ook lichtere kwesties ('Wat was je favoriete band tien jaar geleden?).

Wie thuiswerkt, ziet zijn baas niet. En de baas ziet jou niet. Creten vreest dat daar voor veel bedrijven het grootste struikelblok ligt. 'Een baas moet de band met zijn werknemer herdenken. Het draait om vertrouwen.'

Voor micromanagers wordt dat moeilijk, vreest hij. Al zijn er steunwieltjes. Veel bedrijven, zoals die achter de herkenningssoftware Spott, organiseren 's ochtends en 's avonds virtuele momenten om de progressie te monitoren. Ook tijdsregistratietools zoals Harvest zijn populair. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie