Vaccin van Sanofi en GSK pas voor eind 2021

©AFP

Het coronavaccin heeft niet de verhoopte werking bij ouderen en moet worden bijgespijkerd. Dat levert in het beste geval een vertraging van een half jaar op.

Een persbericht leert dat het vaccin van Sanofi en GSK een goede immuunrespons opwekt bij personen tussen 18 en 49 jaar. Maar bij ouderen was die respons ‘onvoldoende’.

Aangezien de oudere bevolking een cruciale doelgroep is, gaan de farmabedrijven een deel van het werk opnieuw doen en het vaccin aanpassen door de ‘concentratie van het antigen te finetunen’.

De farmatandem heeft intussen al een verbeterde formule getest op apen en kwam daarbij tot hoopgevende conclusies. Een studie met dat aangepaste vaccin gaat in februari van start. Door die vertraging verwachten Sanofi en GSK dat het vaccin nu in het beste geval pas in het vierde kwartaal van 2021 beschikbaar zal zijn. De oorspronkelijke doelstelling lag oorspronkelijk op midden 2021.

Dit is niet waar we op hoopten, maar we blijven overtuigd dat we een robuuste immuunrespons kunnen opwekken.
Roger Connor
Voorzitter GSK Vaccines

‘Dit is niet waar we op hoopten, maar we blijven overtuigd dat we een robuuste immuunrespons kunnen opwekken', aldus Roger Connor, de voorzitter van GSK Vaccines, in een reactie. 'Het is ook duidelijk dat er meerdere vaccins nodig zullen zijn om de pandemie in te dijken. Geen enkel farmabedrijf kan dat alleen. We gaan verder werken om een betekenisvolle bijdrage te leveren.'

Het vaccin van Sanofi en GSK werkt met een antigen, een stukje van het virus dat wordt ingespoten om een immuunreactie op te wekken. GSK leverde een ‘adjuvant’, een hulpmiddel om het immuunsysteem een extra boost te geven. Die combinatie heeft haar nut al bewezen bij het griepvaccin.

Klassieke aanpak

Het Sanofi/GSK-vaccin is een van de vaccins waar de Europese Commissie al een aankoopcontract voor heeft gesloten. Europa verzekerde zich op die manier al van 300 miljoen dosissen, maar zal daar dus wat langer moeten op wachten.

Het is een tegenslag in een race die tot op heden wel al grote en onverwacht snelle successen heeft opgeleverd. Het VK en Canada hebben - nog geen jaar na het uitbreken van de ziekte - al het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd. De VS en Europa zullen wellicht ook binnenkort het licht op groen zetten. Ook de vaccins van Moderna en AstraZeneca zitten in de laatste rechte lijn.

Australië stopt met beloftevol coronavaccin

Ook uit Australië kwam vrijdag wat minder vaccinnieuws. De ontwikkeling van een veelbelovend kandidaat-vaccin tegen het coronavirus, door het Australische farmabedrijf CSL en de universiteit van Queensland (UQ), is opgeschort nadat proefpersonen valselijk positief testten op het HIV-virus.

Het vaccin had al goede testresultaten geboekt, want de proefpersonen maakten antilichamen aan. Maar daarnaast werden ook HIV-antilichamen geproduceerd, waardoor de gevaccineerden positief valselijk testten op het HIV-virus. Volgens CSL en UQ is hun gezondheid niet in gevaar geweest.

De Australische regering had al ingetekend voor 51 miljoen dosissen van het vaccin, maar zegt dat andere bestellingen dat gat kunnen compenseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie