Advertentie
Advertentie

Toename coronabesmettingen geen reden tot paniek

Viroloog Steven Van Gucht ©Photo News

Het aantal coronabesmettingen in ons land is in een week met de helft toegenomen. Maar het aantal testen steeg bijna even sterk. Moeten we ons zorgen maken?

Het gezondheidsinstituut Sciensano registreerde tussen 26 juni en 2 juli 505,9 mensen met een positieve coronatest, een toename van 52 procent vergeleken met het vorige weekgemiddelde. ‘Een fikse stijging’, zegt de viroloog Steven Van Gucht, 'maar wel eentje die we konden zien aankomen'.

Waar komt die plotse toename vandaan?

Steven Van Gucht: ‘De stijging is voor een groot stuk te verklaren doordat we meer testen (+49%, red.). Dat komt vooral door vakantiegangers, die voor hun reis een negatieve test nodig hebben. Ik schat dat 1 procent van de reizigers positief test. Dat zijn besmettingen die we anders vermoedelijk niet hadden opgemerkt omdat het gaat om mensen zonder of met slechts lichte symptomen.’

Om te weten welke rol reizigers precies spelen in de stijging, moet je weten hoeveel ‘reistesten’ worden afgenomen. Die analyse was dinsdagmiddag nog niet gemaakt.

Volgens Van Gucht zijn reizigers wellicht de belangrijkste, maar niet de enige verklaring.  ‘Ik vermoed dat de deltavariant en de versoepelingen onderhuids ook tot de stijgende lijn bijdragen.’

Hoe zorgwekkend is dat?

Als we blijven opschieten met vaccineren, zal ons gezondheidssysteem niet meer zo onder druk komen te staan als in het begin van deze pandemie.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

De situatie van vandaag is niet te vergelijken met die van vorig jaar. ‘Dankzij de vaccins heeft een stijgende besmettingsgraad een kleinere impact op de ziekenhuisopnames en de sterfte', zegt Van Gucht. Hij verwijst naar het Verenigd Koninkrijk, waar de besmettingsgraad volgens de recentste cijfers met 61 procent is gestegen. De ziekenhuisopnames stegen in dezelfde periode met een kwart. De sterfte nam net geen 5 procent toe.

Van Gucht: 'We moeten die stijgingen in de gaten houden. Onze modellen zagen dit aankomen. We verwachten ook een stijging bij de terugkeer van al die vakantiegangers, net als vorig jaar. Zelfs een vierde golf zit er zeker in. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Als we blijven opschieten met vaccineren, zal ons gezondheidssysteem niet meer zo onder druk komen te staan als in het begin van deze pandemie.'

Bestaat het risico dat varianten de vaccinatiecampagne ondermijnen?

Van Gucht: 'Er kunnen nog varianten ontstaan, maar ik acht de kans klein dat er eentje tussen zal zitten die door de muren van het vaccin kan breken. Om dat te kunnen zou het virus op zoveel plaatsen tegelijk moeten muteren, dat je bijna niet meer van een coronavirus kan spreken. Je zal altijd een basisimmuniteit behouden', zegt Van Gucht.

Een hoge vaccinatiegraad 'van 80 à 90 procent' is dan wel essentieel. België staat er volgens hem goed voor. '79,6 procent van de volwassenen is al één keer gevaccineerd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie