Advertentie

Tuincentra en boekenwinkels mogen open blijven

©Saskia Vanderstichele

Lang niet alle winkels moeten maandag de deuren sluiten. Doe-het-zelfzaken, tuincentra, bloemisten, boekenwinkels en detailhandels voor stoffen en naaigerief mogen open blijven.

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's David Clarinval (MR) heeft zaterdag op Facebook een voorlopige lijst gepubliceerd van winkels die tijdens de verstrengde lockdown toch open mogen blijven. De regering had vrijdag aangekondigd dat alleen essentiƫle winkels vanaf maandag nog klanten binnen mogen ontvangen. De lijst brengt duidelijkheid over welke handelszaken daar onder vallen.

Zoals aangekondigd mogen de planten- en bloemenwinkels in tegenstelling tot de eerste lockdown wel open blijven, net als de doe-het-zelfzaken die vooral gereedschap en bouwmaterialen verkopen. Ook voedingswinkels, nachtwinkels, dierenvoedingswinkels, apothekers , krantenwinkels, tankstations, brandstofleveranciers en winkels die medische hulpmiddelen voor de spoeddiensten verkopen worden als essentieel beschouwd.

Fietsenwinkels mogen enkel onderhoud en herstellingen aanbieden.

Nieuw is dat ook de boekenwinkels open mogen blijven. Telecomwinkels mogen op afspraak open blijven, als ze tenminste niet alleen accessoires verkopen. Ook tuincentra, kwekerijen, bloemisten en plantenwinkels mogen open blijven.

Detailhandelaars die stoffen en naaigerief verkopen mogen ook openblijven en ook groothandelaars voor professionals staan op de lijst, maar enkel om diensten te leveren aan die professionals. Garages mogen enkel depannagediensten en herstellingen aanbieden, fietsenwinkels enkel onderhoud en herstellingen. En ook wasserijen, onafhankelijke dienstverleners en syndici mogen blijven werken.

Thuislevering

De andere winkels die niet op de lijst staan mogen wel nog producten leveren aan huis of producten die gereserveerd werden laten ophalen voor de deur van de winkel. Om oneerlijke concurrentie te vermijden, moeten de supermarkten de rekken leegmaken met producten die door die winkels worden verkocht.

'Ik ben me bewust van de beproevingen waarmee zelfstandigen die hun activiteiten moeten stopzetten te maken krijgen. Ik engageer me om hen te ondersteunen, ik zal geen enkele sector laten vallen, aldus Clarinval. De lijst wordt binnen enkele uren definitief, na de publicatie van het ministerieel besluit in het Staatsblad, aldus de minister nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie