Advertentie

Gevaccineerden lopen tien keer minder kans op ziekenhuisopname dan niet-gevaccineerden

©AFP

Niet-gevaccineerden belanden tot tien keer vaker in de Belgische ziekenhuizen dan mensen die volledig gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit de eerste cijfers over de vaccinatiestatus van coronapatiënten die de overheid bekendmaakt.

Tijdens een persbriefing kwam coronacommissaris Pedro Facon vrijdag voor het eerst met cijfers over de vaccinatiestatus van de coronapatiënten die in de Belgische ziekenhuizen liggen. Sinds een tweetal weken verzamelen de ziekenhuizen die gegevens, die ze naar het gezondheidsinstituut Sciensano en het coronacommissariaat versturen.

Tussen 12 en 18 oktober werden 614 besmette personen opgenomen in de ziekenhuizen. 337 patiënten, 55 procent, bleken volledig gevaccineerd. Op zich niet onlogisch, gaf Facon aan, omdat de groep gevaccineerden in de samenleving veel groter is dan de niet-gevaccineerden. In ons land is meer dan 7 op de 10 Belgen volledig gevaccineerd, al zijn er regionale verschillen. 'Bij 100 procent gevaccineerden zullen alleen gevaccineerden in het ziekenhuizen belanden.'

Uit de eerste cijfers blijkt dat de groep niet-gevaccineerden in de ziekenhuizen tot tien keer groter is dan de volledig gevaccineerden. Terwijl er vorige week in Vlaanderen 0,9 opnames waren per 100.000 gevaccineerde inwoners (tussen 18 en 64 jaar), ligt dat aantal bij de niet-gevaccineerden op 9,8 opnames.

Gevaccineerde 65-plussers hebben drie keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden: 25,3 opnames bij de niet-geprikten tegenover 8,8 bij de 65-plussers die twee dosissen kregen. Dat je als gevaccineerde 65-plusser toch iets meer kans hebt om in het ziekenhuis te belanden dan zij die jonger zijn dan 65 jaar, heeft meerdere redenen. Vaak gaat het om 75-plussers met veel onderliggende aandoeningen en een zwak immuunsysteem.

In de andere regio's valt in grote lijnen een gelijkaardig beeld te schetsen: de vaccins beschermen tegen een ziekenhuisopname. Bij de min-65-jarigen in Brussel en Wallonië werden respectievelijk 1,6 en 1,5 opnames per 100.000 gevaccineerde inwoners geteld. Bij de niet-gevaccineerden is dat 9,7 en 5,2.

Voor de 65-plussers waren er in de hoofdstad 18,6 opnames per 100.000 personen bij gevaccineerden en 50,4 bij niet-gevaccineerden. In Wallonië ging het om 11,5 opnames tegenover 40,5 per 100.000 inwoners.

Viruscirculatie

Hoewel het voorlopig om een beperkte en eerste verzameling van cijfers gaat, onderstreept het coronacommissariaat dat de vaccinatie werkt. 'De vaccins beschermen voor ongeveer 70 procent tegen besmetting en voor 90 procent tegen ernstige ziekte of hospitalisatie', stelt Facon.

Wel heeft de grote viruscirculatie, waarmee ons land geconfronteerd wordt, een effect op de ziekenhuiscijfers. 'Een verdubbeling van het aantal besmettingen vertaalt zich in 35 tot 44 procent meer ziekenhuisopnames.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie