Toch reisbijstand bij Touring als uw vakantieoord plots code rood krijgt

©Kim van Dam

Kan u nog rekenen op reisbijstand als uw vakantiebestemming bij vertrek veilig was, maar eens ter plekke code rood krijgt? Bij Touring moest u daar aanvankelijk niet op rekenen, maar de pechverhelpingdienst keert nu toch zijn kar.

Groen, oranje of rood. Dat zijn de kleurencodes waarmee Buitenlandse Zaken aangeeft of het in deze coronatijden al dan niet veilig is naar een land of regio te reizen. In groene zones geldt geen reisbeperking. Voor streken die oranje kleuren, raadt België reizen sterk af. Code rood houdt een formeel reisverbod in.

Toeristen die toch naar een rode zone vertrekken, negeren het reisverbod van Buitenlandse Zaken. Dan moet u er zich van bewust zijn dat de reisbijstand niet tussenkomt mocht u ziek worden of een ongeval hebben.

Maar wat als uw vakantiebestemming zich in een groene of oranje zone bevindt bij vertrek, maar eens ter plekke het etiket code rood krijgt opgekleefd? De pechverhelpingsdienst Touring, marktleider voor reisbijstand in België, waarschuwde er donderdag voor dat de reisbijstand vervalt van zodra de vakantiebestemming door de overheid als rode zone wordt beschouwd. Ook als de kleurcode veranderde wanneer u al ter plaatse was. 'Het staat in de algemene voorwaarden van onze polis dat er geen bijstand is zodra het reisadvies negatief is', zegt woordvoerder Danny Smagghe.

Het staat in de algemene voorwaarden van onze polis dat er geen bijstand is zodra het reisadvies negatief is.
Danny Smagghe
Woordvoerder Touring

Later op de dag liet Touring weten dat ze er toch alles aan zal doen om reizigers weg te halen, als hun vakantiebestemming als een veilige reisplek beschouwd werd, maar nadien toch code rood meekreeg. 'We gaan niemand in de steek laten.'

Daarmee volgt Touring de redenering van sectorgenoten. 'Als je doelbewust vertrekt naar een gebied dat rood is ingekleurd, en het reisverbod dus negeert, zal de verzekering inderdaad niet geactiveerd worden. Maar als de reis is toegestaan en de code verandert wanneer u ter plekke bent, is het niet onze filosofie om geen bijstand meer te verlenen', zegt woordvoerder Xavier Van Caneghem van Europ Assistance.

Eenzelfde geluid bij VAB. 'We blijven bijstand verlenen als het op het moment van uw vertrek veilig was naar de vakantiebestemming te reizen, en de code nadien verandert', aldus woordvoerder Maarten Matienko. 'Maar als je moet terugkeren van de overheid en dat dan niet doet, vervalt de reisbijstand.' Idem bij Touring.

Nietsvermoedend

Mutas, dat de reisbijstand regelt van de meeste ziekenfondsen, zal ook nog bijstand verlenen aan wie nietsvermoedend naar een 'veilige' zone reist en nadien geconfronteerd wordt met code rood. 'Je kan het die mensen niet kwalijk nemen dat ze zijn vertrokken', zegt Annie Ceron van Mutas. Wie echter bij het vertrek wist dat hij naar een rode, en dus verboden zone reisde, moet ook via Mutas niet meer op bijstand rekenen.

Je kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze zijn vertrokken als de reisbestemming als veilig werd beschouwd.
Annie Ceron
Woordvoerster Mutas

Met een reisbijstandsverzekering bent u verzekerd voor pech onderweg. Afhankelijk van de formule bieden verzekeraars diverse diensten aan. Denk aan een sleepdienst om uw kapotte auto naar een garage te slepen, een repatriëring mocht dat nodig zijn, de organisatie van een vervroegde terugkeer als een naaste in België overlijdt, een vergoeding bij diefstal of verlies van uw bagage en de terugbetaling van medische kosten als u ziek wordt op reis.

Annuleren

Wat als u uw vakantie wilt annuleren omdat de overheid uw reisbestemming oranje of rood heeft ingekleurd op de coronakaart? In de meeste gevallen zal u niet op uw annulatieverzekering moeten rekenen. Dat de bestemming een ander coronakleur kreeg, zal in de meeste polissen geen gegronde reden zijn voor een annulatie. 'Een annulatieverzekering kan worden ingeroepen in een aantal gevallen, maar doorgaans is vereist dat iemand ziek is', zegt Wauthier Robyns, de woordvoerder van de koepelfederatie Assuralia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie