Tommelein wil strandpas voor Oostende

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende. ©BELGA

De burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) overweegt een strandpas in te voeren waarmee inwoners, tweedeverblijvers en hotelgasten prioritair toegang krijgen tot het strand deze zomer.

Oostende is net als de andere kustgemeenten aan het nadenken over hoe het de Belgische toeristenstroom deze zomer kan managen. De kans groeit dat buitenlandse reizen niet meer kunnen.

'Je moet de mensen op een gestructureerde manier naar het strand laten gaan. Dat kan met een reservering of controle', zei Tommelein donderdag aan Het Laatste Nieuws en in 'Ter zake'.

Dagjestoeristen blijven welkom, maar we kunnen ze niet allemaal tegelijk ontvangen.
Bart Tommelein
Burgemeester van Oostende

De stad wil werken met afgebakende zones met een maximaal aantal mensen. 'We kunnen daarvoor werken met een strandpas. Die kan uitgedeeld worden aan hotelgasten, maar ook aan tweedeverblijvers. Dagjestoeristen blijven welkom, 'maar we kunnen ze niet allemaal tegelijk ontvangen'. 'Hotelgasten, inwoners en tweedeverblijvers betalen wel belastingen.'

Vol is vol

Tommelein denkt aan een app die de stad zou ontwikkelen, waar mensen een strandpas op kunnen aanvragen om een plaatsje te reserveren. Waarbij de regel geldt: vol is vol. 

We moeten vooral vermijden dat we met z’n allen op hetzelfde moment naar dezelfde plek willen gaan. Dat doen we doorgaans wel op een zonnig weekend.
Steven Van Gucht
Viroloog

Het strand afzetten en controleren is een moeilijke opgave omdat het over verschillende kilometers gaat. 'Er moet een strandpatrouille komen en andere medewerkers die dit in goede banen leiden. We hebben daar mensen voor die anders ingezet worden voor de evenementen.'

Viroloog Steven Van Gucht reageerde positief in 'Ter zake'. 'Het klinkt niet onlogisch', zei hij. 'We moeten vooral vermijden dat we met z’n allen op hetzelfde moment naar dezelfde plek willen gaan. Dat doen we doorgaans wel op een zonnig weekend.'

Maar niet alle kustburgemeesters zitten op dezelfde lijn. Jean-Marie Dedecker, de burgemeester van Middelkerke, dat naast Oostende ligt, reageerde al afwijzend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie