Twintig buitenlandse studenten besmet met Indiase coronavariant

In dit laboratorium worden verschillende coronavarianten opgespoord. ©Kristof Vadino

Twintig studenten die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde volgen, zijn besmet met de Indiase variant van het coronavirus.

Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan Belga. Elf van hen verblijven in Aalst en negen van hen in Leuven. De studenten kwamen op 12 april aan op de luchthaven Charles De Gaulle in Parijs en namen nadien de bus naar België. 'Op die bus is een superverspreider geweest die hen geïnfecteerd heeft', stelt viroloog Marc Van Ranst.

Dankzij een preventieve quarantaine zijn de risico's beperkt gebleven. 'Ze hebben zich niet gemengd onder de bevolking. De studenten mogen onder geen beding hun woningen verlaten', zegt Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Ook in Leuven is dat het geval, in beide steden controleert de politie of de quarantaine strikt nageleefd wordt.

Inreisverbod?

Experts maken zich wel zorgen over de Indiase variant. De vaccins zouden er minder goed tegen werken, al is daar voorlopig geen bewijs voor. Behalve de studenten zijn er nog vier andere gevallen in ons land bekend. De patiënten vertonen milde symptomen en liepen hun besmetting op Belgische bodem op. 'Deze variant en de Braziliaanse variant wil je liever buitenhouden', reageerde Van Ranst bij VTM Nieuws. Volgens de viroloog is een inreisverbod voor mensen uit India daarom het overwegen waard. Het Verenigd Koninkrijk voerde die maatregel al in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie