Advertentie

'Vaccin van AstraZeneca leidt tot goede immuunrespons bij ouderen'

©AFP

Er zijn signalen dat het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford University bij ouderen tot een 'robuuste immuunrespons' leidt.

Dat meldt de Britse zakenkant Financial Times op basis van twee bronnen. Het vaccin resulteerde bij ouderen in de aanmaak van neutraliserende antistoffen en T-cellen, zo zou blijken uit bloedonderzoek.

Tienduizenden mensen zijn betrokken bij de fase 3-studie, verspreid over onder meer de VS, het VK en Zuid-Amerika. De helft krijgt het vaccin toegediend, de andere helft een placebo.

De antistoffen zijn nodig om de indringers te herkennen en te blokkeren, terwijl T-cellen een tweede verdedigingslinie vormen en de geïnfecteerde cellen opruimen.

Het is de eerste keer dat er informatie naar buiten komt over de immuunreactie van het vaccin bij ouderen. Bij eerdere studies waren alleen volwassenen tussen 18 en 55 jaar betrokken. Omdat de oudere bevolking erg kwetsbaar is, worden de resultaten in deze subgroep met meer dan gewone belangstelling gevolgd.

Fase 3

De informatie die via Financial Times uitlekt, zegt evenwel niets over of de mensen in kwestie al dan niet beschermd zijn. Het zegt alleen dat het immuunsysteem op zo’n manier reageert dat we hoopvol kunnen zijn over de lopende fase 3-studie.

Daarbij zijn tienduizenden mensen betrokken, verspreid over onder meer de VS, het VK en Zuid-Amerika. De helft ervan krijgt het vaccin toegediend, de rest een placebo.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

De resultaten worden in de komende weken voorgesteld. Dan moet een antwoord komen op allerlei vragen. Beschermt het tegen besmetting? Vermindert het de ontwikkeling van Covid-19?  Vermindert het de kans op overdracht?

In afwachting van de cruciale fase 3-resultaten is de productie van het AstraZeneca-vaccin al volop bezig. Dat gebeurt op een tiental locaties wereldwijd waaronder één in Wallonië. AstraZeneca is een van de bedrijven waarmee de Europese Commissie al een aankoopakkoord heeft gesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie