Tsjechië zeker tot 3 november in lockdown

©EPA

De Tsjechische regering heeft woensdag besloten dat het tijd is voor drastische coronamaatregelen. Enkel België doet het in Europa nog slechter.

Tsjechië gaat vanaf donderdag als eerste land in Europa voor een tweede keer in lockdown. Vanaf donderdagochtend moeten alle winkels de deuren sluiten. Alleen voedingswinkels en apotheken mogen openblijven. Voorts komt er een uitgaansverbod zoals in het voorjaar. De Tsjechen moeten hun contacten beperken tot 'het absoluut noodzakelijke' en mogen hun huis alleen verlaten om te gaan werken, voor boodschappen en om naar de dokter te gaan.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula, een epidemioloog, noemde de beslissing 'absoluut noodzakelijk'. Hij waarschuwde dat de ziekenhuizen in november anders overspoeld worden. Eerder had de regering de noodtoestand uitgeroepen, cultuur- en sportevenementen verboden en afstandsonderwijs ingevoerd. Ze schakelt nu een versnelling hoger omdat de cijfers fors blijven toenemen.

Voorbeeldleerling

Dagelijks komen er in Tsjechië zo'n 8.000 besmettingen bij. Woensdag werd een recordaantal van 12.000 nieuwe besmettingen gemeld. Als je kijkt naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners staat Tsjechië op een tweede plaats in Europa, na België. Ook het aantal sterfgevallen neemt toe: in oktober zijn al meer mensen aan Covid-19 gestorven dan in alle maanden voordien.

Nochtans gold Tsjechië in het voorjaar als een voorbeeldleerling. Het gooide als een van de eerste landen in Europa zijn grenzen dicht en kondigde een strenge lockdown af. In maart voerde het een algemene mondmaskerplicht in, maanden voordat de Wereldgezondheidsorganisatie dat aanbeval. Met succes: het aantal besmettingen bleef binnen de perken. Op de piek in maart waren het er 408 per dag. In juni kon premier Andrei Babis bijna alle beperkingen opheffen.

Dat succesverhaal maakte de Tsjechen iets te zelfzeker. Toen de cijfers in de zomer weer begonnen te stijgen, aarzelde de regering om in te grijpen. Wegens de verkiezingen in oktober was de goesting om strenge maatregelen op te leggen klein. Babis legde de verantwoordelijkheid ook deels bij de bevolking, die volgens hem geen mondmasker meer wou dragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie