Advertentie

Topoverleg vervroegd, horeca voor coronapas 'als situatie verslechtert'

De Waalse minister-president Elio Di Rupo, eerste minister Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon na het Overlegcomité in maart. ©Photo News

Het Overlegcomité wordt vervroegd van vrijdag naar dinsdagnamiddag. Intussen heeft Horeca Vlaanderen een winterplan klaar 'om voorbereid te zijn als de coronacijfers verslechteren.'

Het Overlegcomité, waarin alle regeringen van het land samen zitten over de coronasituatie in ons land, wordt verplaatst naar dinsdagnamiddag 16.30 uur. Dat gebeurt op vraag van de premier, 'met het oog op een voorzichtige aanpak voor de komende weken en maanden', zegt zijn woordvoerder.

Normaal zouden de federale bevoegde ministers en de vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen elkaar pas vrijdag spreken over de evolutie van de pandemie. Dat de vergadering vervroegd wordt, heeft allicht te maken met de snel stijgende besmettingscijfers. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had het vorige week al over 'het begin van een vierde besmettingsgolf'. 

De vergadering zal via videoverbinding gebeuren. Onder anderen Vlaams minister-president Jambon zit in Dubai voor de wereldtentoonstelling. Hij past zijn programma dinsdag wel aan zodat hij het Overlegcomité digitaal kan bijwonen. In de voormiddag is er ook nog een digitale Vlaamse kern over de coronasituatie voorzien.

Covid Safe Ticket

Premier De Croo en zijn vicepremiers bogen zich maandagavond op het kernkabinet al over mogelijke maatregelen in de aanloop naar het Overlegcomité van dinsdag.

Onder meer de uitbreiding van de mondmaskerplicht in openbare ruimtes en handelszaken en de bredere inzet van het Covid Safe Ticket liggen op tafel. Daarnaast zou telewerk opnieuw sterker aangeraden kunnen worden.

Het standpunt van de Vlaamse regering is nog niet definitief afgeklopt, maar Jambon laat vanuit Dubai weten dat het erop lijkt dat een bredere mondmaskerplicht bespreekbaar is, zeker in gemeenten waar er veel besmettingshaarden zijn. Over een eventuele uitbreiding van het Covid Safe Ticket lijkt de Vlaamse minister-president minder enthousiast. 'Het veralgemeend gebruik van het Covid Safe Ticket wordt nog altijd in vraag gesteld, omdat dit geen antwoord zou bieden op het stijgend aantal besmettingen', zegt hij.

Horeca Vlaanderen houdt Covid Safe Ticket achter de hand

In de aanloop naar het Overlegcomité heeft Horeca Vlaanderen een winterplan opgesteld voor het geval de coronacijfers fors verslechteren. Volgens dat plan zouden klanten van horecazaken vanaf 1 november een Covid Safe Ticket moeten voorleggen als ze binnen willen eten, drinken of dansen. Wie buiten een drankje of een maaltijd wil afhalen, zou ofwel een coronapas moeten voorleggen ofwel een mondmasker moeten dragen. Horeca Vlaanderen wil het winterplan vervolgens evalueren op 1 december. 'Het is niet de keuze van ons hart, maar van het verstand, want er heerst echt angst bij onze ondernemers', zei De Caluwé aan VTM en in gesprek met De Tijd. 'Die vorige sluitingen hebben er zwaar ingehakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie