Trump: 'De volgende veertien dagen worden meest dodelijke'

Trump gaf zaterdagavond een update over de Amerikaanse maatregelen tegen covid-19. ©REUTERS

In de VS is het aantal besmettingen opgelopen tot 300.000 en zijn er tot dusver 8.000 doden te betreuren. Trump stuurt duizend militairen naar de zwaarst getroffen staat New York.

Terwijl de toename van het aantal besmettingen in Italië en Spanje lijkt te stagneren, loopt de VS nog achter op de curve. Er werden nu al 300.915 besmettingen gerapporteerd in de VS, terwijl al 8.162 mensen omkwamen aan de gevolgen van het virus. De staat New York is het zwaarst getroffen, met alleen daar al 113.000 besmettingen en 3.600 doden. In miljoenenstad New York City kwamen al 1.905 mensen om het leven. Burgemeester Bill de Blasio lanceerde zaterdag een oproep tot mobilisatie aan het medisch personeel. Hij verwacht in april en mei nog 45.000 extra medische professionals nodig te hebben om de crisis het hoofd te bieden.

'De twee weken die volgen wordt wellicht de meest dodelijke', zei Trump zaterdagavond in een persbriefing. De president zei een beroep te doen op militairen in de hoop het virus zo te beteugelen. Zeker duizend van hen worden gestationeerd in New York. Verder worden er in samenwerking met de multinational 3M momenteel ook miljoenen mondmaskers geproduceerd, aldus de president. Er zullen volgens de president in de komende dagen ook 29 miljoen doses van het anti-malariamiddel hydroxychloroquine toegevoegd worden aan de strategische reserve.

Miller

Eerder op zaterdag wees Trump een jurist van het Witte Huis aan als degene die moet gaan toezien op de besteding van miljarden dollars van de federale overheid in de strijd tegen corona. In de nieuwe functie van inspecteur-generaal gaat jurist Brian Miller verantwoording afleggen aan het federale ministerie van Financiën. De benoeming van Miller is nog niet rond. De Senaat moet nog groen licht geven.

Trump zette onlangs zijn handtekening onder een steunpakket van 2.000 miljard dollar. Zaterdag konden kleine bedrijven voor het eerst intekenen op renteloze staatsleningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie