Trump neemt grote gok met uitstel relanceplan

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

Donald Trump heeft eigenhandig de onderhandelingen over een stimuluspakket stopgezet. Volgens de Democratische presidentskandidaat Joe Biden laat hij de Amerikanen midden in de pandemie in de steek.

Was het een onderhandelingstechniek of een bijwerking van zijn coronabehandeling? Zelfs de adviseurs en politieke bondgenoten van de Amerikaanse president Donald Trump waren dinsdag stomverbaasd toen hij in een tweet de onderhandelingen over een tweede stimuluspakket voor de miljoenen Amerikanen die financieel lijden onder de coronacrisis van tafel veegde.

'Ik heb mijn onderhandelaars de opdracht gegeven te stoppen tot na de verkiezingen. Zodra ik gewonnen heb, zullen we een groot stimuleringsplan doorvoeren dat focust op de hardwerkende Amerikanen en kleine bedrijven', schreef Trump. Toen zijn favoriete populariteitsbarometer - de beurzen - daarop omlaag doken, leek de president terug te krabbelen. In een resem tweets riep hij op onmiddellijk een aantal economische voorstellen te laten goedkeuren, waaronder financiële steun aan luchtvaartmaatschappijen en kleine bedrijven.

Diepe kloof

In tegenstelling tot het eerste stimuluspakket van 2.200 miljard dollar, dat in de lente vlot goedgekeurd raakte, zag het er hoe dan ook niet naar uit dat het tweede pakket er snel zou komen. De Democraten wilden een omvattend pakket van 2.400 miljard dollar invoeren, de Republikeinen hielden het liever op 1.600 miljard dollar en velen vonden dat al excessief.

Omdat tot 3 november geen doorbraak werd verwacht, is het des te vreemder dat Trump de schuld voor het uitblijven van een tweede stimuluspakket volledig bij zichzelf heeft gelegd.

De kloof raakte maar moeilijk overbrugd, onder meer omdat Trump vond dat er te veel geld naar zwaar getroffen Democratische staten zou vloeien en omdat de Democraten hem geen overwinning gunden vlak voor de presidentsverkiezingen van 3 november.

Omdat er tot dan geen doorbraak werd verwacht, is het des te vreemder dat Trump de schuld voor het uitblijven van een tweede pakket nu volledig bij zichzelf heeft gelegd. Het zwakke herstel dat er dankzij het eerste stimuluspakket kwam, dreigt gefnuikt te worden. Nu al gaan kleine bedrijfjes massaal over de kop. Geschat wordt dat luchtvaartmaatschappijen en hotels bijna 1 miljoen mensen moeten ontslaan als steun uitblijft, boven op de 3,5 miljoen jobs die al verloren gingen. Daarbovenop zou 40 procent van de overgebleven restaurants de deuren moeten sluiten. En honderdduizenden Amerikanen zullen hun huur of lening niet meer kunnen betalen.

Onnodig lijden

Centraal bankier Jerome Powell had Trump enkele uren voor zijn tweet nog gesmeekt vaart te maken met stimulus. Hij waarschuwde voor tragische gevolgen als de politiek niet in actie schiet. 'Te weinig steun zou leiden tot een zwak herstel, waardoor er onnodig lijden is voor gezinnen en bedrijven. Het risico op te veel stimulus is voorlopig een stuk kleiner', zei hij.

Trumps demarche kwam er op de eerste dag dat hij weer voltijds in het Witte Huis vertoefde, na zijn behandeling voor Covid-19 in het militair ziekenhuis Walter Reed. Hij tweette al dat hij zich erg goed voelt en uitkijkt naar zijn debat met de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Die moest de bal dinsdag gewoon binnenkoppen. 'Vergis je niet. Als je geen werk hebt, als je bedrijf gesloten is, als de school van je kinderen dicht is, als je om je heen ontslagen ziet. Donald Trump heeft vandaag beslist dat niets daarvan iets uitmaakt voor hem', zei hij. 'De president keert je de rug toe.' De peilingen zetten hem nog steeds op winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie