Trucje met zesde dosis deed Pfizer vaccinleveringen terugschroeven

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. ©REUTERS

Dat Pfizer ons land op korte termijn minder vaccindosissen levert, is niet louter een productiekwestie. De aanpak om een zesde dosis uit de flacons te puren, deed de farmareus naar het contract grijpen.

'De ontgoocheling en frustratie over de vertraagde levering is groot', zei Wouter Beke (CD&V) woensdagmiddag aan de VRT. 'We hadden vorige week een aangepaste planning opgesteld op basis van de leveringszekerheid die Pfizer gegarandeerd had. Die planning moeten we nu opnieuw aanpassen.'

Als reden voor de vertraagde leveringen wees Pfizer op een reorganisatie in de productie. Die is nodig om dit jaar fors meer dosissen te kunnen leveren. Terwijl aanvankelijk 1,3 miljard dosissen voorzien waren voor 2021, schroefde de Amerikaanse farmareus dat vooruitzicht op naar 2 miljard.

Maar ook de befaamde 'zesde dosis' speelt een rol. Omdat het kon, besloot de overheid systematisch een zesde shot te halen uit de flacons die op papier slechts vijf dosissen bevatten. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA zette daarvoor ook het licht op groen. Die aanpak liet toe de vaccinatiecampagne te versnellen en ook het zorgpersoneel al in te enten.

Projectmanager Sabine Stordeur van de Belgische vaccinatietaskforce zei aan Le Soir dat Pfizer ons land om die reden minder vaccins aanlevert. Ook anderen bevestigen die info intussen aan De Tijd.

Het contract met Pfizer bepaalt het aantal te leveren dosissen, niet het aantal flacons. Toen de farmareus vernam dat België systematisch zes dosissen uit een flacon haalt, gingen de leveringen dus omlaag. 'Van 92 ladingen met 195 flacons zakken we naar 76', verduidelijkte Stordeur nog aan Le Soir.

Toch al vaccins voor ziekenhuispersoneel

Ondanks de leveringsafname valt de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel niet volledig stil. 'We hebben de ambitie om de komende twee weken toch gericht het personeel in te enten van de ziekenhuizen waar het Pfizer-vaccin al geleverd werd. Het gaat specifiek om het personeel op de spoedafdelingen en de afdelingen intensieve zorg', zei Beke woensdag na overleg met het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG

De vaccinatie in de woon-zorgcentra blijft de absolute prioriteit. Deze week worden daar 70.000 spuitjes gezet, volgende week 40.000 en de week nadien nog eens 60.000.
Wouter Beke
Vlaams minister van Welzijn

'De vaccinatie in de woon-zorgcentra blijft de absolute prioriteit. Deze week worden daar 70.000 spuitjes gezet, volgende week 40.000 en de week nadien nog eens 60.000. We willen zeker zijn dat de bewoners en het personeel van de woon-zorgcentra hun tweede dosis binnen de afgesproken termijn van drie weken krijgen. Voor het personeel in de hubziekenhuizen laten we een speling tot maximaal zes weken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie