UZ Gent neemt laatste horde voor coronavaccin

©JONAS LAMPENS

Het Gentse vaccincentrum Cevac zoekt 2.000 proefpersonen die zich vanaf midden november willen laten inenten. 'Als na een paar maanden blijkt dat er een spectaculair verschil is tussen de gevaccineerde groep en de controlegroep, kan er een vaccin komen.'

Het centrum voor vaccinologie van het UZ Gent (Cevac) is klaar voor de laatste horde in het onderzoek naar het langverwachte coronavaccin. Dinsdag kondigde het aan dat het begint met de fase 3-studies, waarin het de doeltreffendheid van drie kandidaat-vaccins zal onderzoeken. Over welke vaccins het gaat, kan het nog niet bekendmaken, maar eerder werkte het al samen met het Duitse Curevac en het Amerikaanse Johnson&Johnson.

De race naar het vaccin: van petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welk van de 205 die nu in ontwikkeling is zal het halen?

In de eerste en tweede fase van het onderzoek werd bekeken of de vaccins veilig waren, welke dosering gepast was en of er geen grote bijwerkingen waren. Nu is de vraag of de vaccins de deelnemers effectief tegen Covid-19 beschermen of de ziekte minder zwaar doen verlopen. De helft van de deelnemers krijgt een vaccin, de andere helft een placebo.

Hoge besmettingsgraad

De vaccins worden niet toevallig in België getest, zegt diensthoofd Isabel Leroux-Roels. 'Voor dit soort studies moet de besmettingsgraad in een regio groot genoeg zijn, zodat mensen voldoende aan het virus worden blootgesteld. De bedrijven kijken naar de nationale cijfers. België is momenteel een van de koplopers in Europa en dus een interessant land voor fase 3-studies.'

Het vaccincentrum is op zoek naar een goede reflectie van de bevolking, dus ook naar oudere mensen en mensen met chronische aandoeningen die onder controle zijn.

Het Cevac zoekt 2.000 proefpersonen die zich vanaf midden november willen laten inenten. Terwijl bij fase 1 en 2 studies nog strenge selectiecriteria golden, is het nu op zoek naar een betere reflectie van de bevolking, dus ook naar oudere mensen en mensen met chronische aandoeningen die onder controle zijn. Door nu al een oproep te doen probeert het centrum tijd te winnen, zodat het meteen kan beginnen als de contracten met de bedrijven rond zijn.

Geen jaar wachten

Naast proefpersonen zoekt het Cevac ook extra medewerkers om de proefpersonen te selecteren, te vaccineren en op te volgen. ‘Het is een unieke kans voor artsen en verpleegkundigen om mee te werken aan de zoektocht naar het vaccin tegen Covid-19’, zegt Leroux-Roels.

De deelnemers worden een jaar opgevolgd, maar dat wil niet zeggen dat we even lang op een vaccin moeten wachten. 'Een langetermijnopvolging kan interessante info opleveren over de veiligheid van de vaccins. Maar er zullen ook interim-analyses zijn', zegt Leroux-Roels. 'Als na drie maanden blijkt dat er een spectaculair verschil is tussen de placebogroep en de groep die een vaccin kreeg, kan het vaccin goedgekeurd worden. Het zou onethisch zijn de bevolking een doeltreffend product te ontzeggen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie