Vaccinatie voor 12- tot 15-jarige risicopatiënten

©Hans Lucas via AFP

Belgische jongeren van 12 tot en met 15 jaar die met onderliggende aandoeningen kampen, kunnen binnenkort een coronavaccin krijgen.

Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid woensdagochtend beslist, meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op Twitter. De beslissing volgt op een recent en positief advies van de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce Vaccinatie.

De jongeren die in aanmerking komen, zullen een Pfizer-prik krijgen. Dat is het enige vaccin dat al goedkeuring kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA voor toediening aan die leeftijdsgroep. Onderzoek toonde aan dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech 100 procent doeltreffend is bij het voorkomen van symptomen. De Verenigde Staten, Polen en Duitsland doen het al.

In ons land gaat het om een beperkte groep van enkele duizenden jongeren, die met medische problematieken zoals leukemie, een chronische nier- of leverziekte, een verstoord immuunsysteem of het syndroom van Down kampen. 'Enkel een arts zal bepalen of een jongere in aanmerking komt voor een vaccin en dat op basis van zijn of haar medisch dossier', legt Beke uit.

Groepsimmuniteit

Hoewel tieners doorgaans weinig last ondervinden van een besmetting met het coronavirus, toonden medische experts zich wel voorstander van een spuitje voor jongeren. 'Het is een groep die relatief veel sociale contacten heeft en waarin veel infecties plaatsvinden. Al is een zwaar verloop zeldzaam, je beschermt toch die gevallen die anders zwaar ziek zouden worden', zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (Universiteit Gent).

Bovendien kunnen ze dienen als een schild tegen corona. Als jongeren een spuitje krijgen, is het gemakkelijker om tot groepsimmuniteit te komen. Daarbij zijn zoveel mensen beschermd dat het coronavirus zich niet of moeilijk kan verspreiden. In het begin werd het cijfer van 70 procent van de bevolking genoemd, maar onder impuls van de besmettelijke varianten is de drempel nu naar 80 procent of meer verschoven. Dat maakt de vaccinatie van jongeren cruciaal om die kaap te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie