Tijd tussen AstraZeneca-prikken ingekort van 12 naar 8 weken

©REUTERS

Wie met het AstraZeneca-vaccin ingeënt wordt, krijgt voortaan sneller zijn tweede dosis. De wachttijd gaat van twaalf naar acht weken.

De Brits-Zweedse vaccinproducent AstraZeneca geeft in zijn bijsluiter aan dat het toegelaten interval tussen twee prikken acht tot twaalf weken bedraagt. Ons land opteerde bij de start van de vaccinatiecampagne voor het maximum, omdat zo meer mensen sneller een eerste prik konden krijgen. Nu wordt dat bijgesteld naar acht weken. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdagochtend beslist.

AstraZeneca wordt alleen toegediend aan mensen die ouder zijn dan 41 jaar. Die leeftijdscategorie is midden juni aan de beurt. Als de wachttijd ingekort wordt naar acht weken blijven de dosissen niet nodeloos liggen en zijn de gevaccineerden sneller volledig beschermd.

Vorige week besliste het Brussels Gewest al de wachttijd te verminderen, in een poging om meer Brusselaars richting het vaccinatiecentrum te krijgen. Veel inwoners annuleren er hun afspraak omdat de duurtijd tussen de prikken te lang is. 'Veel mensen vinden drie maanden te ongemakkelijk. Zeker omdat een tweede shot dan midden in de zomer- en vakantieperiode valt', klonk het.

Afspraak vervroegen?

De aanpassing geldt alleen voor mensen die hun uitnodiging nog moeten krijgen. Maandag vertrekt een nieuwe lading uitnodigingsbrieven, die de tussentijd van acht weken in acht neemt. Wie al een eerste prik of een uitnodiging voor die eerste prik kreeg, krijgt zijn tweede dosis na twaalf weken. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt om de vaccinatiecentra niet te overspoelen met de vraag om een geplande tweede prik toch te vervroegen.

De bescherming stijgt van 55 procent bij minder dan zes weken tussen de prikken naar 82,4 procent bij een interval van minstens twaalf weken.

Dat de prikken sneller gezet worden, heeft wel een prijs. De effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin daalt als gemorreld wordt aan het interval. Het vaccin beschermt beter als er meer tijd zit tussen de eerste en de tweede dosis. De bescherming tegen Covid-19 stijgt van 55 procent bij minder dan zes weken tussen de eerste en de tweede inenting naar 82,4 procent bij een interval van minstens twaalf weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie